Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΝομοθετική ρύθμιση επαναφοράς τακτοποίησης αυθαιρέτων Κατηγορίας 5 ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Νομοθετική ρύθμιση επαναφοράς τακτοποίησης αυθαιρέτων Κατηγορίας 5 ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη με την οποία ζητά νομοθετική ρύθμιση επαναφοράς τακτοποίησης αυθαιρέτων Κατηγορίας 5 απέστειλε το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Αναλυτικά:

Αξιότιμοι κύριοι,

Σύμφωνα με τον Ν. 4495/2017 η τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων της Κατηγορίας 5 σταμάτησε το Φθινόπωρο του 2020 και έκτοτε δεν δόθηκε η δυνατότητα τακτοποίησης τους μέσω της Ταυτότητας Κτιρίου όπως έγινε για τις υπόλοιπές κατηγορίες αυθαιρέτων (Κατηγορία 1 έως 4).

Από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο χειρίζεται την πλατφόρμα των δηλώσεων του ΥΠΕΝ και αφορούν την περίοδο έως την 31η Οκτωβρίου του 2021, σε σύνολο 1,16 εκατομμυρίων δηλώσεων οι 262.000 αφορούσαν την Κατηγορία 5.

Επίσης, τα περισσότερα από τα Δημόσια Κτίρια της χώρας όπως είναι Σχολεία, Νοσοκομεία, Δημόσιες Υπηρεσίες δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια και κατατάσσονται  στην Κατηγορία 5. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να μπορέσουν να τακτοποιηθούν ώστε και ενεργειακά να αναβαθμιστούν αλλά και στατικά μιας και ξεκινάει ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων.

 Επιπλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων που θα συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα, θα δίνεται στους Δήμους μέσω του Πράσινου Ταμείου, προκειμένου να προχωρούν οι ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις οι οποίες ελλείψει χρημάτων, έχουν ΄΄κολλήσει΄΄ εδώ και δεκαετίες.

 Σας προτείνουμε την δυνατότητα τακτοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5 μέσω νομοθετικής ρύθμισης, ώστε τα κτήρια είτε δημόσια είτε ιδιωτικά να τακτοποιηθούν με σκοπό την στατική και ενεργειακή αναβάθμισή.

            Αναμένουμε τις ενέργειες σας.

RELATED ARTICLES