Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΜεταφορά συντελεστή για 420.000 ακίνητα

Μεταφορά συντελεστή για 420.000 ακίνητα

akinita

Πιλοτικό πρόγραμμα για την εφαρμογή της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, που κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, προτίθεται να εφαρμόσει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με τρόπο τέτοιο ώστε η ρύθμιση να είναι συμβατή με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στόχος είναι το πρόγραμμα να εφαρμοστεί δοκιμαστικά στην Αττική και να ξεκινήσει από τα διατηρητέα κτίρια, όπως επισημαίνει στο «Έθνος» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ώστε να αποσαφηνιστεί εάν στη συνέχεια μπορεί να τεθεί σε ευρύτερη εφαρμογή.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, ενώ το ζήτημα θα προχωρήσει είτε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ή με Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο θα περιγράφεται με σαφήνεια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Ουσιαστικά θα αναζητηθούν σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής ζώνες υποδοχής για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης στον ίδιο δήμο, καθώς στο υπουργείο πιστεύουν ότι μέχρι τώρα το πρόβλημα δεν ήταν τόσο στη δυνατότητα μεταφοράς συντελεστή αλλά στο τι τίτλο παίρνουν οι ενδιαφερόμενοι και πού.

Αν και το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο, στο υπουργείο εκτιμούν ότι σε συνεργασία με τους δήμους μπορεί να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες και αφορούσε κυρίως στη δημιουργία ζωνών μεταφοράς συντελεστή.

Για το ζήτημα έχει συσταθεί εδώ και καιρό ειδική επιτροπή στο υπουργείο, η οποία σύντομα αναμένεται να ορίσει τις προδιαγραφές για τη δημιουργία ζωνών υποδοχής συντελεστή ακολουθώντας τη σχετική νομολογία. Στη συνέχεια σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα καθοριστούν οι δήμοι, στους οποίους θα αναζητηθούν πιλοτικά αυτές οι ζώνες ώστε να «αντέχουν» τη μεταφορά συντελεστή.

Πάγωσε
Σήμερα, ύστερα από αρκετά χρόνια που το θέμα παραμένει «παγωμένο», υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε… αναμονή πάνω από 240.000 τίτλοι από διατηρητέα και 184.000 τίτλοι από ρυμοτομούμενα με παλαιά σχέδια ακίνητα.

Η μεταφορά συντελεστή δόμησης ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα σε ιδιοκτήτες να μετατρέψουν τον συντελεστή που δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί σε τίτλο, τον οποίο θα μπορούσαν να πουλήσουν σε άλλους ώστε να χτίσουν περισσότερο του επιτρεπομένου.

 

ethnos.gr

RELATED ARTICLES