Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΜέρος των εσόδων από τις δημοπρασίες των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών CO2 ζητούν...

Μέρος των εσόδων από τις δημοπρασίες των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών CO2 ζητούν οι ενεργειακοί δήμοι

Δίκτυο-Ενεργειακών-ΔήμωνΤο αίτημα για τη η διάθεση μέρους των εσόδων από τις δημοπρασίες των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στους ενεργειακούς νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας επαναφέρει το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων.

Συγκεκριμένα με επιστολή που απέστειλε σε όλους τους βουλευτές των νομών τους ζητούν να καταθέσουν νομοτεχνική βελτίωση ή τροπολογία στην υπουργική τροπολογία 217/2 15.2.2016, η οποία θα προβλέπει την υιοθέτηση του παραπάνω αιτήματος.

Και τούτο διότι η τροπολογία που έχει καταθέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης δεν λαμβάνει υπόψη την πρόταση του Δικτύου, σύμφωνα με την οποία μέρος του εσόδου να διατεθεί για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, για την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων της μετάβασης στην μεταλιγνιτική περίοδο.

«Οι περιοχές μας, τονίζει στην επιστολή του το Δίκτυο, πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας με την εξάντληση των φυσικών πόρων τους, και σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένες μπροστά στη δρομολογημένη μετάβαση της χώρας σε ένα ενεργειακό μοντέλο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων που θα επιφέρει η επερχόμενη μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους τα επόμενα χρόνια, η ικανοποίηση του αιτήματός μας αποτελεί ένα απαραίτητο πρώτο βήμα που συμβαδίζει με τις βασικές αρχές της κοινωνικής και διαγενεακής δικαιοσύνης».

Να σημειωθεί ότι την πρόταση των ενεργειακών δήμων υιοθέτησε και ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας.

«Η τύχη του αιτήματος μας, τονίζουν οι ενεργειακοί δήμοι, κρίνεται τις επόμενες μέρες. Πιστεύουμε πως ο δικός σας ρόλος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, προκειμένου μια σπάνια ευκαιρία για την περιοχή να μην πάει χαμένη. Θεωρούμε πως θα πρέπει με δική σας ευθύνη και πρωτοβουλία να τροποποιηθεί η υπουργική τροπολογία 217/2 15.2.2016 στην Βουλή ώστε να συμπεριληφθεί το αίτημα του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων. Σε περίπτωση που η παραπάνω πρόταση γίνει νόμος του κράτους, τίθενται οι βάσεις για να ανοίξει ο διάλογος για την επόμενη μέρα, με όρους ρεαλισμού και οράματος για τον τόπο μας. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης προσπάθειας μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο για την πορεία της περιοχής που θα κάνει όλους μας πιο περήφανους.

 

Πηγή:localit.gr

RELATED ARTICLES