Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΟ ρόλος του μηχανικού στη πιστοποίηση κατάταξης Ενοικιαζόμενων Τουριστικών Καταλυμάτων σε κλειδιά

Ο ρόλος του μηχανικού στη πιστοποίηση κατάταξης Ενοικιαζόμενων Τουριστικών Καταλυμάτων σε κλειδιά

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του Υπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 οι επιχειρηματίες που διαθέτουν Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και Διαμερίσματα, να προσέλθουν στον ΕΟΤ και να ζητήσουν την πιστοποίηση κατηγοριοποίησης των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων που διαθέτουν.

Δηλαδή, όσα από τα καταλύματα της κατηγορίας αυτής δεν έχουν κατηγοριοποιηθεί και λειτουργούν με βάση τα παλιά «ειδικά σήματα λειτουργίας ΕΟΤ», η λήξη τους παρατείνεται μέχρι 31-12-2023.

Εάν το πιστοποιητικό κατάταξης εκδόθηκε έως και 31-12-2022 η διάρκειά του θα είναι 5ετής. Εάν εκδοθεί από 1/1/2023 έως 31/12/2023 η διάρκειά του θα είναι 3 χρόνια. Τα καταλύματα που κατά τη διάρκεια της δημοσίευσης του νόμου έχουν ήδη καταταγεί, θα λάβουν «μπόνους» άλλα 3 χρόνια.

Για αυτό οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε διαπιστευμένο μηχανικό, ο οποίος θα ετοιμάσει τον σχετικό φάκελο με τα απαιτούμενα σχέδια και την τεχνική έκθεση και σε ορισμένες περιπτώσεις τους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε η επιχείρηση να λάβει την απαιτούμενη πιστοποίησή της και να λειτουργεί νόμιμα.

 • Ποιος ο ρόλος του μηχανικού στη πιστοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων ;

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του Υπουργείου Τουρισμού, η πιστοποίηση της κατάταξής των Eνοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων & Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) σε κλειδιά γίνεται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ), μέσω μηχανικών. Επίσης, με το ΦΕΚ 3119/31-7-2018 καθορίστηκαν οι νέες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) και η κατάταξή τους σε πέντε κατηγορίες κλειδιών.

Γι΄ αυτό το λόγο έχει συσταθεί στο Υπουργείο Τουρισμού κατάλογος με τους διαπιστευμένους μηχανικούς. Η σωστή γνώση και εφαρμογή της νομοθεσίας είναι πολύ σημαντική δουλειά του μηχανικού, διότι εάν κατά τον έλεγχο της τουριστικής μονάδας προκύψουν ανακρίβειες, ψευδή στοιχεία και λάθη και δεν τηρούνται οι απαιτούμενες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, τότε θα υπάρξουν συνέπειες στον επιχειρηματία, που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στο κλείσιμο της επιχείρησής του.

Η επιλογή των τοπικών μηχανικών ως φυσικών προσώπων συνιστά την πιο συμφέρουσα για τις επιχειρήσεις επιλογή, δεδομένου ότι μηχανικοί δραστηριοποιούνται τόσο σε ορεινές περιοχές, όσο και στο πιο απομακρυσμένο, ακριτικό νησί, όπου λειτουργούν τουριστικά καταλύματα, μειώνοντας κατά πολύ το κόστος πιστοποίησης, σε σχέση με τις πιστοποιημένες εταιρίες.

 • Τι θεωρείται ως Επιχείρηση Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων – Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ)

Ως ΕΕΔΔ, ορίζονται οι εγκαταστάσεις διαμονής που διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή και σε διαμερίσματα ενός ή περισσοτέρων χώρων με λουτρό και αποτελούν μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Αναπτύσσονται σε συγκροτήματα μέχρι 30 δωματίων, λαμβανομένων υπόψη στον υπολογισμό των υπνοδωματίων και των καθιστικών, εφόσον σε αυτά εκμισθώνονται κλίνες. Επίσης μπορούν να αναπτύσσονται και σε κτήρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (παραδοσιακοί ξενώνες) .

 • Πως καθορίζεται η δυναμικότητα του κάθε καταλύματος ;

Η δυναμικότητα σε κλίνες των δωματίων υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, σύμφωνα με τον θεσμοθετημένο πίνακα κατάταξης του υπουργείου Τουρισμού και δεν μπορεί να ξεπερνά τις τέσσερις (4) κλίνες ανά δωμάτιο. Στα διαμερίσματα είναι δυνατή η εκμίσθωση έως δύο (2) το πολύ κλινών στο χώρο του καθιστικού, εφόσον δηλώνεται σχετικώς από τον επιχειρηματία και εφόσον καλύπτονται τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα .

 • Πως γίνεται η κατάταξη ;

Οι επιχειρήσεις κατατάσσονται σε πέντε (5) κατηγορίες κλειδιών, με ανώτατη την κατηγορία των πέντε (5) κλειδιών και κατώτατη την κατηγορία του ενός (1) κλειδιού, βάσει υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών τις οποίες πρέπει να πληροί η επιχείρηση καθώς και βαθμολογούμενων κριτηρίων, από την εφαρμογή των οποίων η επιχείρηση υποχρεούται να συγκεντρώσει τουλάχιστον τον αριθμό μορίων που αποτελεί τη «βάση» της κατηγορίας, στην οποία πρόκειται να καταταγεί .

 • Ποια είναι τα κριτήρια για την κατάταξη σε κλειδιά ;

Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η κατάταξη σε κλειδιά , είναι τα εξης στοιχεία:

Α) Οι ελάχιστες επιφάνειες του κάθε χώρου ( δωμάτια, καθιστικό, λουτρό, κοινόχρηστος χώρος )

Β) Τα χαρακτηριστικά του κτιρίου/ Επιχείρησης, όπως, εάν είναι παραδοσιακός ξενώνας ή εάν διαθέτει χώρο εστιατορίου, στάθμευση, συναγερμό, γυμναστήριο / sauna, Jacuzzi, ασανσέρ, παιδότοπο, πρόσβαση σε ΑμεΑ κ.αλ.

Γ) Τα χαρακτηριστικά του δωματίου , π.χ. εάν διαθέτει: παράθυρο / μπαλκονόπορτα, σίτες, θέρμανση, air condition, τζάκι, κήπο, βεράντα κ.αλ.

Δ) Ο εξοπλισμός δωματίου/ διαμερίσματος , π.χ. εάν διαθέτει: Επαρκή εξοπλισμό επίπλωσης, κρεμάστρες, φώτα ασφαλείας, στρώματα, τηλέφωνα πρώτης ανάγκης, ειδικούς καταλόγους σε σύστημα Braille, Internet, δορυφορική τηλεόραση, χρηματοκιβώτιο, σίδερο, πλυντήριο ρούχων κ.αλ.

Ε) Οι υπηρεσίες και οι παροχές της επιχείρησης, όπως εάν διαθέτει: Ζεστό νερό, συχνό καθαρισμό και αλλαγή σε σεντόνια και πετσέτες, μεταφορά αποσκευών, website, room service, online booking, κ.αλ.

ΣΤ) Ο εξοπλισμός του μπάνιου (πιστολάκι, ντουζιέρα/μπανιέρα, υδρομασάζ, κ.αλ.)

Ζ) Ο εξοπλισμός κουζίνας διαμερίσματος / studio (κουζίνα, απορροφητήρα, ψυγείο, βραστήρα, τοστιέρα, φούρνο μικροκυμάτων, καφετιέρα).

Η) Αναψυχή (Πισίνα, παιδική πισίνα, γυμναστήριο) .

Θ) Διάφορα (διαδικασία απεντόμωσης, στολές προσωπικού, γνώση αγγλικής, ηλιακό, Φ/Β, κ.αλ.)

Ι) Ειδικές Πιστοποιήσεις (ISO 9001, Καλάθι πρωινού με τοπικά προϊόντα, κ.αλ. πρότυπα ).

 • Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να εκδοθεί Οικοδομική Άδεια και να λειτουργήσει Επιχείρηση για Επιπλωμένα Διαμερίσματα/ Δωμάτια ;

Τα Επιπλωμένα Διαμερίσματα/ Δωμάτια ανεγείρονται με όρους δόμησης κατοικίας, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τις ισχύουσες για την περιοχή γενικές και ειδικές πολεοδομικές και κτηριοδομικές διατάξεις, σε οικόπεδα/γήπεδα, στα οποία εξασφαλίζεται πρόσβαση των επισκεπτών και τροφοδοσία και αποκομιδή των απορριμμάτων του καταλύματος. Η επιχείρηση θα πρέπει να εξασφαλίζει τη σύνδεση του κτηρίου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και κυρίως με το αντίστοιχο δίκτυο αποχέτευσης ή σε περίπτωση μη ύπαρξης δικτύου αποχέτευσης , θα πρέπει να διασφαλίζεται η καλή λειτουργία του υπάρχοντος αποχετευτικού συστήματος. Σε περίπτωση, που η προσπέλαση στο γήπεδο γίνεται μόνο από τη θάλασσα, πρέπει να κατασκευαστεί το απαραίτητο λιμενικό έργο για τη θαλάσσια προσπέλαση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 • Μπορώ να κάνω στο οικόπεδο δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις καταλυμάτων;

Ναι, εφόσον το επιτρέπουν οι ειδικοί όροι δόμησης της περιοχής. Επίσης, είναι δυνατή και η δημιουργία διαφορετικών επιχειρήσεων Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων εντός του ίδιου κτηρίου, εφόσον διασφαλίζεται η λειτουργική τους αυτονομία και η δυνατότητα ανεξάρτητης, εξωτερικής πρόσβασης/ εισόδου.

 • Μπορώ να έχω στο κτίριο και επιπλωμένα καταλύματα και την κατοικία που θα διαμένω;

Το κτίριο στο οποίο αναπτύσσεται το κατάλυμα πρέπει να έχει αμιγή χρήση, αποκλειστικά για επιπλωμένα δωμάτια/διαμερίσματα. Επιτρέπεται όμως η ύπαρξη μίας (1) κατοικίας που θα χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη ή πρόσωπο που θα εκμεταλλεύεται την επιχείρηση.

 • Επιτρέπεται στο ισόγειο του κτιρίου να λειτουργήσω και μια καφετέρια / εστιατόριο ;

Ναι, επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εφόσον εξασφαλίζεται για κάθε μια εκ των επιχειρήσεων, ανεξάρτητη, εξωτερική πρόσβαση/είσοδος.

 • Έχω ένα τριώροφο κτίριο που το χτίζω κατά φάσεις. Μπορώ να φτιάξω τα δωμάτια στον ένα όροφο που έχει ολοκληρωθεί;

Ναι, εφόσον ο όροφος έχει ανεξάρτητη πρόσβαση. Προσοχή όμως γιατί, απαγορεύεται η λειτουργία καταλυμάτων σε κτήρια, στα οποία δεν έχουν εκτελεσθεί πλήρως οι εξωτερικές οικοδομικές εργασίες (επιχρίσματα, χρωματισμοί τοίχων, κουφώματα και κιγκλιδώματα, πλακοστρώσεις κ.λπ).

 • Πληροφορήθηκα ότι πρέπει ένα δωμάτιο να είναι για ΑμεΑ . Ισχύει αυτό ;

Oχι. Μόνο οι επιχειρήσεις ΕΕΔΔ κατηγορίας 5 κλειδιών, δυναμικότητας άνω των 20 δωματίων, υποχρεούνται να διαθέτουν κατ΄ ελάχιστον ένα δωμάτιο – τουλάχιστον δύο κλινών – για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,

τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

taxydromos.gr

RELATED ARTICLES