Νέες μειώσεις στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών, οι οποίες όμως αυτήν τη φορά δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα περιοριστούν στα πάρκα με υψηλές αποδόσεις, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον ισοσκελισμό ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τον ειδικό λογαριασμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Ο μηδενισμός του ελλείμματος αποτελεί δέσμευση της χώρας έναντι των πιστωτών, όπως επίσης και ο επανασχεδιασμός του θεσμικού πλαισίου ενίσχυσης των ΑΠΕ, στη βάση της προστασίας της οικονομικής τους βιωσιμότητας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οδηγίες για τις κρατικές ενισχύσεις. Στο προσχέδιο του μνημονίου που έχουν καταρτίσει οι πιστωτές μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρεται ρητά στην τροποποίηση της νομοθεσίας για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές για την αποπληρωμή των ΑΠΕ), με τρόπο ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ σε διάστημα 12 μηνών.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ, στο τέλος του 2016 το έλλειμμα των ΑΠΕ θα φτάσει τα 90,64 εκατ. ευρώ. Σε μια προσπάθεια αποφυγής της επιβάρυνσης των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος από την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ προς τα πάνω, προκειμένου να καλυφθεί το υφιστάμενο έλλειμμα αλλά και προκειμένου να αποτρέψει κατά το δυνατόν τη δημιουργία νέων μελλοντικά, το αρμόδιο υπουργείο ξαναβάζει κάτω τις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών για να δει από πού και τι μπορεί να κόψει. Η πρώτη παρέμβαση στις «ταρίφες» των φωτοβολταϊκών έγινε επίσης υπό τις πιέσεις των πιστωτών με τον νόμο – με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στα φωτοβολταϊκά. Οι τότε παρεμβάσεις μείωσαν τις εγγυημένες τιμές προς τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών μεσοσταθμικά σε ποσοστό 29% και των υπολοίπων κατηγοριών ΑΠΕ σε ποσοστό 5,5% μεσοσταθμικά, εξοικονομώντας περί τα 473 εκατ. ευρώ για τον λογαριασμό ΑΠΕ.
Το «ψαλίδι» στις ταρίφες επανέρχεται, καθώς τα ελλείμματα συνεχίζονται κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής των καυσίμων που κρατάνε σε χαμηλά επίπεδα την Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ), που αποτελεί τη βάση για την αποπληρωμή των παραγωγών. Οσο χαμηλότερη είναι η ΟΤΣ τόσο μεγαλώνει η ψαλίδα από την εγγυημένη τιμή, η οποία θα πρέπει με βάση τον νόμο να καλυφθεί με αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, εκτός εάν το αρμόδιο υπουργείο προτείνει άλλα μέτρα.
«Ψαλίδι» αυτήν τη φορά δεν θα επηρεάσει τη μεγάλη μάζα των φωτοβολταϊκών, αλλά θα περιοριστεί σε επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις, κυρίως φωτοβολταϊκά που είναι εγκατεστημένα στα νησιά και στη Νότια Ελλάδα. Η λογική που επικρατεί στο υπουργείο είναι ότι δεν μπορεί ο καταναλωτής να πληρώνει αυξημένη «ταρίφα» για το σύνολο της παραγωγής ενός πάρκου, όταν το εύλογο ΙRR στον προηγούμενο νόμο υπολογίστηκε στη βάση μιας μέσης τιμής, που σημαίνει ότι κάποιοι εξακολουθούν να έχουν υπεραποδόσεις κεφαλαίων.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι επενδυτές με μεγάλες αποδόσεις να πληρώνονται για ένα τμήμα της παραγωγής του με βάση την εγγυημένη τιμή και η υπερβάλλουσα ενέργεια με την Οριακή Τιμή Συστήματος, κατά το μοντέλο που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες. Για την εφαρμογή του μέτρου θα γίνει χρήση της βάσης δεδομένων που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ για τις αποδόσεις και το κόστος κατασκευής κάθε φωτοβολταϊκού.
Πηγή:kathimerini.gr/ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ