Λευκωσία: Η Πολεοδομία ευελπιστεί ότι σε 2-3 χρόνια θα συντελεστεί ένα μικρό θαύμα στον τομέα της υποβολής των αιτήσεων για έκδοση πολεοδομικής άδειας, αφού δεν θα είναι πλέον αναγκαίο να υποβάλλονται στο τμήμα έγγραφα και σχέδια με τα κασόνια. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, αρχιτέκτονες, αλλά και απλοί πολίτες θα επιλυθεί με την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, σύμφωνα με την αναπληρωτή διευθύντρια Πολεοδομίας Αθηνά Αριστοτέλους.
Όπως ανέφερε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών η κ. Αριστοτέλους, ήδη έγινε αρκετή προεργασία και η εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση της μηχανογράφησης εκφράζει την ετοιμότητα να παραδώσει και πριν τη λήξη των τριών χρόνων, που προνοεί το συμβόλαιο, το λογισμικό που θα ετοιμάσει. Το θέμα ηγέρθη από τον εκπρόσωπο των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης Παντελή Λεπτό, ο οποίος υπεστήριξε ότι: «Σήμερα μαζί με τις αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής άδειας υποβάλλουμε ένα βουνό έντυπα. Πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική συνεννόηση, ώστε να εξοικονομείται χρόνος».
Εξάλλου, η κ. Αριστοτέλους, σχολιάζοντας άλλη παρατήρηση του κ. Λεπτού, ότι αποτελεί δαιδαλώδη διαδικασία ο υπολογισμός των τελών που απαιτεί η Πολεοδομία να καταβληθούν από τους αιτητές, διαβεβαίωσε ότι και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Δηλαδή, αφού καταχωρούνται στο σύστημα τα δεδομένα της ανάπτυξης (εμβαδόν κ.λπ.) θα υπολογίζονται αυτομάτως και τα τέλη που θα οφείλει να καταβάλει ο αιτητής.
Τα πιο πάνω αναφέρθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης των κανονισμών που αφορούν τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο, μέσω των οποίων καταβάλλεται προσπάθεια να επιλυθούν διάφορα χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν στις πολεοδομικές αιτήσεις αλλά και τις ιεραρχικές προσφυγές που υποβάλλουν οι αιτητές προς τον υπουργό Εσωτερικών σε περίπτωση κατά την οποία απορριφθεί η αίτησή τους και θεωρούν ότι κακώς απερρίφθη.
Εκπρόσωπος της Πολεοδομίας ανέφερε, επίσης, ότι κατά καιρούς παρατηρούνται διάφορα προβλήματα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μία από τις εμπλεκόμενες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καθυστερεί να δώσει τις απόψεις της, οπόταν σε περίπτωση που η Πολεοδομία προχωρήσει στην έκδοση της αιτούμενης άδειας για να βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων, είναι δυνατό να δημιουργηθούν προβλήματα. Ως παράδειγμα έφερε αίτηση που αφορούσε οικοδομή η οποία είχε ανεγερθεί ήδη, αλλά επειδή η Πυροσβεστική καθυστέρησε να δώσει τις απόψεις της, εγκρίθηκε η άδεια.
Εκ των υστέρων, η Πυροσβεστική υπέδειξε ότι τα μέτρα πυροπροστασίας ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτα και η ασφάλεια των χρηστών ετίθετο σε κίνδυνο.
Οι περίοικοι πρέπει να ενημερώνονται
Ανάμεσα στους κανονισμούς που προωθούνται είναι και η υποχρέωση του αιτητή να δημοσιεύει την προωθούμενη ανάπτυξη σε δύο εφημερίδες και αυτό προβλέφθηκε ώστε να εκφέρουν τις απόψεις τους περίοικοι οι οποίοι δυνατό να διαφωνούν με τη συγκεκριμένη ανάπτυξη. Ανάμεσα στις νέες αναπτύξεις που θα πρέπει να ενημερώνονται οι κάτοικοι της περιοχής στην οποία θα υλοποιούνται είναι: Η χρήση γης ως κοιμητηρίου ή και αποτεφρωτήρα ανθρώπινων λειψάνων ή αποτεφρωτήρα ζώων. Άλλες αναπτύξεις για τις οποίες χρειάζεται διαβούλευση με άλλα τμήματα προτού εκδοθεί πολεοδομική άδεια ή προτού τροποποιηθεί η χρήση, είναι η διάθεση απορριμμάτων, η συγκέντρωση και επεξεργασία λυμάτων, η σφαγή ζώων, η διαλογή και σύνθλιψη άχρηστων οχημάτων, μετάλλων και άλλων αντικειμένων, καθώς και πολλές άλλες αναπτύξεις.
Έκδοση άδειας για έργα του Δημοσίου
Ένα από τα θέματα που ηγέρθη ήταν και η έκδοση πολεοδομικής άδειας για έργα του Δημοσίου, έστω και αν εκκρεμούν οι απόψεις διαφόρων τμημάτων. Ο βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης υπέδειξε ότι αυτό θα πρέπει να ισχύσει και για ιδιώτες επενδυτές, τουλάχιστον όσον αφορά αναπτύξεις τις οποίες υλοποιούν από κοινού με το Δημόσιο. Έφερε ως παράδειγμα την επένδυση του Κατάρ έναντι του Χίλτον (που τελικά ματαιώθηκε) και διερωτήθηκε: «Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αφήνουμε τους επενδυτές να αναμένουν επί μακρόν μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου;»
Εκ μέρους των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης ο κ. Παντελής Λεπτός υπεστήριξε ότι ακόμη και για την υλοποίηση έργων του Δημοσίου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα Τοπικά Σχέδια και γενικά η πολεοδομική πολιτική που ισχύει σε κάθε περιοχή στην οποία θα υλοποιηθεί η ανάπτυξη.
Εκ μέρους της Ένωσης Δήμων η κ. Σωτηρία Κοκκίνου υπεστήριξε ότι οι κυβερνητικές αναπτύξεις πρέπει να περνούν και από τους δήμους, καθότι ανάλογα με την ανάπτυξη παρατηρείται το φαινόμενο να επηρεάζεται η οικεία τοπική Αρχή είτε κυκλοφοριακά είτε περιβαλλοντικά, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει συνεννόηση. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού υπεστήριξε ότι μόνο στην Κύπρο υπάρχουν τόσο πολύπλοκες διαδικασίες για έκδοση άδειας. Διερωτήθηκε, δε, γιατί οι αρμόδιοι δεν περιορίζονται στο να ζητούν μόνο άδεια οικοδομής.
Διερωτήθηκε επίσης γιατί να ζητείται η εκπόνηση διαφόρων μελετών, π.χ. περιβαλλοντική και κυκλοφοριακών επιπτώσεων, αφού, όπως υπέδειξε, είναι πάντοτε θετικές για τον ιδιώτη που τις παραγγέλνει. Η κ. Αριστοτέλους υπέδειξε ότι από το περιεχόμενο των υπό αναφορά μελετών (οι οποίες δεν υιοθετούνται κατ’ ανάγκη από το τμήμα) εξαρτάται και το κατά πόσον θα εκδοθεί ή όχι η πολεοδομική άδεια.
Γράφει:Βάσος Βασιλείου
Πηγή:philenews.com