Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΈνα μυστικό ανανεώσιμης ενέργειας στον πρωινό καφέ σας

Ένα μυστικό ανανεώσιμης ενέργειας στον πρωινό καφέ σας

fryxi-kafe-viomazas-115441Την επόμενη φορά που θα ακούσετε τη λέξη “φρύξη” (torrefaction) ίσως σας έρθει στη μύτη η μυρωδιά από μια κούπα αρωματικό καφέ.

Τεχνικά, η φρύξη  είναι μια διεργασία ήπιαςπυρόλυσης που λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο και η οποία θεωρείται ως κατάλληλη μέθοδος προεπεξεργασίας βιομάζας που προορίζεται για περαιτέρω θερμική μετατροπή.

Κοινώς, η φρύξη αυξάνει τη θερμογόνο ικανότητα της βιομάζας απομακρύνοντας τα πτητικά αέρια και διασπώντας τις περίπλοκες ενώσεις σε απλούστερες δομές, καταλληλότερες για την εκμετάλλευση της ενέργειας του άνθρακα.

Η φρύξη θεωρείται μια νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδος παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Μάλιστα την τελευταία πενταετία ορισμένοι επιστήμονες προτείνουν τη φρύξη βιομάζας όπως είναι το καβούρδισμα κόκκων καφέ για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

—Τα πλεονεκτήματα

Η φρύξη παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τη χρήση βιομάζας που δεν έχει υποβληθεί σε αντίστοιχη διαδικασία. Τα εξαιρετικά ξηρά συσσωματώματα βιομάζας (pellets) μειώνουν το κόστος μεταφοράς και κατά συνέπεια το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του καυσίμου.

Η υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα καθιστά τη φρυγμένη βιομάζα κατάλληλη για την τροφοδοσία μονάδων σχεδιασμένων για το ενεργειακό δυναμικό του άνθρακα.

Και το σημαντικότερο, η διαδικασία αυτή καθιστά τη βιομάζα ουσιαστικά αδιάβροχη, ιδιότητα που επιτρέπει την αποθήκευσή της σε εξωτερικό χώρο.

Η μεγαλύτερη μονάδα φρύξης στον κόσμο λειτουργεί στην Ολλανδία με διαχειρίστρια την Topell Energy, η οποία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία δοκιμές δημιουργίας πέλλετ με τη διαδικασία της φρύξης.

Πρόσφατες έρευνες που εστιάζουν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κύκλου ζωής της φρύξης και στη διαθεσιμότητα βιομάζας που δεν “ανταγωνίζεται” τις καλλιέργειες καυσίμων δείχνουν ότι υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον εφόσον επιλεγούν κατάλληλες τοποθεσίες για την εγκατάσταση ορθά σχεδιασμένων μονάδων: τότε η ποσότητα θερμικής ενέργειας που καταναλώνεται για την φρύξη της βιομάζας είναι μικρότερη από την παραγόμενη.

econews

RELATED ARTICLES