Ιδιοκτήτες τεσσάρων «ταχυτήτων» δημιουργεί η επανεκκίνηση του Κτηματολογίου, όλοι όμως, και μέσα σε δύσκολες εποχές, θα αναγκαστούν να προσέλθουν στο «ταμείο» για να χρηματοδοτήσουν τα νέα έργα που κοστολογούνται σε 440 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση του Κτηματολογίου ποντάρει στα 84 εκατ. που ελπίζει να εξασφαλίσει από το νέο ΕΣΠΑ, χάρη και στη συνηγορία που έχει πάρει από τις Βρυξέλλες, τα οποία είναι αρκετά για να ξεκολλήσει η διαδικασία και να δημιουργηθούν πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας.
Θα παραμείνει όμως το χρηματοδοτικό κενό των 356 εκατ. ευρώ, που θα φορτωθεί στα ακίνητα.
Οι πρώτοι, αλλά όχι οι μόνοι, ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν είναι οι κατέχοντες τα περίπου 16 εκατ. δικαιώματα, που αντιστοιχούν στο 43% του συνόλου, αλλά στο 65% της επιφάνειας της χώρας το οποίο έως σήμερα δεν έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο.
Υπολογίζεται ότι σε έναν χρόνο θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας, μαζί και το γνωστό «κτηματόσημο» των 35 ευρώ, που θα φέρει στα ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς.
Η τελευταία «γενιά» των κτηματογραφήσεων καλύπτει τις «τρύπες» που είχαν αφήσει τα προηγούμενα προγράμματα και στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα, περίπου 9,6 εκατ. δικαιώματα αφορούν αγροτικές περιοχές, κυρίως στους παλιούς νομούς Μεσσηνίας, Χανίων, Ηρακλείου, Αρκαδίας, Ηλείας και Εύβοιας.
Υπάρχουν όμως μεγάλα κενά σε αστικές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στη Δυτική Αττική και σε νησιά (Ρόδος, Χίος, Κως, Μύκονος, Τήνος, Νάξος, Πάρος, Ανδρος κ.α.).
Για να «ξεκολλήσει» το έργο, η νέα διοίκηση του Κτηματολογίου πήρε την απόφαση να ακυρώσει τον διαγωνισμό με την επωνυμία «ΚΤΙΜΑ 13» και προϋπολογισμό 570 εκατ. ευρώ, που είχε προκηρυχθεί στα τέλη του 2013 και είχε βαλτώσει από τότε λόγω προσφυγών στη Δικαιοσύνη αλλά και «οσμής» στημένης διαδικασίας.
Το νέο εγχείρημα ξεκινά με μείωση του κοστολογίου κατά 130 εκατ. ευρώ και του χρόνου υλοποίησης από 70 σε 40 μήνες.
Επιταχύνονται επίσης προγράμματα του 2008 και του 2011 που σέρνονται όλα αυτά τα χρόνια. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τέσσερις δήμους, της Αθήνας, του Βόλου, της Λιβαδειάς και της Λαμίας, όπου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας είχε ολοκληρωθεί το 2008, αλλά η συνέχιση έμπλεξε σε μπαράζ δικαστικών προσφυγών, που οδήγησαν σε ακύρωση των διαγωνισμών.
Η εμπλοκή οφείλεται στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει η διαδικασία σε δύο διακριτές φάσεις.
Η αλλαγή ιδιοκτησίας
Το «μάρμαρο» όμως πληρώνουν ώς τώρα ακίνητα που σε αυτή την οκταετία άλλαξαν ιδιοκτήτη (γονική παροχή, πώληση κ.λπ.).
Το 2008 ο παλιός πλήρωσε 35 ευρώ και με άλλα τόσα επιβαρύνεται ο νέος κάτοχος, που υποχρεώνεται να υποβάλει καινούργια δήλωση!
Τα υπόλοιπα προγράμματα του 2008 και του 2011, που αφορούσαν κυρίως τους 107 μεγάλους δήμους της χώρας, την Αττική και τους οικισμούς γύρω από την Πάρνηθα, προχωρούν με διαφορετικούς ρυθμούς και οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι σε επιφυλακή για να διορθώσουν λάθη που ενδεχομένως θα εντοπίσουν στους κτηματολογικούς χάρτες.
Η σημερινή διοίκηση του Κτηματολογίου ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται επίσης να ανοίξει τα «κιτάπια» με παλαιότερες υποχρεώσεις ιδιοκτητών, εγχείρημα καθόλου εύκολο από τεχνική άποψη και με μεγάλο πολιτικό κόστος.
Πρόκειται για δύο μεγάλες εκκρεμότητες:
1. Τα ακίνητα που είχαν δηλωθεί με τα αρχικά προγράμματα σε 423 προκαποδιστριακούς δήμους, χωρίς να πληρώσουν 35 ευρώ. Αφορά πάνω από 6 εκατ. δικαιώματα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη, υπόχρεοι όμως είναι όσοι είχαν υποβάλει την αρχική δήλωση ή οι κληρονόμοι τους.
2. Τα ακίνητα των επόμενων προγραμμάτων για τα οποία έχει πληρωθεί το «κτηματόσημο», αλλά εκκρεμεί ο υπολογισμός του αναλογικού τέλους.
Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης του Κτηματολογίου, οι δύο κατηγορίες ιδιοκτητών, που έχουν δηλώσει περισσότερα από 15 εκατ. δικαιώματα, θα κληθούν στο τέλος του χρόνου να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Εχει καταγραφεί μόνον το 52% της επικράτειας
Εθνικό Κτηματολόγιο… Θα ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο, αν δεν αποκάλυπτε την κακοδιαχείριση σε όλο της το μεγαλείο, που συνδέεται με την καταπάτηση δημόσιας περιουσίας και την καταστροφή δασών από εμπρησμούς, αλλά και κτηματικές διαφορές μεταξύ γειτόνων που ορισμένες φορές οδηγούν σε φόνο.
Εχει ενδιαφέρον ότι η γειτονική Αλβανία ολοκλήρωσε το έργο σε τρία χρόνια και πλέον η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει κτηματολογικούς χάρτες.
Θεσμοθετήθηκε από τον Οθωνα, αλλά τα πρώτα προβληματικά βήματα ξεκίνησαν το 1996.
Είκοσι χρόνια αργότερα έχει καταγραφεί μόνον το 52% της ελληνικής επικράτειας.
Δασικοί χάρτες με ρυθμούς… χελώνας
Πολλές Πολεοδομίες έχουν αρνηθεί να καταθέσουν στο Κτηματολόγιο τα όρια των εντός σχεδίου περιοχών, γιατί θα αποκαλυφθούν χιλιάδες αυθαίρετα και οργανωμένοι οικισμοί που βρίσκονται σε δάση
Περίπου 70 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν για να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες που έχουν ξεκινήσει από το 1979 αλλά προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, αφού δεν υπάρχει πολιτική βούληση να οριοθετηθούν τα δάση και οι οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας.
Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότερες Πολεοδομίες έχουν αρνηθεί να καταθέσουν στο Κτηματολόγιο τα όρια των εντός σχεδίου περιοχών, γιατί θα αποκαλυφθούν χιλιάδες αυθαίρετα, ακόμα και οργανωμένοι οικισμοί που βρίσκονται σε δάση.
Σε πολλές περιπτώσεις έχουν κατασκευαστεί με κανονικές οικοδομικές άδειες που είχαν στηριχτεί σε ψεύτικα στοιχεία για τη θέση του οικοπέδου.
Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν στα τέλη του 2009 και έχει καλυφθεί το 55% της χώρας, αλλά ώς σήμερα έχουν επικυρωθεί μόνον 52 χάρτες, που καλύπτουν 1,1 εκατ. στρέμματα και αντιστοιχούν μόλις στο 0,84% της χώρας!
Εχουν ολοκληρωθεί άλλοι 447 δασικοί χάρτες που αφορούν 12,2 εκατ. στρέμματα (9,29% της χώρας), αλλά έχει κολλήσει η επικύρωσή τους.
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται επίσης μελέτες για άλλα 46 εκατ. στρέμματα, που αντιστοιχούν στο 35,5% της χώρας.
Εκκρεμεί η ανάθεση άλλου ενός πακέτου μελετών για 15,4 εκατ. στρέμματα για το 11,69% της χώρας.
240 εκατ. προίκα από το «κτηματόσημο»
Το απύθμενο χρέος της χώρας έφερε το 2013 την… κρατικοποίηση του Κτηματολογίου και μάλιστα από κυβερνήσεις που πίνουν νερό στο όνομα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας!
Το παράδοξο συνδέεται με την «προίκα» των 240 εκατ. ευρώ, που είχαν συγκεντρωθεί το 2008 στα ταμεία του από το «κτηματόσημο» το οποίο είχαν καταβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλους τους μεγάλους δήμους της χώρας.
Βρίσκεται σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι δεσμευμένο και την τελευταία πενταετία προσμετράται στο περίφημο «πρωτογενές πλεόνασμα»!
Πηγή: efsyn.gr/Της Χαράς Τζαναβάρα