Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΟ δήμος Κω διεκδικεί 5 κτίρια από το δημόσιο

Ο δήμος Κω διεκδικεί 5 κτίρια από το δημόσιο

19symbolaiaΤην παραχώρηση πέντε ιστορικών κτιρίων, τα οποία σύμφωνα με το Κτηματολόγιο είναι ιδιοκτησίας ελληνικού δημοσίου διεκδικεί ο δήμος της Κω. Το θέμα θα τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες διεκδίκησης τους.

Ήδη έχουν αποσταλεί οι σχετικές εισηγήσεις στους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Κω, Ασφενδιού, Καρδάμαινας και Κεφάλου προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις από τα αντίστοιχα συμβούλια και να εισαχθεί το θέμα συνολικά και για τα πέντε ακίνητα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος  Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος, «υλοποιώντας τη δέσμευση της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση της δημοτικής μας περιουσίας αλλά και τη διεκδίκηση κτιρίων που ανήκουν δικαιωματικά στον Κωακό λαό για ιστορικούς λόγους, προχωράμε τις διαδικασίες προκειμένου με απόφαση του κυρίαρχου οργάνου του Δήμου, του Δημοτικού μας Συμβουλίου, να ζητήσουμε την παραχώρηση πέντε σημαντικών και ιστορικών κτιρίων, τα οποία κατά το Κτηματολόγιο είναι ιδιοκτησίας ελληνικού δημοσίου».

Πρόκειται για τα εξής κτίρια:

  • Το κτίριο επί της Ακτής Κουντουριώτη και της οδού Θεμιστοκλέους στην πόλη της Κω.Το κτίριο χρησιμοποιούσε ως έδρα της η 80 ΑΔΤΕ και παραδόθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στις 18-10-2010. Αποτελεί κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας της ιταλικής περιόδου, μεγάλης σημασίας για την πόλη της Κω και στολίδι για το Λιμάνι της. Η παραχώρηση και η χρήση του έχουν απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο πολλές φορές κατά το παρελθόν και υπάρχουν αρκετές σχετικές αποφάσεις. Μάλιστα η αλληλογραφία ανάμεσα στον Δήμο Κω και την 80 ΑΔΤΕ είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και ενόψει της μετεγκατάστασης της 80 ΑΔΤΕ το θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο το 2006. Το 2010 και το 2013 με νεότερες αποφάσεις του αποτυπώνεται η βούλησή του και κατ’ επέκταση του Κωακού λαού, να περιέλθει το ακίνητο στον Δήμο και να κηρυχθεί το κτίριο ως διατηρητέο. Έγιναν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν υπήρξε τελικά τέτοια απόφαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα υπάρχει απόφαση του 2013 για τη δημιουργία Μουσείου Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο συγκεκριμένο κτίριο.
  • Το κτίριο του «Γραφείου Μηχανικού Κω», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται.Βρίσκεται επί της Ακτής Κουντουριώτη 23 και σήμερα στεγάζονται εκεί υπηρεσίες του Δήμου Κω. Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι πολύ σημαντικό για τον Δήμο μας καθώς μετά τη σύσταση των Πολεοδομικών Γραφείων αρχικά ως υπηρεσία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και στη συνέχεια με την μεταφορά της αρμοδιότητας στους Δήμους, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Πολεοδομικής Υπηρεσίας. Επί σειρά ετών -μέχρι και σήμερα- στεγάζεται στο ισόγειο μέρος του αρχείου του Πολεοδομικού Γραφείου Κω και στον πρώτο όροφο το Τμήμα Παροχής Υπηρεσιών και τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Να σημειώσω ότι το εν λόγω κτίριο έχει επισκευαστεί από τον Δήμο Κω την περίοδο 1996 – 2002 με χρηματοδότηση από τον Δήμο και από το ΕΤΕΡΠΣ.
  • Το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας συγκρότημα κτιρίων Λινοποτίου που κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας.Πρόκειται για χώρο που χρησιμοποιούταν έως το 2001 ως στρατόπεδο και πρόσφατα χαρακτηρίστηκε «ιστορικός τόπος» με το ΦΕΚ 411/31-12-2014 (Τεύχος ΑΑΠ). Τα τελευταία χρόνια μετά τη μεταφορά του στρατοπέδου που λειτουργούσε εκεί, εγκαταλείφθηκε και μένει αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Να σημειώσω ότι το στρατόπεδο μεταφέρθηκε για λειτουργικούς λόγους καθώς και για λόγους ασφαλείας του προσωπικού, αφού δεν γινόταν συντήρηση. Το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα κινδυνεύει με κατάρρευση και θα πρέπει να γίνουν άμεσα εργασίες για την επισκευή του.
  • Το ακίνητο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Καρδάμαινας. Στο κτίριο στεγαζόταν αρκετά χρόνια μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου ο Αστυνομικός Σταθμός και το Τελωνείο της Καρδάμαινας. Τα τελευταία χρόνια  στεγάζονται ο Λιμενικός Σταθμός Καρδάμαινας και οι θυρίδες των ΕΛΤΑ εξυπηρετώντας τις ταχυδρομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Η εγκατάσταση των θυρίδων έγινε με πρωτοβουλία του πρώην Δήμου Ηρακλειδών με την παράλληλη καταβολή ενοικίου στο ελληνικό δημόσιο, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα από τον ενιαίο Δήμο Κω. Επιπλέον ο χώρος διαχρονικά συντηρείται με έξοδα και ενέργειες του Δήμου, ενέργεια που επαναλήφθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Το υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου έχει διαμορφωθεί κατά το παρελθόν ως κοινόχρηστος χώρος από την Κοινότητα Καρδάμαινας και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να έχει αυτή την λειτουργία. Σημειώνω ότι εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσής του στο Δήμο, η δημοτική αρχή δεσμεύεται για την απρόσκοπτη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών που ήδη στεγάζονται στο κτίριο χωρίς καμία επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο.
  • Το ακίνητο που βρίσκεται στην περιοχή Κάμπος Κεφάλου (πρώην Αστυνομικός Σταθμός). Πρόκειται για κτίριο με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, το μοναδικό στην περιοχή, στους χώρους του οποίου φιλοξενούνταν από τα πρώτα χρόνια της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα ο Αστυνομικός Σταθμός Κεφάλου. Τα τελευταία χρόνια μετά την παύση λειτουργίας του,  έμεινε αναξιοποίητο με αποτέλεσμα να μην συντηρείται και εφόσον παραμείνει σε αυτή την κατάσταση θα υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

localit.gr

RELATED ARTICLES