Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΜικρής Έκτασης και Υπερβολικά Πολλά σε Αριθμό τα Οικόπεδα σε Ιόνιο και...

Μικρής Έκτασης και Υπερβολικά Πολλά σε Αριθμό τα Οικόπεδα σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη

oilΛιγότερος από το μισό θα έπρεπε να είναι ο αριθμός των μπλοκ στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης που θα δοθούν για έρευνα υδρογονανθράκων. Έτσι όπως είναι χαραγμένα σήμερα τα οικόπεδα είναι αντιελκυστικά και δεν πληρούν τις προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Την άποψη αυτή εκφράζουν παράγοντες της πετρελαϊκής βιομηχανίας μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για τη διάθεση 20 οικοπέδων προς έρευνα, από τα οποία τα 10 βρίσκονται στο Ιόνιο, τα 9 νότια της Κρήτης και ένα στο Λακωνικό και Μεσσηνιακό Κόλπο. Ο λόγος που επικαλούνται είναι ότι «η έκταση των περιοχών είναι ευθέως ανάλογη της άγνοιας που υπάρχει για αυτές. Όσα λιγότερα γνωρίζει κάποιος για τα εν δυνάμει αποθέματα υδρογονανθράκων μιας περιοχής τόσο μεγαλύτερη είναι η έκταση των οικοπέδων που δίδονται προς έρευνα, ώστε να έχει την ευχέρεια ο ανάδοχος να διερευνήσει μεγαλύτερο χώρο».

Με αυτά τα δεδομένα οι παράγοντες που μίλησαν στο energiagr, εκτιμούν ότι στο Ιόνιο τα μπλοκ είναι στενά και από 10 θα έπρεπε να είναι 5, στην Κρήτη, για την οποία ελάχιστα είναι γνωστά για τα δεδομένα της περιοχής τα οικόπεδα από 9 θα έπρεπε να είναι 3. Έτσι, εκφράζουν την άποψη ότι από τα 20 οικόπεδα που θα προκηρυχθούν ζήτημα είναι τα 3 να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς και ελληνικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Για την ορθότητα της άποψης που προβάλλεται οι ίδιοι παράγοντες επικαλούνται αυτό που έγινε για το open door. Στα Ιωάννινα, που είναι μια δύσκολη γεωλογικά και ανεξερεύνητη περιοχή δόθηκε για έρευνα μία έκταση 4.187 τ.χλμ. Αντίθετα, στον Πατραϊκό Κόλπο, που είχε ερευνηθεί στο παρελθόν από τη ΔΕΠ και τη ΔΕΠ-ΕΚΥ η προς έρευνα έκταση είναι 1800 τ.χλμ. Όσο για το Κατάκολο, που έχει βεβαιωμένα αποθέματα η έκταση που θα ερευνηθεί είναι μόλις 545 τ.χλμ.

Ανάλογη λογική με το τεμάχισμα πολλών οικοπέδων ακολουθήθηκε στην Κύπρο, όπου υπήρξαν μπλοκ για τα οποία δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον.

Το δεύτερο κριτήριο με το οποίο θα έπρεπε να είχαν χαραχθεί τα οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι οι θεωρητικοί γεωλογικοί στόχοι που θα έπρεπε να περιλαμβάνουν. Παραδοσιακά χρειάζεται να υπάρχει περισσότερος του ενός, ώστε εάν προκύψει από τις σεισμικές έρευνες ότι δεν βγαίνει ο ένας να υπάρχει δυνατότητα να ερευνήσεις κάποιον άλλο. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει στα μπλοκ που θα παραχωρηθούν.

Ο συνδυασμός των μεγάλων οικοπέδων και των πολλών θεωρητικών γεωλογικών στόχων, επισημαίνεται από τους ίδιους παράγοντες, διασφαλίζει τη βελτίωση των οικονομικών αποδόσεων για την πετρελαϊκή εταιρία που θα ενδιαφερθεί, διαφορετικά δεν έχει λόγο να το πράξει.

Η χάραξη των 20 οικοπέδων έγινε από το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρία Beicip– Franlab. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το Beicip δεν είχε πολύ χρόνο στη διάθεση του για την εργασία αυτή. «Έγινε μια καλή προσπάθεια υπό πίεση χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια», τόνισαν οι παράγοντες που μίλησαν στο energiagr.

Ακριβά σεισμικά

Ένα ακόμη πρόβλημα που αναδεικνύουν οι παράγοντες που μίλησαν στοenergiagr είναι το κόστος των σεισμικών που έκανε η PGS. Για κάθε μπλοκ ανέρχεται σε 800.000 δολάρια και επιπλέον υπάρχει η υποχρέωση σε κάθε εταιρία που συμμετέχει σε μια κοινοπραξία, η οποία ενδεχομένως θα ενδιαφερθεί, να αγοράσει τα ίδια σεισμικά του ίδιου μπλοκ. Αν είναι τρεις οι εταιρίες και οι τρεις είναι υποχρεωμένες να αγοράσουν τα ίδια σεισμικά για το μπλοκ που θα ενδιαφερθούν. Το κόστος αυτό, μάλιστα, μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι πρέπει απαραίτητα να αγορασθούν και τα σεισμικά του διπλανού μπλοκ.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energiagr, σεισμικά έχουν αγοράσει μόνον ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ. και η Total.

Να επισημανθεί ότι στην Κύπρο στον α’ γύρο παραχωρήσεων δινόταν η δυνατότητα να αγοράσει κανείς όλο το σετ των σεισμικών σε κόστος που έφθανε το 1.300.000 δολάρια, το οποίο σαφώς απέχει από το αντίστοιχο κόστος για το Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Ελληνικό ενδιαφέρον

Παρόλα αυτά τόσο η ΕΛ.ΠΕ. όσο και η Energean Oil & Gas έχουν διαρρεύσει ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής για το νέο γύρο παραχωρήσεων του ΥΠΕΚΑ. Υψηλόβαθμα στελέχη και των δύο εταιριών παραβρέθηκαν και στο Λονδίνο, όπου πρόσφατα έγινε η επίσημη ανακοίνωση για το Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Η αντιπροσωπεία της ΕΛ.ΠΕ., αποτελούμενη από εξειδικευμένους γεωλόγους, γεωφυσικούς και οικονομικούς αναλυτές, είχε κλειστή συνάντηση με τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ, της PGS και του Beicip. Η εταιρία, που έχει αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα της PGS για όλες τις περιοχές, τα αναλύει σε βάθος από τον Ιανουάριο, εκμεταλλευόμενη την πολύχρονη εμπειρία και γνώση του ελλαδικού χώρου από τις σεισμικές και γεωτρητικές έρευνες που είχε κάνει στο παρελθόν. Κύκλοι του ομίλου ανέφεραν ότι η ΕΛ.ΠΕ. θα μελετήσει τους όρους του διαγωνισμού και τις περιοχές όταν προκηρυχθούν στοχεύοντας να υποβάλει προσφορά ως εταίρος σε επιχειρηματικά σχήματα με διεθνώς αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρίες, ώστε να εξασφαλισθεί η αναγκαία τεχνολογία και οικονομική δυνατότητα για την επιτυχή έκβαση των ερευνών. Η ΕΛ.ΠΕ. έχει αναλάβει ήδη σε κοινοπραξία την έρευνα για τον Πατραϊκό Κόλπο, στο πλαίσιο του open door.

Εξάλλου, στο Λονδίνο βρέθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τηςEnergean Μαθιός Ρήγας, με στελέχη της εταιρίας, έχοντας κι αυτός συναντήσεις με τους Νορβηγούς και τους Γάλλους. Όπως διαμηνύεται από την Energean, «η εταιρία θα μελετήσει τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται, ώστε να δούμε τι είδους παρουσία θα έχουμε στο διαγωνισμό. Εμείς άλλωστε δραστηριοποιούμαστε στον ελληνικό χώρο και γνωρίζουμε τη γεωλογία των περιοχών που θα βγουν στο διαγωνισμό». Η Energean έχει αναλάβει με διαφορετικές κοινοπραξίες την έρευνα στα Ιωάννινα και το Κατάκολο.

 

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Πηγή: www.energia.gr

RELATED ARTICLES