Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΛιμάνι - αεροδρόμιο σε 45 λεπτά με το μετρό

Λιμάνι – αεροδρόμιο σε 45 λεπτά με το μετρό

metroΠροχωρά η κατασκευή του μετρό για Πειραιά που θα λειτουργήσει το 2018.

Είσοδο στο σταθμό της Νίκαιας πραγματοποίησε σήμερα ο μετροπόντικας για το μετρό του Πειραιά, έχοντας κατασκευάσει συνολικά 3.400 μέτρα σήραγγας, της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό Αγία Μαρίνα– Δημοτικό Θέατρο μήκους 7,6 χλμ. σήραγγας.

Ο μετροπόντικας ξεκίνησε τη λειτουργία το Σεπτέμβριο 2013 από το φρέαρ εκκίνησης στην Αγία Βαρβάρα, τον Ιούνιο 2014 αφίχθη στο σταθμό «Αγ. Βαρβάρα», το Νοέμβριο 2014 στο σταθμό «Κορυδαλλός» και τώρα φτάνει στο σταθμό «Νίκαια». Κατόπιν μικρής διάρκειας προγραμματισμένης συντήρησης, θα συνεχίσει την πορεία του αθόρυβα και χωρίς όχληση στη λειτουργία της πόλης, προς τον Σταθμό «Μανιάτικα», στον οποίο αναμένεται να φτάσει έως το τέλος του 2015.

Σημειώνεται ότι θα κατασκευασθούν συνολικά 6,5 χλμ. σήραγγας της επέκτασης με το Μηχάνημα Διάνοιξης Σηράγγων (ΤΒΜ), ενώ το υπόλοιπο τμήμα στην αρχή και στο τέλος του έργου θα υλοποιηθεί με συμβατικές μεθόδους, μέσω υπόγειας εκσκαφής (NATM). Σήμερα, περισσότερα από 800 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων εργάζονται στους υπό κατασκευή σταθμούς «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός», «Νίκαια», «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», όπου τα εργοτάξια είναι σε πλήρη ανάπτυξη και αναμένεται μέχρι το πέρας κατασκευής του έργου να απασχοληθούν συνολικά περί τους 2000 εργαζομένους, προκειμένου η επέκταση του Μετρό προς τον Πειραιά να τεθεί σε λειτουργία, όπως αναμένεται εντός του 2018.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΜ, κ. Χρήστος Τσίτουρας, υποδέχθηκε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας τα εξής: «Σήμερα, βρισκόμαστε στο σταθμό «Νίκαια», όπου η Αττικό Μετρό κατασκευάζει εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού, το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό έργο, αυτό της επέκτασης προς Πειραιά. Το σύνολο της επέκτασης αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2018, ενώνοντας το αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος με τον Πειραιά σε 45 λεπτά. Επιθυμώ επίσης να σημειώσω, ότι η κατασκευή έργων Μετρό αναβαθμίζει συγκοινωνιακά υποβαθμισμένες περιοχές, αποτελεί το πιο φιλικό μέσο και συνδράμει θετικά στην αύξηση του εισοδήματος και της εργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών και του Πειραιά».

Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά (Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγ. Βαρβάρα) θα αποκτήσουν μια σύγχρονη γραμμή Μετρό, παρέχοντας την δυνατότητα στους κατοίκους των δυτικών προαστίων της Πρωτεύουσας, της άνετης, αξιόπιστης και γρήγορης μετακίνησης. Η επέκταση του Μετρό προς το Δημοτικό Θέατρο υπολογίζεται να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 130.000 επιβάτες, μειώνοντας τόσο την κυκλοφορία των ι.χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους. Σημειώνεται δε ότι ο συνολικός χρόνος από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο θα διανύεται με το Μετρό σε μόλις 45 λεπτά.

Με την ολοκλήρωση του έργου, στο σταθμό Πειραιά προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές Μετρό (Γραμμές 1 και 3), το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την Επέκταση του Τραμ προς Πειραιά (5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμοί) που ήδη κατασκευάζεται, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς. Επιπλέον, η σύνδεση που θα προκύψει μεταξύ του Λιμανιού του Πειραιά και του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσω της Γραμμής 3 του Μετρό, θα προσδώσει ιδιαίτερα αναπτυξιακά οφέλη τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, όσο και στην Εθνική Οικονομία γενικότερα.

 

 

Πηγή: newmoney.gr

RELATED ARTICLES