Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑρχιτεκτονικήΟ σεισμός καραδοκεί, ο έλεγχος καθυστερεί – Σήμα κινδύνου από τους μηχανικούς

Ο σεισμός καραδοκεί, ο έλεγχος καθυστερεί – Σήμα κινδύνου από τους μηχανικούς

Οι καθ’ ύλη τεχνικά υπεύθυνοι, οι δύο επικεφαλής των Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών σε Αχαΐα και Αιγιάλεια, κρούουν δυνατά τον κώδωνα κινδύνου. Οι διαδικασίες για τον προσεισμικό έλεγχο των επικίνδυνων και γερασμένων δημόσιων κτιρίων στην περιοχή καθυστερούν πολύ και ο σεισμός είναι πάντα προ των πυλών!

Οι έλεγχοι, όπως είχε τονιστεί από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.

Αναλογιστείτε ότι εκκρεμεί η εκπαίδευση των μηχανικών που θα μπουν στο πρόγραμμα ελέγχων και εκκρεμεί και η λίστα των υπό άμεσο έλεγχο κτιρίων.

Ο Λουκάς Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αιγιάλειας, εξέφρασε στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» ευθέως την απαισιοδοξία του και παράλληλα την ανησυχία του: «Οπως γνωρίζω, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εγγραφής μηχανικών στο Μητρώο του ΤΕΕ για να κάνουν τους συγκεκριμένους ελέγχους. Ομως, δεν έχουμε ακόμα καμία ενημέρωση. Δεν σας κρύβω, μάλιστα, ότι επειδή στο ΤΕΕ πάμε σε εκλογές σε λίγους μήνες, ανησυχώ ότι θα μπει σε δεύτερη μοίρα το ξεκίνημα των ελέγχων. Και είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα. Τα κτίρια στο Αίγιο και σε άλλες περιοχές της Αιγιάλειας έχουν να ελεγχθούν σχεδόν 20 χρόνια. Εκεί, γύρω στο 2020 είχε γίνει, απ’ ό,τι θυμάμαι, ο τελευταίος έλεγχος σε δημόσια κτίρια. Εκτοτε, τίποτα. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο σεισμογενής είναι η περιοχή μας…».

Ο Αρης Γκατζόγιας, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας, τόνισε στην «Παναιγιάλεια»: «Δεν έχει κολλήσει το σύστημα, αλλά δεν τρέχει κιόλας όπως θα έπρεπε. Πρέπει μέχρι τον Φεβρουάριο ν’ αρχίσει να φαίνεται φως στο τούνελ, ώστε να δρομολογείται η κατάσταση. Είχε γίνει ένας ημιτελής προσεισμικός έλεγχος, αποκλειστικά σχολικών κτιρίων, πριν από 20 χρόνια. Εκτοτε, οργανωμένος και συντεταγμένος έλεγχος σε δημόσια κτίρια δεν έχει γίνει ποτέ. Μόνο μεμονωμένα αν έχει γίνει κάτι… Το 75% των κτιρίων είναι με τον πρώτο αντισεισμικό ή και πριν από αυτόν. Οταν μιλάμε για κτίρια 50 ετών, είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται συντήρηση και έλεγχο. Πόσω μάλλον όταν η πλειοψηφία αυτών είναι με τον προηγούμενο αντισεισμικό. Ο σεισμός θα έρθει και θα είναι, πιθανότατα, και ισχυρός. Αρα, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν σε επίπεδο πρόληψης. Αλλά άμεσα».

Ο Β. Αίβαλής έκανε λόγο για τη λίστα

O -για λίγο καιρό ακόμα- πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής επισήμανε στην «ΠτΔ» ότι παραμένει ανοιχτό το Μητρώο για εγγραφή των πολιτικών μηχανικών στο σύστημα για τους ελέγχους.

Επίσης, διευκρίνισε πως ο ΟΑΣΠ έχει στείλει σε περιφέρειες και δήμους σε όλη την Ελλάδα έγγραφο και ζητάει λίστα των κτιρίων, ώστε ο Οργανισμός να ιεραρχήσει ποια πρέπει να ελεγχθούν σε προτεραιότητα. Ομως, οι περισσότερες περιφέρειες και δήμοι δεν έχουν στείλει ακόμα τη λίστα με τα «επίμαχα» κτίριά τους.

Χρήστος Βεργαναλάκης

pelop.gr

RELATED ARTICLES