Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΝΟΚ: Τροπολογία “αποκλιμάκωσης” της κόντρας Δήμων, ΤΕΕ, ΥΠΕΝ

ΝΟΚ: Τροπολογία “αποκλιμάκωσης” της κόντρας Δήμων, ΤΕΕ, ΥΠΕΝ

Τροπολογία… αποκλιμάκωσης της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δήμους και υπουργείο Περιβάλλοντος για τα πολεοδομικά μπόνους δόμησης στο ύψος και τους ορόφους των κτιρίων που προβλέπονται στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

Η τροπολογία θα βάζει πλαφόν στα συνδυαστικά μπόνους δόμησης του ΝΟΚ, ώστε να δίνουν συνολικά επιπλέον ύψος κτιρίου το ανώτερο μέχρι και από 2 έως 3 μέτρα, ανάλογα με το συντελεστή δόμησης της κάθε περιοχής και «ψαλίδι», για ακραίες περιπτώσεις συνδυαστικής και καταχρηστικής εφαρμογής.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, «η ρύθμιση που θα έρθει θα μειώνει την αδυναμία του ΝΟΚ σε ορισμένες περιπτώσεις που οδηγούσε σε επιπλέον ύψος, αλλάζοντας την κατηγορία, με αποτέλεσμα να παίρνει τελικά πολύ παραπάνω μέτρα. Επίσης, βάζουμε κάποιους κανόνες. Στις πυκνοδομημένες για παράδειγμα περιοχές, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία του ύψους και έχουν νόημα, ενώ στις αραιοκατοικημένες πρέπει να είναι κανείς πιο συγκροτημένος».

Τι θα περιλαμβάνει

Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει την κατάργηση της συνδυαστικής εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ, ενώ ταυτόχρονα θα βάζει όριο στο πόσο θα μπορούν να «ψηλώνουν» τα κτίρια.

Επί της ουσίας, θα υπάρχει ένας κλιμακωτός συντελεστής ο οποίος θα καθορίσει τα ύψη, ανάλογα με την περιοχή.

Η ρύθμιση που θα έρθει εκτιμάται πως θα κατευνάσει τις αντιδράσεις. Θα υποβληθεί με την μορφή τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου που συζητείται ήδη στην βουλή.

Στάση αναμονής βέβαια διατηρούν οι δήμαρχοι μέχρι το υπουργείο Περιβάλλοντος να καταθέσει την νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα, οι δήμοι που βρίσκονται σε κόντρα και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, θα προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για κάθε καινούργια οικοδομική άδεια που θέλει να κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι στο ΥΠΕΝ -και στην ομάδα που επεξεργάζεται τα σχετικά μέτρα- έχει πέσει στο τραπέζι και η ιδέα της καταβολής ενός τέλους για όσους αξιοποιούν τα ευεργετικά κίνητρα του ΝΟΚ υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

aftodioikisi.gr

RELATED ARTICLES