Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΚύπρος: Διαδικτυακά οι έρευνες Κτηματολογίου κ.ά.

Κύπρος: Διαδικτυακά οι έρευνες Κτηματολογίου κ.ά.

digi-mobile

Συνολικά 45 συγκεκριμένες κυβερνητικές υπηρεσίες θα προσφέρονται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με τις πρώτες να προσφέρονται εντός εξαμήνου. Επίσης, σύντομα θα έχουμε και τις πρώτες ψηφιακές κυβερνητικές υπηρεσίες για εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προβλέψεις του σχεδίου δράσης του Συμβουλίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αποφασίστηκαν στη βάση λεπτομερούς σχεδιασμού και χρονοδιαγραμμάτων στην τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου προχθές και αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο στην επόμενη του συνεδρία, που είναι ορισμένη για τις 11 Μαΐου.

Το Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συστάθηκε με σκοπό την αποτελεσματική προώθηση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας για εξυπηρέτηση των πολιτών, βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών που προσφέρονται, αλλά και εξοικονόμηση ανθρώπινων και υλικών πόρων. Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω και συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Μεταφορών, ο διευθυντής Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής και ο Ψηφιακός Πρωταθλητής (γ.δ. Υπουργείου Ενέργειας).

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης, οι νέες δημόσιες υπηρεσίες θα παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω της κυβερνητικής διαδικτυακής διόδου ασφαλείας «ΑΡΙΑΔΝΗ». Η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αποτελεί και μέρος της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι προωθούνται 45 νέες υπηρεσίες, ενώ μέχρι σήμερα μέσω της «ΑΡΙΑΔΝΗ» προσφέρονται σε πολίτες και επιχειρήσεις 39 συνολικά κυβερνητικές υπηρεσίες. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού θα τεθούν στη διάθεση εταιρειών και πολιτών οι πρώτες από τις νέες ψηφιακές κυβερνητικές υπηρεσίες και προβλέπεται μέχρι το τέλος του χρόνου να προσφέρονται περίπου 15 νέες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, στο Κτηματολόγιο η εξασφάλιση έρευνας για ακίνητη ιδιοκτησία θα μπορεί να γίνεται ψηφιακά μέσα σε μερικά λεπτά.

Ένας από τους στόχους που τέθηκαν και των οποίων ξεκινά η επίτευξη με το διετές σχέδιο που τίθεται σε εφαρμογή, είναι η κατάργηση πολλών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που εκδίδονται από κυβερνητικά τμήματα, για να χρησιμοποιηθούν από άλλα κυβερνητικά τμήματα, αφού μέσω της «ΑΡΙΑΔΝΗ» παρέχεται η δυνατότητα να γίνονται διασυνδέσεις μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων για ανταλλαγή πληροφοριών. Και αυτό προϋποθέτει έναν μεγάλο όγκο εργασίας, αφού πρώτη φορά επιχειρείται μια τέτοια απλοποίηση.

Μια από τις ψηφιακές υπηρεσίες που θα είναι ιδιαίτερα αισθητή, όπως είναι η «έξυπνη» λήψη προσωπικών πιστοποιητικών μεταξύ κρατικών υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να μην τρέχει για παράδειγμα από το ένα υπουργείο για να πάρει ένα πιστοποιητικό και να φύγει να πάει σε άλλο υπουργείο για να το δώσει, προβλέπεται να είναι έτοιμη πριν το φθινόπωρο. Ψηφιοποίηση για εξυπηρέτηση πολίτη και εταιρειών μέσω ίντερνετ προβλέπεται τους επόμενους μήνες και για επιστροφή τραπεζικών εγγυητικών από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Σειρά βεβαιώσεων θα μπορεί να εκδίδονται ηλεκτρονικά, όπως η βεβαίωση για επίδομα τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας, για επίδομα σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα και το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας.

Επίσης, στο πρόγραμμα για υλοποίηση εντός των επόμενων 20 μηνών εντάσσεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για επίδομα τέκνου ή μονογονεϊκής οικογένειας, για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για εγγραφή στο μητρώο Εργοδοτών, για δήλωση πρόσληψης εργοδοτουμένων, για εγγραφή ή διαγραφή μισθωτού και αυτοτελώς εργαζομένου. Μέχρι το τέλος του 2017 ακόμα και η κάρτα νοσηλείας θα μπορεί να εκδίδεται μέσω διαδικτύου, το ίδιο και οι αιτήσεις επιδότησης ασθενών. Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, τους επόμενους μήνες, πέραν του πακέτου υπηρεσιών που ήδη προσφέρει ηλεκτρονικά, θα προσθέσει στο πλαίσιο αυτό και τη μέσω διαδικτύου εξέταση και έκδοση μαθητικής άδειας οδηγού, όπως και τη δήλωση ακινητοποίησης οχήματος.

Επίσης, πριν το τέλος του χρόνου, προβλέπεται η εισαγωγή της ηλεκτρονικής επιβεβαίωσης από την αναθέτουσα Αρχή του δικαιώματος συμμετοχής μιας επιχείρησης σε διαγωνισμό του δημοσίου με κατάργηση βεβαιώσεων.

Και κυβερνητικές εφαρμογές κινητών

Επιπρόσθετα, στο Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνεται η ανάπτυξη νέας εφαρμογής για κινητές συσκευές, έτσι ώστε να παρέχεται πρόσβαση σε η-Υπηρεσίες μέσω πολλαπλών καναλιών στο κοινό. Για παράδειγμα, θα περιλαμβάνονται η πρόοδος αιτημάτων, ο προσωρινός Υπολογισμός Ποσού Σύνταξης Γήρατος, η Κατάσταση Ασφαλιστικού Λογαριασμού για συγκεκριμένο Έτος, η έρευνα Ακίνητης Ιδιοκτησίας και η πληροφόρηση στις Κυβερνητικές Διαδικασίες.

Η εφαρμογή αυτή θα εμπλουτίζεται συνεχώς με η-Υπηρεσίες οι οποίες θα υλοποιούνται σταδιακά. Μέσω κινητού θα μπορεί ο πολίτης να βλέπει τα καταχωρημένα προσωπικά του δεδομένα και να
προβαίνει σε κάποιες αλλαγές – π.χ. αν άλλαξε διεύθυνση. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν το ιστορικό τους στο κινητό, το ίδιο και οι οδηγοί θα μπορούν να δουν στο κινητό εκκρεμούντα εξώδικα, βαθμούς ποινής κ.τ.λ.
Αυτά είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από τον μακρύ κατάλογο 45 έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που προωθείται με χρονοδιάγραμμα σταδιακής –αλλά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες– υλοποίησης από το τέλος καλοκαιριού μέχρι και το τέλος του 2017.

Πηγή:philenews.com/ Πέτρος Θεοχαρίδης

RELATED ARTICLES