Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΚτηματολόγιο: Τέλος στην ανασφάλεια που προκαλούσαν τα υποθηκοφυλακεία

Κτηματολόγιο: Τέλος στην ανασφάλεια που προκαλούσαν τα υποθηκοφυλακεία

Τον καθοριστικό ρόλο του Κτηματολογίου στην αγορά ακινήτων και το πώς αυτό αναβαθμίζει τη διαδικασία συναλλαγών, αλλά και τις προκλήσεις που προκαλεί η παράλληλη λειτουργία υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων παρουσίασε ο Νεοκλής Νεοκλέους, Επικεφαλής του τμήματος Real Estate της νομικής εταιρείας Σιούφας και Συνεργάτες στη συζήτηση που είχε με την Δήμητρα Τσότσου, key Account Specialist της εταιρείας Σιούφας και Συνεργάτες στο πλαίσιο του 24ου συνεδρίου της Prodexpo, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η «επανάσταση» που έφερε το Κτηματολόγιο σε σχέση με το απαρχαιωμένο σύστημα των υποθηκοφυλακείων είναι ότι η καταγραφή γίνεται με βάση το ακίνητο και όχι με βάση τον ιδιοκτήτη. Στην καταγραφή αποτυπώνονται όλα τα χαρακτηριστικά του ακινήτου με πληροφορίες γεωεντοπισμού και στοιχεία από δασικούς χάρτες, ενώ παράλληλα δίνεται και η δυνατότητα εντοπισμού ακινήτων με βάση τον ιδιοκτήτη.

Όπως τόνισε ο Ν. Νεοκλέους, το νέο σύγχρονο κτηματολόγιο προσφέρει ένα πλαίσιο ασφάλειας στις συναλλαγές, επιταχύνει τις διαδικασίες, διευκολύνει τις συναλλαγές ενώ παράλληλα διευρύνει και τη δεξαμενή των προς μεταβίβαση ακινήτων.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στο πλαίσιο ασφάλειας, ο Ν. Νεοκλέους τόνισε ότι «όλη η πληροφορία υπάρχει σε ένα φύλλο, η πληροφορία αφορά στο ακίνητο και όχι στον ιδιοκτήτη, και εκεί καταγράφεται αν υπάρχουν ή όχι βάρη» τονίζοντας παράλληλα, ότι η ανασφάλεια που προκαλούσε η διαδικασία αγοραπωλησιών υπό το καθεστώς των υποθηκοφυλακείων δεν βοηθά καθόλου στις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.

Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Έως σήμερα έχουν καταργηθεί 161 υποθηκοφυλακεία (περίπου 40% του συνόλου), ενώ λειτουργούν 68 κτηματολογικά γραφεία από τα συνολικά 92 που προβλέπεται να λειτουργήσουν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου.

«Τώρα είναι η ώρα για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα» τόνισε ο Ν. Νεοκλέους. «Όμως, είμαστε σε μεταβατικό στάδιο, με παράλληλη λειτουργία υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων και για αυτό οι ενδιαφερόμενοι χρειάζονται τη συμβολή ειδικών».

Τα τρία στάδια κατάρτισης του Κτηματολογίου είναι το στάδιο των δηλώσεων, της ανάρτησης και της λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου.

«Και στα τρία στάδια είναι σημαντικό να προσφεύγει κάποιος σε επαγγελματίες που γνωρίζουν τη διαδικασία, διαφορετικά μπορεί να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων» προειδοποίησε ο Ν. Νεοκλέους. «Συνήθως οι ιδιοκτήτες διαπιστώνουν τα προβλήματα όταν θέλουν οι ίδιοι να κάνουν κάποια πράξη και τότε προκαλούνται προβλήματα και καθυστερήσεις».

newmoney.gr

RELATED ARTICLES