Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΛανθασμένα περιβαλλοντικά και οικολογικά στοιχεία στην Περιβαλλοντική Μελέτη για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Λανθασμένα περιβαλλοντικά και οικολογικά στοιχεία στην Περιβαλλοντική Μελέτη για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

kipar

Λανθασμένα περιβαλλοντικά και οικολογικά στοιχεία στην Περιβαλλοντική Μελέτη για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο – Αναθεώρηση ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο

Την αναθεώρηση της ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, βάσει της οποίας έχει δημιουργηθεί το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το μείζον ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ζητά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας πως ο όποιος σχεδιασμός και έκδοση οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου, θα πρέπει να γίνει μετά από ουσιαστική και εις βάθος διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία της περιοχής μέσα από ανοικτές ημερίδες και συνελεύσεις.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκε το θέμα ως κατεπείγον εκτός ημερησίας διάταξης, έπειτα και από την συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για το ίδιο ζήτημα.

«Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να ανακληθεί άμεσα η ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ενώ θα πρέπει να επανεξεταστεί η σχετική διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος από μηδενική βάση» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος που έκανε την εισήγηση.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τον καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας, βασίζεται στην ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, στην οποία αποτυπώνονται λανθασμένα οικολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία που στρεβλώνουν την πραγματικότητα.

«Σε κάθε περίπτωση οποιοσδήποτε σχεδιασμός γίνει, θα πρέπει να γίνει από την αρχή και αφού αποτυπωθεί ορθά η υφιστάμενη κατάσταση στη Νότια Ηλεία, έχοντας πάντοτε ως στόχευση την αναπτυξιακή δυνατότητα, την ανθρώπινη δραστηριότητα και την προστασία του Περιβάλλοντος και λαμβάνοντας υπόψιν τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουμε επισημάνει τόσο στη σύσκεψη με τον αναπλ. Υπουργό όσο και στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Όπως έχει ήδη επισημάνει ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας «η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελούν για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κυρίαρχη προτεραιότητα. Οι προτάσεις μας για την ολοκληρωμένη και ισόρροπη αναπτυξιακή προοπτική της συγκεκριμένης περιοχής συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα του εν γένει περιφερειακού οράματός μας».

Αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα, ο Απ. Κατσιφάρας τονίζει πως πρέπει να θέτει τις βάσεις, για να οικοδομήσουμε ένα υγιές χωροταξικό πλαίσιο, που θα προσβλέπει σε ένα βιώσιμο αύριο και θα απαντά με θετικό πρόσημο στα αδήριτα αναπτυξιακά προτάγματα του σήμερα.

RELATED ARTICLES