Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΝόμο για δέσμευση των διαθεσίμων των κρατικών φορέων φέρεται να ετοιμάζει η...

Νόμο για δέσμευση των διαθεσίμων των κρατικών φορέων φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση

money2Ανοιχτό το ενδεχόμενο για να γίνεται με νόμο η δέσμευση των διαθεσίμων των κρατικών φορέων από την κυβέρνηση, άφησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, αναφερόμενος στο πρόβλημα της κάλυψης των υποχερώσεων της χώρας.

Είναι μια από τις μεταβλητές που εξετάζει το υπουργείο, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα κάτι τέτοιο η κυβέρνηση, διευκρίνισε ο κ. Μάρδας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα (“μαξιλαράκι”) που δεν είχε χρησιμοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, ως τώρα το Δημόσιο έχει αντλήσει λιγότερα από 10 δισ. ευρώ μέσω των repos από τα διαθέσιμα των κρατικών φορέων.

Ο ίδιος τόνισε, ότι “σκοπός μας είναι να συνεχίζονται σταθερά οι πληρωμές των υποχρεώσεων του κράτους αναγνώρισε όμως ότι έχουν αυξηθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις με τις τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα συνεχίζονται και σήμερα, αλλά δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει σύντομα πρόοδος, καθώς η σύνταξη του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για τη χώρα πάει πιο πίσω πιθανότατα για τον Ιούνιο. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν, πάντως, ότι η είσπραξη εσόδων πήγε καλύτερα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, τα κρατικά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,232 δισ. ευρώ, έναντι 3,171 δισ. που ήταν ο στόχος, ενώ παράλληλα καταγράφεται σημαντική συγκράτηση των δαπανών στα 4,539 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5,212 δισ.

Έτσι, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε 3,06 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 2,041 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: newmoney.gr

RELATED ARTICLES