Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΜάλμε: Μια συνοικία πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως (video)

Μάλμε: Μια συνοικία πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως (video)

green shipΣτη σουηδική πόλη Μάλμε, πραγματοποιείται αυτή την περίοδο ένα ενδιαφέρον τεστ που αφορά τις έξυπνες τεχνολογίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα σπίτια μας.

Σε κάποιον αφηρημένο περαστικό, το Χαλμπαρχέτεν φαίνεται σαν ένα κανονικό συγκρότημα κατοικιών. Αν πλησιάσεις θα δεις όμως ότι πρόκειται για ένα τεχνολογικό θαύμα. Διαθέτει μια ανεμογεννήτρια, ηλιακά πάνελ στην στέγη και σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και για οχήματα που κινούνται με αέριο.

Ο ηλιακοί συλλέκτες παρέχουν ηλεκτρισμό και θέρμανση. Οι οικιακές συσκευές όπως το πλυντήριο ρούχων και πιάτων λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, μειώνοντας θεαματικά το κόστος.

Ο Πέντερ Μπέρνε μας ξεναγεί στο Χαλμπαρχέτεν:

«Αυτό είναι το διαμέρισμά μας. Ζούμε εδώ, εγώ και η γυναίκα μου Χάνα, η κόρη μας Χέντβιγκ και ο γιος μας Τρουλς. Εδώ έχουμε το γραφικό περιβάλλον που μου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχω την ενεργειακή κατανάλωση. Με αυτό μπορώ να δω ποιες συσκευές καταναλώνουν ενέργεια στο σπίτι. Εδώ βλέπετε διαφορετικά σημεία μέτρησης ή διαφορετικά δωμάτια. Μπορούμε λοιπόν να μπούμε στην κουζίνα. Μπορώ να δω την πραγματική θερμοκρασία εκεί και να την ρυθμίσω. Μπορούμε επίσης να δούμε πόση ενέργεια χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στην κουζίνα, αλλά και πόσο μας κοστίζει. Αυτή είναι μία από τις πιο δαπανηρές ώρες σήμερα.

Κάτι που χρησιμοποιώ ιδιαίτερα είναι οι διαφορετικές ρυθμίσεις φωτισμού. Το φως ανοίγει και κλείνει αυτόματα. Για παράδειγμα μπορώ να προσαρμόσω το φως στις εξωτερικές συνθήκες φωτισμού. Μου δίνεται όμως η δυνατότητα να πλύνω τα πιάτα και να βάλω πλυντήριο, όταν η τιμή του ρεύματος είναι χαμηλή.

Κατά την περίοδο του τεστ, έχουμε πρόσβαση στο ηλεκτρικό όχημα. Αυτό είναι το βασικό αυτοκίνητο της οικογένειας και καλύπτει λίγο πολύ, όλες μας τις ανάγκες. Τα περισσότερα ταξίδια που κάνουμε είναι κοντινά, στον παππού και την γιαγιά στην Λουντ, μια πόλη δίπλα στο Μάλμε. Αυτό ταιριάζει απόλυτα γι’ αυτές τις διαδρομές».

Ο στόχος αυτού του κτιρίου είναι να δοκιμάσουμε έξυπνες λύσεις για να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην ενεργειακή στήλη, που βρίσκεται δίπλα στο συγκρότημα διαμερισμάτων, υπάρχει ένα πολυσύνθετο δίκτυο σωλήνων, συσκευών μέτρησης και δεξαμενών με ζεστό νερό. Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να εφαρμόζουν διαφορετικές τεχνολογίες σε κάθε διαμέρισμα, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Το συγκρότημα κατοικιών Χαλμπαρχέτεν δίνει νέο νόημα στην έννοια της κατοικίας, δημιουργώντας μια πραγματική όαση μέσα στην πόλη. Η συνοικία ήταν μια εγκαταλελειμμένη βιομηχανική ζώνη στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και τώρα οι αρχές της πόλης θέλουν να την κάνουν πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη.

«Οι στόχοι για αυτή την περιοχή έχουν επιτευχθεί σήμερα. Δηλαδή 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που παράγονται εδώ. Ένα πολύ ενδιαφέρον ενεργειακό σύστημα με υδροφόρα στρώματα, ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ, φωτοβολταϊκά. Αυτό έχει γίνει πραγματικότητα. Αλλά αν μιλούμε για την περιοχή ως σύνολο, για τα 1000 στρέμματα, τότε δεν είμαστε πραγματικά έτοιμοι. Ο στόχος μας είναι όλη η πόλη να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030» επισήμανε ο Κρίστερ Λάρσον, διευθυντής αστικής ανάπτυξης του Μάλμε.

Εάν πραγματοποιηθεί το πρότζεκτ στο σύνολό του, τότε θα είναι μια σημαντική επιτυχία για την προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

 

Πηγή: gr.euronews.com

RELATED ARTICLES