Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΝέο επεισόδιο ρύπανσης στα ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα

Νέο επεισόδιο ρύπανσης στα ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα

elpeΑκόμη ένα σοβαρό, ρυπαντικό επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, καθώς πυκνοί καπνοί σκέπασαν την ευρύτερη περιοχή, ενώ πύρινες γλώσσες έβγαιναν από την καμινάδα του διυλιστηρίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, χιλιάδες κυβικά μέτρα καυσαερίων διοχετεύτηκαν στην ατμόσφαιρα μέσω της κοινής καμινάδας των ατμολεβήτων, ενώ εντονότατη φλόγα εμφανίστηκε στους πυρσούς.
Το γεγονός, που προκάλεσε ανησυχία και φόβο στους κατοίκους της Ελευσίνας και των Εργατικών Κατοικιών της Μάνδρας και καταγράφηκε, ήταν ορατό σε μεγάλη απόσταση. Εντούτοις, η διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων», αν και παραδέχεται το συμβάν, το αποδίδει σε «δυσλειτουργία του κυκλώματος παραγωγής» και ισχυρίζεται ότι «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί περιστατικό ρύπανσης»!
Σύμφωνα με τους κατοίκους, το νέο ρυπαντικό επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 8.45 το βράδυ και έληξε μετά τα μεσάνυχτα, ενώ αντίθετα η διοίκηση των ΕΛΠΕ ισχυρίζεται ότι διήρκεσε δύο ώρες, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης που το προκάλεσε. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα ακόμη ρυπαντικό περιστατικό που προστίθεται στα πολλά που έχουν συμβεί στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας και που αποδίδεται σε δυσλειτουργία στο, κατά τα λοιπά, πιο σύγχρονο διυλιστήριο της Ευρώπης, με το τελευταίο επεισόδιο να έχει καταγραφεί στις 2 Φεβρουαρίου 2015 (βλ. «Νέο ρυπαντικό επεισόδιο στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας» – «Εφ.Συν.» 5/2).
Ερώτηση για το περιστατικό προς τη διοίκηση των ΕΛΠΕ απηύθυνε με χθεσινή επιστολή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου Ελευσίνας στην οποία σημειώνει ότι «το βράδυ της Κυριακής παρατηρήθηκε από τον πυρσό της εγκατάστασης στην Ελευσίνα μεγάλη φλόγα, εντονότατη εκπομπή καπνού και εκκωφαντικός θόρυβος για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Στην επιστολή, αφού επισημαίνεται η ανησυχία των κατοίκων, ζητείται από την εταιρεία η αιτιολόγηση της δυσλειτουργίας και η αναφορά της για την πιθανή ρύπανση που αυτή προκάλεσε, ενώ ζητείται και επιτόπιος περιβαλλοντικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Στην απαντητική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, που κοινοποιείται στις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ελευσίνας, δεν αναγνωρίζεται ότι πρόκειται για «περιστατικό ρύπανσης», ενώ αναφέρεται ότι αυτή «η προσωρινή δυσλειτουργία δεν προκάλεσε καμιά μετρήσιμη επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας», επικαλούμενη τις καταγραφές του Περιβαλλοντικού Σταθμού του ίδιου του διυλιστηρίου, η αξιοπιστία των οποίων, όμως, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο αν έβγαιναν αυτόματα online στο Διαδίκτυο.
Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, που υπογράφεται από τον κ. Παύλο Ιωακειμίδη, διευθυντή Περιβάλλοντος και Ενέργειας Διυλιστηρίων Νότου:
«Στις 23/3/2015 και περί τις 21.30 σημειώθηκε δυσλειτουργία σε βάνα/αυτοματισμό του κυκλώματος παραγωγής και διαχείρισης αερίου καυσίμου του διυλιστηρίου. Ως αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού, αέριο καύσιμο οδηγήθηκε προσωρινά προς τον πυρσό, σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλούς λειτουργίας και όπως προβλέπει ο κανονισμός του διυλιστηρίου. Το προσωπικό του διυλιστηρίου εκτέλεσε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και προέβη στην αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος άμεσα, οπότε και εντός δύο ωρών η δυσλειτουργία του αυτοματισμού είχε αποκατασταθεί, το περιστατικό έλαβε τέλος.
Η προσωρινή αυτή δυσλειτουργία δεν προκάλεσε καμιά μετρήσιμη επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε κι από όλες τις καταγεγραμμένες μετρήσεις – συγκεντρώσεις παραμέτρων της ποιότητας της ατμόσφαιρας του Σταθμού Παρακολούθησης Ποιότητας Ατμόσφαιρας του Διυλιστηρίου Ελευσίνας που επισυνάπτονται. Απολύτως αντίστοιχα δεδομένα έχουν δε καταγραφεί και στους γειτονικούς Σταθμούς Παρακολούθησης Ποιότητας Ατμόσφαιρας.
Σημειώνεται για μια ακόμη φορά ότι η διοχέτευση αερίων στον πυρσό για την ασφαλή καύση τους σε έκτακτη λειτουργία αποτελεί πρακτική σύμφωνη με τους Διεθνείς Κώδικες Σχεδιασμού, που εφαρμόζεται σε όλα τα διυλιστήρια παγκοσμίως. Ο πυρσός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τους εξοπλισμού των διυλιστηρίων και η καύση σε αυτόν σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται “περιστατικό ρύπανσης”, αλλά αντίθετα είναι η συνήθης και ενδεδειγμένη ενέργεια σε παρόμοιες περιπτώσεις».
Επιστολή για το νέο ρυπαντικό επεισόδιο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ έστειλε και η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS προς τις τέσσερις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ και σε δύο της Περιφέρειας, με την οποία ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν. «Υπενθυμίζουμε ότι παρότι για πολλοστή φορά σας καταγγέλλεται παρόμοιο ρυπαντικό επεισόδιο και δυσλειτουργία στα ΕΛΠΕ ΒΕΕ δεν έχετε προβεί σε ενέργειες που θα αποτρέπουν την επανάληψή του», αναφέρεται στην επιστολή.
Ενημερώθηκαν όλοι, δεν αντέδρασε κανείς…
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας αποκρύπτει την πραγματικότητα για το μεγάλο ρυπαντικό επεισόδιο που εκδηλώθηκε στο διυλιστήριο τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής 29 Μαρτίου, καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS. Κι αυτό διότι, αν και η εταιρεία -χωρίς να αποδέχεται ότι προκάλεσε ρύπανση- αποδίδει το συμβάν σε μεμονωμένη «δυσλειτουργία σε βάνα/ αυτοματισμό του συστήματος παραγωγής και διαχείρισης αερίου καυσίμου του διυλιστηρίου», αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι η μονάδα 32 (Flexicoker) έχει «πέσει» από τις 25 Μαρτίου, χωρίς να έχει γίνει κατορθωτή η ομαλή επαναλειτουργία της, παρά τις ατέρμονες προσπάθειες.
Σύμφωνα με την ECOELEUSIS, σε μια από τις προσπάθειες αυτές έφραξαν δύο αντλίες τροφοδοσίας και εκδηλώθηκε η δυσλειτουργία με όλα τα επακόλουθα. Μάλιστα, η εκπομπή καυσαερίων συνεχίστηκε και το βράδυ της Δευτέρας, παρότι στη συνέχεια το επεισόδιο ήταν σε ύφεση.
Στην καταγγελία αναφέρεται ότι το περιστατικό της Κυριακής ήταν το μεγαλύτερο από τα τουλάχιστον 6 ρυπαντικά επεισόδια στο διυλιστήριο που έχουν καταγραφεί κατά το τελευταίο δίμηνο Φεβρουαρίου–Μαρτίου και πολύ μεγαλύτερο εκείνου της 2ας Φεβρουαρίου. Ηδη, έχουν καταγραφεί επεισόδια στις 2/2, στις 5-6/2, στις 20/2, στις 1/3 και 6/3.
Από το πρωί της Δευτέρας, η ΕCOELEUSIS έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες αρχές, επισημαίνοντας ότι για πολλοστή φορά τούς καταγγέλλεται ρυπαντικό επεισόδιο και δυσλειτουργία στα ΕΛΠΕ ΒΕΕ, χωρίς να έχουν προβεί σε ενέργειες που θα αποτρέπουν την επανάληψή του.
Σε ό,τι αφορά το νέο ρυπαντικό επεισόδιο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, η ECOELEUSIS αναφέρει ότι το έντονο βουητό της εγκατάστασης γινόταν αισθητό σε μεγάλη απόσταση, ενώ κατά διαστήματα η γνωστή δυσοσμία επισκέφθηκε περιοχές της Ανω Ελευσίνας και των Εργατικών Κατοικιών. Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσέγγισαν την εγκατάσταση, ενώ τηλεφωνικές κλήσεις, εκτός από το διυλιστήριο, δέχτηκαν το αστυνομικό τμήμα και η Πυροσβεστική.
Κι ακόμη ότι ο αντιπεριφερειάρχης αλλά και οι δήμαρχοι Ελευσίνας και Μάνδρας δεν προέβησαν την επόμενη μέρα στην εκδήλωση οποιασδήποτε δημόσιας ανησυχίας ή διαβήματος διαμαρτυρίας προς την εταιρεία και προς τις κρατικές αρχές, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υποβάθμιση του συμβάντος. Η -δε- εταιρεία δεν προέβη ούτε σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα ούτε απηύθυνε δημόσια συγγνώμη προς τον πληθυσμό, αναφέρει η ECOELEUSIS.
Τέλος, χαρακτηρίζει τραγική την επιστολή του προέδρου τής κατ’ ευφημισμόν Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Ελευσίνας προς τα ΕΛΠΕ και την Αντιπεριφέρεια, καθώς «παίρνει αποστάσεις από το ρυπαντικό επεισόδιο, χαρακτηρίζοντας… πιθανή» τη ρύπανση που προκάλεσε το διυλιστήριο, ζητώντας μάλιστα από τα ΕΛΠΕ να προσδιορίσουν εκείνα τις βλάβες που προκάλεσαν και από την Αντιπεριφέρεια να κοινοποιήσει τα… «πιθανά» ευρήματα».
Τάσος Σαραντής
RELATED ARTICLES