Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔόμησηΝέα γενιά αυθαιρέτων, τακτοποιημένων αυθαιρέτων

Νέα γενιά αυθαιρέτων, τακτοποιημένων αυθαιρέτων

αυθαίρεταΦοβούνται μηχανικοί και χωροτάκτες όπως τονίστηκε σε ενδιαφέρουσα ημερίδα χθες στο ΤΕΕ

Ο κίνδυνος που υπάρχει όταν κλείσει η εφαρμογή για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και ξεκινήσει ο έλεγχος της ταυτότητας των κτιρίων να αναδειχθεί μία νέα γενιά αυθαιρέτων, των τακτοποιημένων αυθαιρέτων, επισημάνθηκε χθες σε ημερίδα για την αυθαίρετη δόμηση στο ΤΕΕ.

Το θολό τοπίο της νομολογίας για τα αυθαίρετα 4178/13 έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται πολλά προβλήματα κατά την τακτοποίηση, τόνισε η τοπογράφος μηχανικός, Γραμματή Μπακλατσή.

Οπως είπε, «ο Νόμος βάζει ένα σημαντικό θέμα όσον αφορά τη βεβαίωση του μηχανικού για τη σύνταξη κάθε συμβολαιογραφικής πράξης, που δεν είναι απλώς ένα δικαιολογητικό, αλλά ουσιαστικά εκείνος ο τρόπος για να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση και να μπει κόκκινη γραμμή.

Ο μηχανικός θα πρέπει να είναι προσεκτικός στην έκδοση αυτών των βεβαιώσεων για το τι είναι αυθαίρετο ή μπορεί να υπαχθεί στις κατηγορίες των αυθαιρέτων. Εχουμε, όμως, πάρα πολλές επιφυλάξεις για τον τρόπο που γίνεται η όλη διαδικασία, γιατί ναι μεν ο Νόμος είναι στο τελείωμά του καθώς λήγει 5 Φεβρουαρίου, όμως το τοπίο είναι πολύ θολό και υπάρχουν πολλά προβλήματα» πρόσθεσε.

Φοβάμαι, συμπλήρωσε, ότι «σε λίγο καιρό θα μιλάμε για μία καινούργια γενιά αυθαιρέτων, των τακτοποιημένων αυθαιρέτων. Ενώ τακτοποιούμε αυθαίρετα, ίσως ο τρόπος που γίνεται αυτό να μην είναι ο σωστός όσον αφορά στο πρόστιμο, το χρόνο απόδειξης της δημιουργίας του. Αυτά θα φανούν στην πορεία, στην ταυτότητα του κτιρίου, όπου εκεί θα βγουν όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Ιωάννης Κόνσουλας, αναφέρθηκε στο πελατειακό κράτος που όπως είπε, βγαίνει κυρίαρχο μέσα από τη διαδικασία της τακτοποίησης. Για την τακτοποίηση, τόνισε ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι και τα αυθαίρετα κτίσματα έχουν δώσει περί τα 2,33 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο το 2,5% κρατήθηκε για το πράσινο ταμείο, ενώ τα υπόλοιπα, που είναι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μένει με διυπουργική απόφαση να πάνε στην τρύπα του προϋπολογισμού».

Να σημειωθεί ότι ομιλίες γύρω από το θέμα ανέπτυξαν ο πολιτικός μηχανικών, Γιώργος Σιμώνης και ο δικηγόρος, Νικόλαος Μόσχος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

 

Πηγή: taxydromos.gr

RELATED ARTICLES