Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΟ αναπτυξιακός χωρίς τους μηχανικούς στη Βουλή

Ο αναπτυξιακός χωρίς τους μηχανικούς στη Βουλή

engineers

Ο αναπτυξιακός χωρίς τους μηχανικούς στη Βουλή – Έντονη αντίδραση για τον αποκλεισμό του ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ανακοινώνει ότι μία από τις καινοτομίες του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που παρουσίασε η Κυβέρνηση και συζητά η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί ο αποκλεισμός του ΤΕΕ από τη συζήτηση αυτή. Παρά τη θεωρητικά ευρεία ακρόαση φορέων, οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής δεν προσκάλεσαν το ΤΕΕ να εκφράσει τις απόψεις και το σχολιασμό του για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αποτελεί σίγουρα καινοτομία η Κυβέρνηση και η Βουλή να «ομνύουν» στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας για τα επόμενα χρόνια αλλά να ξεχνούν αυτούς που θα κληθούν να τον υπηρετήσουν στην πράξη, δηλαδή τους μηχανικούς της χώρας.

Επίσης αποτελεί καινοτομία η «παράλειψη» της ακρόασης, με τον ορθό θεσμικά τρόπο, του επίσημου και θεσμοθετημένου τεχνικού συμβούλου της Κυβέρνησης και της Πολιτείας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, από τη Βουλή των Ελλήνων. Ως γνωστόν, το ΤΕΕ οφείλει εκ της νομοθεσίας να εκφέρει άποψη για οποιοδήποτε «επιστημονικό, τεχνικό, τεχνοοικονομικό, ή αναπτυξιακό θέμα που ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο». Επίσης «παρέχει τη συνδρομή του για την άρτια κατάρτιση και εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος». Αυτές ακριβώς τις πρόνοιες της νομοθεσίας ικανοποιεί σταθερά το ΤΕΕ με την παρουσία του στις συνεδριάσεις της Βουλής, με τη συμμετοχή του σε τεχνικά συμβούλια και επιτροπές του δημοσίου, με το πολυσχιδές επιστημονικό έργο του.

Επιπλέον το ΤΕΕ καταθέτει συνεχώς, τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και δημοσίως, συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και διευκολύνει το διάλογο με όλους τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως για παράδειγμα συμβαίνει το επόμενο διήμερο στη Θεσσαλονίκη με το Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μετά από συζήτηση στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ για το θέμα, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η έντονη αντίδραση για την «παράλειψη» αυτή των άλλων φορέων της Πολιτείας προς το Επιμελητήριο, δήλωσε:

«Θα ήταν πολύ χρήσιμο, κυρίως για τους πολίτες και τους επενδυτές, να καταθέσουν το ΤΕΕ και οι μηχανικοί, οι οποίοι θα κληθούν σε πολλά επίπεδα να εφαρμόσουν τον αναπτυξιακό νόμο (κατάθεση σχεδίων ένταξης, έλεγχος σχεδίων, μελέτες, κατασκευή, αδειοδοτήσεις) τις απόψεις τους για τον αναπτυξιακό νόμο. Η τιμωρία του ΤΕΕ από την Κυβέρνηση, λόγω της κριτικής που κάνει συχνά εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις του, στην περίπτωση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου αποτελεί τιμωρία των πολιτών και των επενδυτών κατά κύριο λόγο. Ελπίζω να αντιληφθεί σύντομα η Κυβέρνηση ότι είναι προς όφελος αυτής και των πολιτών να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των θεσμικών συμβούλων της, απλά διότι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τα θέματά τους. Τέλος θα κάνω δύο προτάσεις αναγκαστικά δημόσια και με αυτόν τον τρόπο:

  • Να υπάρχει πλήρης φοροαπαλλαγή για μία επιχείρηση για διάστημα, όσο διαρκεί η ολοκλήρωση αδειοδότησης, εφόσον έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος.
  • Να υπάρχει πλήρης φοροαπαλλαγή για μια επιχείρηση για όσο διάστημα δεν λαμβάνει από το Κράτος την επιχορήγηση που έχει εγκριθεί.

Αυτό σημαίνει ότι αν καθυστερεί η αδειοδότηση έναν χρόνο, ενώ έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος, τότε για τον επόμενο χρόνο η επιχείρηση θα πληρώσει μηδενικό φόρο. Το ίδιο θα συμβεί αν το Κράτος δεν δίνει στην επιχείρηση το ποσό της επιχορήγησης που έχει εγκριθεί.»

 

tee.gr

RELATED ARTICLES