Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέα«Μετ’ εμποδίων» η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης

«Μετ’ εμποδίων» η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης

ktimatologio2

Στην ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το 2013, όμως, «κόλλησε» καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι Ελληνες συμμετέχοντες λειτούργησαν ως «λόμπι» για να αποκλείσουν ξένους συμμετέχοντες. Ο διαγωνισμός δεν πρόκειται να επαναπροκηρυχθεί με τη μορφή που είχε (28 μελέτες) αλλά συμπτυγμένος, με τον φιλόδοξο ορίζοντα ολοκλήρωσής του το 2020 να παραμένει σταθερός, παρότι «χάθηκαν» τρία χρόνια.

Η 4η γενιά κτηματογράφησης, για το υπόλοιπο 65% της χώρας (85,9 εκατ. στρέμματα, 16 εκατ. ιδιοκτησιακά δικαιώματα) είχε προκηρυχθεί τον Οκτώβριο του 2013. Το έργο είχε χωριστεί σε 28 επιμέρους μελέτες/διαγωνισμούς και καθεμία από αυτές σε τρεις φάσεις, με στόχο τη σταδιακή ολοκλήρωση του έργου έως το 2020 (μνημονιακή υποχρέωση).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού ήταν 572 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών προέκυψε ένα σημαντικό ζήτημα: σε 22 από τους 28 διαγωνισμούς οι εκπτώσεις που προσέφεραν οι συμμετέχοντες ήταν πολύ χαμηλές, από 2,1% έως 5,5%. Ωστόσο, στους υπόλοιπους 6 διαγωνισμούς, στους οποίους συμμετείχαν δύο ισπανικές τεχνικές εταιρείες, οι εκπτώσεις που έδωσαν οι Ελληνες συμμετέχοντες κυμαίνονταν από 20% έως 34%. Το γεγονός αυτό άφησε υπόνοιες ότι οι ελληνικές μελετητικές κοινοπραξίες λειτούργησαν ως «λόμπι» προκειμένου να «πετάξουν» από τον διαγωνισμό τους Ισπανούς.

Το ζήτημα αυτό παρέμεινε ως «καυτή πατάτα» στα χέρια της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ), που έπρεπε είτε να δεχθεί το αποτέλεσμα, διακινδυνεύοντας την τύχη των 6 μελετών (αν οι Ισπανοί προσέφευγαν δικαστικά), ή να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Τελικά η προηγούμενη ηγεσία της ΕΚΧΑ πρότεινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος (που είναι και το επιβλέπον υπουργείο) να ακυρωθεί το αποτέλεσμα στους 22 από τους 28 διαγωνισμούς, μια κίνηση «παραδειγματισμού» για τις εταιρείες που έδωσαν τις υπερβολικά υψηλές εκπτώσεις. Η νέα ηγεσία της ΕΚΧΑ πρόσφατα ετοίμασε υπόμνημα προς το ΥΠΕΝ, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθεμίας από τις δύο επιλογές και ανέμενε να ληφθεί πολιτική απόφαση.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αποφάσισε να προχωρήσει στην ακύρωση και επαναπροκήρυξη του συνόλου των διαγωνισμών της 4ης γενιάς. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, θα υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις: για παράδειγμα, το έργο θα χωριστεί σε λιγότερες μελέτες (κατά πληροφορίες 18 αντί 28, αν και ο αριθμός δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος) προκειμένου να επιταχυνθεί. Αντίθετα, σταθερός παραμένει ο ορίζοντας ολοκλήρωσης το 2020, κάτι που όμως δύσκολα θα επιτευχθεί, ιδίως αν κατατεθούν πολλές προσφυγές στον νέο διαγωνισμό ή υπάρξουν προβλήματα στη ροή της χρηματοδότησης. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι προτάσεις του υπουργείου για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς το κονδύλι που έχει προταθεί να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (αναμένεται έγκριση) είναι μόλις 80 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πάντως, οι μελετητές διαφωνούν με την επιλογή αυτή, όπως ξεκάθαρα σημείωσε πριν από λίγες ημέρες το όργανό τους, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ). «Δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου και δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις, ολιγωρίες ή/και εσφαλμένες αποφάσεις σε θέματα που άπτονται του εθνικού συμφέροντος, αλλά -συγχρόνως- του μέλλοντος και της βιωσιμότητας ελληνικών υγιών επιχειρήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι εκπτώσεις που δόθηκαν δεν είναι χαμηλές, καθώς έχουν προηγηθεί διαδοχικές μειώσεις στο προϋπολογιζόμενο κόστος τους. Πάντως, η άμεση προκήρυξη του έργου θα βοηθήσει στη «νεκρανάσταση» του ημιθανούς σήμερα μελετητικού κλάδου, πλέον του προφανούς οφέλους που θα έχουν η κοινωνία και η οικονομία από την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου.

Ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα και για τους δασικούς χάρτες -έργο άμεσα συνδεδεμένο με το κτηματολόγιο- με το ίδιο υπουργείο να προαναγγέλλει τροποποίηση της νομοθεσίας για την επιτάχυνσή τους. Ζητούμενο και εκεί παραμένει η χρηματοδότηση του έργου, που εκτιμάται σε 50-70 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: kathimerini.gr/ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

RELATED ARTICLES