Δύο από τα μεγαλύτερα αγκάθια των θεσμικών παρεμβάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες θα επιχειρήσει να ξεμπλοκάρει τους επόμενους μήνες ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης ακολουθώντας όμως ένα βηματισμό εξαιρετικά αργό στις διαδικασίες. Όπως δήλωσε χθες στην βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση, εντός του έτους θα έχουν κατακυρωθεί και οι 28 διαγωνισμοί για τις μελέτες κτηματογράφησης που βάλτωσαν λόγω των ταμειακών δυσκολιών που αντιμετώπισε όλο το προηγούμενο διάστημα η ΕΚΧΑ.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά το υπολειπόμενο 65% της έκτασης της χώρας και το οποίο προκηρύχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Ο κ. Μανιάτης προέβλεψε ότι τις επόμενες εβδομάδες, θα γίνουν οι πρώτες κατακυρώσεις, είναι άγνωστο όμως με τί πόρους θα καλυφθεί η συγκεκριμένη δαπάνη, που αγγίζει τα 600 εκ. ευρώ εξαιτίας του πολύ περιορισμένου προϋπολογισμού που έχει εγκρίνει πρόσφατα για την ΕΚΧΑ το υπουργείο Οικονομικών.
Τις εξαγγελίες μάλιστα του υπουργείου αμφισβητεί με χθεσινή του ανακοίνωση και το σωματείο εργαζομένων στην Κτηματολόγιο, επικαλούμενο τα δισεπίλυτα προβλήματα γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της εταιρείας και τους ψαλιδισμένους πόρους που έχει να διαχειριστεί το κτηματολόγιο. “Εμείς θέλουμε να προχωρήσει το κτηματολόγιο, η πολιτεία θέλει;” αναρωτιούνται, υποστηρίζοντας ότι αν συνεχιστεί η εικόνα της αδράνειας τότε “θα ενισχυθούν οι υποψίες για ιδιωτικοποίηση του εθνικού κτηματολογίου”. Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι για το οποίο υπάρχουν πιέσεις και από την πλευρά της Τρόικας να διεθετεθεί αφορά τους δασικούς χάρτες.
Σήμερα, μόνο το 1% έχει κυρωθεί αλλά ο υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε χθες ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα ανατεθούν όλοι οι δασικοί χάρτες της χώρας και μέσα στο καλοκαίρι θα αναρτηθούν σε τουλάχιστον 10 ΟΤΑ της Αττικής. Η τρόικα επιθυμεί και το έχει δηλώσει ακόμη και δημοσίως να προχωρήσει η πολιτεία σε νομιμοποιήσεις αυθαίρετων οικισμών μέσα σε δάση προκειμένου να προχωρήσει στην συνέχεια η κύρωση των δασικών χαρτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΚΑ έχει μελετήσει τις περιοχές αυτές και πολύ σύντομα θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επιλύουν αντίστοιχα προβλήματα.
Φταίει η κεντρική και περιφερειακή διοίκηση για τα αυθαίρετα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος επέρριψε χθες σοβαρές ευθύνες, στην πολυπλοκότητα μέχρι σήμερα του πολεοδομικού σχεδιασμού στην οποία απέδωσε μεγάλο μέρος των αυθαιρέτων. Χαρακτήρισε μάλιστα ανίκανη τη διοίκηση κεντρικού και αποκεντρωμένου επιπέδου, να κάνει επεκτάσεις σχεδίων πόλεων, άρα, να δώσει φθηνή γη για δόμηση, σε φτωχά εισοδήματα.
Όπως σημείωσε σήμερα πάνω από 350 ΣΧΟΟΑΠ και ΓΠΣ, καρκινοβατούν περισσότερα από 15 και 20 χρόνια. “Είμαστε ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι σχεδόν σε καμία παρέμβαση πολεοδομικής ή χωροταξικής δράσης δεν υπάρχει θεσμοθετημένη, διότι κανένας δεν θέλει στον τόπο του κτηνοτροφική ζώνη, ή λατομική ζώνη; Είμαστε ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι κανένας δεν θέλει να τοποθετήσει στο πλαίσιο του ΓΠΣ ή του ΣΧΟΟΑΠ του, που θα πάει επιτέλους ο βιολογικός καθαρισμός, οι κοινωνικές υποδομές ή ένας χώρος με σύγχρονο τρόπο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων; Όλα αυτά είναι οι αδυναμίες και τα κενά του παρελθόντος, που μας έχουν φθάσει σε αυτή την κατάσταση”. Όπως σημείωσε με το νέο νομοσχέδιο μειώνονται τα επίπεδα σχεδιασμού από επτά σε τέσσερα. Στόχος είναι, οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων από 15 με 20 χρόνια που διαρκούν σήμερα, να γίνονται μέσα σε 3 ή 5 χρόνια.
Αναφορικά με τις αλλαγές στις χρήσεις γης που φέρνει το νομοσχέδιο για την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια, ο κ. Μανιάτης ανέφερε “πως θέλουμε ζωντανές πόλεις και όχι κοιμητήρια που δεν θα είναι μόνο η κατοικία κάποιων πλούσιων, αλλά θα αναπτύσσονται και δράσεις μη οχλούσες, που εξυπηρετούν όμως την καθημερινότητα του κάθε πολίτη που ζει σε αυτό τον τόπο”.
Τέλος ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην εκπόνηση ενός Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον ορυκτό πλούτο της χώρας με στόχο πολίτες, κοινωνία, επενδυτές και διοίκηση, να γνωρίζουν πού υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στις χερσαίες περιοχές της χώρας, περιοχές ΝΑΤURA, κ.α.
της Μαριάννας Τζάννε
Πηγή: newmoney.gr