Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέα«Λευκή» απεργία από μηχανικούς – εργολήπτες

«Λευκή» απεργία από μηχανικούς – εργολήπτες

eng

Σε «λευκή απεργία» προχώρησαν την Τρίτη οι μηχανικοί – εργολήπτες δημοσίων έργων, με αποτέλεσμα να κλείσουν άγονοι σειρά διαγωνισμών δημοσίων έργων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), οι μηχανικοί δεν επέδωσαν προσφορές σε σωρεία διαγωνισμών σε όλη την Ελλάδα, αντιδρώντας «στην προοπτική υιοθέτησης των σκληρών και άδικων αντι-ασφαλιστικών μέτρων «Κατρούγκαλου»».

«Οι μηχανικοί – εργολήπτες Δημοσίων Έργων, μετά από σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα σε αποχή, το οποίο απηύθυνε η Εργοληπτική Ομοσπονδία (ΠΕΣΕΔΕ), αλλά και σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (Ομοσπονδίας των μηχανικών του Δημοσίου), αρνήθηκαν να επιδώσουν προσφορές, προσπαθώντας με τον ανορθόδοξο αυτό τρόπο, να στείλουν στην κυβέρνηση ένα μήνυμα αξιοπρέπειας και διαμαρτυρίας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία εργοληπτών, η συμβολική αυτή «λευκή απεργία» των μηχανικών «έχει ιδιαίτερη σημασία, καθ” όσον πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι μεσούσης της κρίσης η ανάγκη για δουλειά είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Μεγαλύτερη όμως και από την ανάγκη για δουλειά, είναι η ελπίδα των μηχανικών για ένα καλύτερο αύριο, ελπίδα που ο κ. Κατρούγκαλος τσαλαπατά προτείνοντας ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές που κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να αντέξει».

Την ίδια στιγμή, κατηγορούν την κυβέρνηση οτι προτίθεται «να καταργήσει το ταμείο των μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ, και να «κατασχέσει» τα εναπομείναντα αποθεματικά του, αφού φρόντισε με τα υπόλοιπα να πληρώσει με τον ιδρώτα των μηχανικών την αποτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής».

Μερικοί διαγωνισμοί που έκλεισαν «άγονοι» λόγω της αποχής ήταν:

* «Συντήρηση τμημάτων στραγγιστικού και αγροτικού οδικού δικτύου ΓΟΕΒ Λαγκαδά» 200.000 €

* «Διαγράμμιση στο οδικό δίκτυο νομού Μαγνησίας (χρήση 2016)» 123.000 €

* «Συντηρήσεις οδών ΔΕ Πανοράματος 2016» 140.000 €

* «Συντηρήσεις σχολικών κτιρίων Δ.Ε. Πανοράματος 2016» 100.000 €

* «Ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις πεζοδρομίων ΔΕ Πεύκων» 3.781.000 €

* «Ασφαλτοστρώσεις Καλαμάτας (2016)» 370.000 €

* «Κατασκευές – Επισκευές – Επεκτάσεις σε Κοιμητήρια Δ.Ε. Φιλίππων» 90.000 €

* «Αποκατάσταση Ασφάλειας Εθνικού & Επαρχιακού Δικτύου ΠΕ Λάρισας» 400.000 €

* «Συντηρήσεις ασφαλτικών 2016 ΠΕ Λάρισας» 245.000 €

* «Ηλεκτροφωτισμός Οδικών Τμημάτων Δικτύου Λέσβου» 272.194 €

* «Συντήρηση Επαρχιακών Οδών Ν.Δ. Λέσβου» 900.000 €

 

Πηγή:larissanet.gr

RELATED ARTICLES