Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΚτηματολόγιο: «Παραγράφονται» τα πρόστιμα

Κτηματολόγιο: «Παραγράφονται» τα πρόστιμα

Ύστατη προσπάθεια κάνει ο φορέας του Κτηματολογίου, συνεχίζοντας την πρακτική που ακολουθήθηκε επί τρεις δεκαετίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και η συγκέντρωση δηλώσεων ιδιοκτησίας στο σύνολο της επικράτειας, χωρίς να ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις, τα οποία κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ.

Ανά περιοχή κτηματογράφησης ισχύει προθεσμία υποβολής δηλώσεων εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της δημόσιας πρόσκλησης του Κτηματολογίου.

Για όλες τις περιοχές που έχει παρέλθει ή στο μεταξύ διάστημα συμπληρώνεται η εξάμηνη προθεσμία υπάρχει η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης και μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 χωρίς πρόστιμο.

Το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει δηλώσει ότι με τη λήξη της προθεσμίας θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας, τα οποία είναι από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής δήλωσης.

Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στο έγκυρο ecopress.gr, η συλλογή των δηλώσεων, που κυμαίνεται στο 87% στο σύνολο της επικράτειας οδηγεί τους αρμόδιους σε σκέψεις για μια ακόμη παράταση, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει μέχρι το τέλος του έτους σε ολοκλήρωση του έργου της συγκέντρωσης των δηλώσεων ιδιοκτησίας και των κτηματογραφήσεων, χωρίς να χρειαστεί (ποτέ) να ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα.

Τα πρόστιμα δεν είναι αυτοσκοπός

«Ο σκοπός του Κτηματολογίου δεν είναι να μπουν πρόστιμα, αλλά να δηλώσουν οι πολίτες την ακίνητη περιουσία τους και αυτό μέχρι τώρα γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό, καθώς σχεδόν εννιά στους δέκα ιδιοκτήτες το έχουν πράξει, με μικρές εξαιρέσεις σε Κρήτη και Αργοσαρωνικό», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κτηματολογίου Μάρκος Μπουγιουκλάκης.

Οι πολίτες ανταποκρίνονται

Οι πολίτες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους πλέον, ανταποκρίνονται και δηλώνουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, αντιλαμβανόμενοι αφενός μεν ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να την κατοχυρώσουν, αφετέρου δε ότι η παράλειψη δήλωσης οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα, έξοδα και δικαστικές εμπλοκές αλλά και τελικό κίνδυνο να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους.

paron.gr

RELATED ARTICLES