Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΟ, τι πρέπει να γνωρίζετε για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και την...

Ο, τι πρέπει να γνωρίζετε για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και την έκδοσή του

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό ή διαφορετικά Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι το επίσημο έγγραφο που κατατάσσει τα ακίνητά μας σε ενεργειακές κατηγορίες και μας δίνει πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή του απόδοσή. Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό αποτυπώνει την πλήρη εικόνα της ετήσιας ενεργειακής απόδοσης και εκδίδεται από εξειδικευμένους ενεργειακούς επιθεωρητές μετά από πλήρη έλεγχο του κτιρίου σας. Το ΠΕΑ περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και προτάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Συνήθως το ενεργειακό πιστοποιητικό έχει ισχύ 10 χρόνια μέχρι τον επόμενο επανέλεγχο.

Γιατί χρειάζεστε το Ενεργειακό Πιστοποιητικό ;
Είναι σημαντικό κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου να γνωρίζει τη σημασία και τις λεπτομέρειες αυτού του εγγράφου, ειδικά όταν θέλετε να πουλήσετε ή νοικιάσετε το ακίνητό σας. Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό για κάθε κτίριο που αλλάζει ιδιοκτησία και την ευθύνη την έχετε εσείς, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Αν δεν έχετε ένα ισχύον ΠΕΑ, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά την πώληση ή την ενοικίαση του ακινήτου σας.

Περιπτώσεις στις οποίες είναι υποχρεωτικό να εκδώσετε το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι οι ακόλουθες:

Όταν ένα μέρος ή ολόκληρο το ακίνητο διατίθεται προς πώληση.
Σε κάθε αγγελία πώλησης ή ενοικίασης του ακινήτου.
Μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακίνησης ή κατασκευής ενός νέου κτιρίου.
Κάθε φορά που αλλάζει η μίσθωση τμημάτων κτιρίων που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.
Όλα τα κτίρια του δημοσίου.
Συμμετοχή στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”
Το ΠΕΑ παραμένει στη κυριότητα του ακινήτου μέχρι την λήξη του στα 10 χρόνια ή την ανανέωση του για κάποιον από τους λόγους που αναφέρθηκαν.

Γιατί το Ενεργειακό Πιστοποιητικό είναι σημαντικό για τους ενοικιαστές;
Αν σκέφτεστε να νοικιάσετε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα, Tότε είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει για το ΠΕΑ, αλλά ακόμα και αν το ακούτε πρώτη φορά, εδώ θα καταλάβετε την αξία και χρησιμότητά του. Το ενεργειακό πιστοποιητικό κατατάσσει τα ακίνητα σε ενεργειακές κατηγορίες από το Α μέχρι το Η, ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας που έχουν για τη θέρμανση, την ψύξη και το ζεστό νερό χρήσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά με διαφορετική ενεργειακή κατηγορία, άρα για να κρίνετε ποιο σας συμφέρει περισσότερο στη μακροχρόνια χρήση πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος του ρεύματος. Με πιο απλά λόγια, εάν επιλέξετε ένα ακίνητο με κατηγορία Α αντί για ένα με κατηγορία Η , μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 80% στην κατανάλωση ενέργειας για κάθε ηλεκτρική συσκευή.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό περιέχει επίσης πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως το έτος κατασκευής, τον τύπο και την ποιότητα των υλικών, τον τρόπο θέρμανσης και ψύξης, την παρουσία ηλιακού θερμοσίφωνα, των κουφωμάτων κ.α. Ταυτόχρονα σας ενημερώνει για βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν ώστε να ανέβει η ενεργειακή κλάση του ακινήτου.

Μια καλή ιδέα για να εξοικονομήσετε χρήματα στο μέλλον, είναι να χρησιμοποιήσετε τα αποτελέσματα από το ενεργειακό πιστοποιητικό και να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη να κάνει αυτές τις αλλαγές πριν μισθώσετε το ακίνητο.

Ποια κτίρια δεν χρειάζεται να εκδώσουν ΠΕΑ;
Παρόλο που το Ενεργειακό πιστοποιητικό (ΠΕΑ) αποτελεί υποχρεωτική διαδικασία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις που δεν απαιτούν την έκδοση του πιστοποιητικού.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τις κατηγορίες ακινήτων για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν ΠΕΑ για να γίνει κάποια μεταβίβαση:

Ακίνητα που δραστηριοποιούνται ως χώροι λατρείας, όπως ναοί και εκκλησίες.
Ακίνητα στα οποία η διάρκεια χρήσης τους είναι μέχρι 2 χρόνια σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους.
Κτίρια που χρησιμοποιούνται για βιομηχανία / βιοτεχνία, πάρκινγκ αυτοκινήτων, βενζινάδικο, κ.α.
Κτίρια που έχουν κριθεί διατηρητέα.
Κτίρια που πρόκειται να κατεδαφιστούν.
Πως θα Αποκτήσετε το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης;
Σε αυτό το σημείο θα σας εξηγήσουμε βήμα-βήμα τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να αποκτήσετε και εσείς άμεσα το ενεργειακό πιστοποιητικό σας.

Βήμα 1: Αρχικά πρέπει να βρείτε έναν εξειδικευμένο ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος θα επισκεφτεί το ακίνητό σας και θα αξιολογήσει την ενεργειακή του απόδοση λαμβάνοντας υπόψη τις μονώσεις, τα υλικά του κτιρίου, τις ενεργειακές αποδόσεις των ηλεκτρικών σας συσκευών κλπ.

Βήμα 2: Τώρα ήρθε η ώρα να μαζέψετε τα κατάλληλα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να παραδώσετε στον ενεργειακό επιθεωρητή. Παρακάτω θα βρείτε όλα τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε:

Τον Τίτλο Ιδιοκτησίας
Τον Αριθμό Κτηματολογίου
Την Οικοδομική Άδεια
Το Σχέδιο Κάτοψης του Κτιρίου
Το Τοπογραφικό Διάγραμμα
Βήμα 3: Ο επιθεωρητής θα σας επισκεφτεί, θα παραλάβει τα έγγραφα που μαζέψατε και μετά από διεξοδικό έλεγχο θα σας εκδώσει το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Το ΠΕΑ θα έχει ισχύ για 10 χρόνια.

Βήμα 4: Τέλος θα πρέπει να καταχωρίστε το ενεργειακό πιστοποιητικό στο Taxisnet με την χρήση του κωδικού 8012 από το παράβολο.

Τώρα είστε έτοιμοι και μπορείτε να προχωρήσετε με όλες τις διαδικασίες που έχουν σαν βασική προϋπόθεση την έκδοση του πιστοποιητικού, όπως η συμμετοχή στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” όπου το ΠΕΑ είναι απαραίτητο για να λάβετε την επιδότηση που επιθυμείτε.

Που θα βρείτε Ενεργειακό Επιθεωρητή;
Για την αποτελεσματική έκδοση του ΠΕΑ είναι σημαντικό να επιλέξετε τον κατάλληλο ενεργειακό επιθεωρητή. Μία πολύ καλή και γρήγορη λύση είναι η επιλογή ενός ενεργειακού επιθεωρητή από τον κατάλογο επαγγελμάτων του MyConstructor. Επιλέξτε επαγγελματίες με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και εξειδίκευση να εκδώσουν το ενεργειακό πιστοποιητικό σας, εξασφαλίστε ότι το ακίνητό σας θα αξιολογηθεί σωστά και θα λάβετε πρακτικές συμβουλές για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης.

Μην διστάσετε να ζητήσετε προσφορές και να συγκρίνετε τις τιμές και τις αξιολογήσεις διαφόρων επαγγελματιών πριν προχωρήσετε σε μια τελική επιλογή.

Για την έκδοση του ΠΕΑ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα MyConstructor.gr και κλείστε το ραντεβού σας online σε λιγότερο από ένα λεπτό ή καλέστε στο 210 300 9323 και οι συνεργάτες τους θα σας λύσουν κάθε απορία για τη διαδικασία του ραντεβού.

taxydromos.gr

RELATED ARTICLES