Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Αφρικής και οι δυνατότητες ανάπτυξης ελληνικής επιχειρηματικής και εξαγωγικής δραστηριότητας στις συγκεκριμένες χώρες, ήταν το αντικείμενο της ημερίδας, η οποία συνδιοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης.
Όπως επισημάνθηκε από τους ειδικούς που μίλησαν στην εκδήλωση, η Αφρική είναι πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων διεθνώς, για τις προοπτικές της, για τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και τη θεαματική βελτίωση των κοινωνικών δεικτών. Και καθώς ο δρόμος της εξωστρέφειας είναι μονόδρομος, για να αυξηθεί το μερίδιο που διεκδικούν οι –ικανότατοι- Έλληνες μηχανικοί και οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες στην παγκόσμια αγορά, είναι αναγκαίο να στραφεί η προσοχή τους στις συγκεκριμένες χώρες.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε πως ως χώρα «διαθέτουμε μάχιμους, εφευρετικούς, πεισματάρηδες και ικανότατους μηχανικούς, που έχουν αποδείξει ως κλάδος ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάθε δυσκολία και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των καιρών.
Και αυτά τα προσόντα είναι ζητούμενα σε κάθε επιχείρηση που θέλει να διεθνοποιήσει τις δραστηριότητες της. Είναι λοιπόν ευκαιρία, αντί να «δανείζουμε» το επιστημονικό και τεχνικό μας δυναμικό σε επιχειρήσεις άλλων χωρών, να αναλάβουν οι δικές μας, ελληνικές επιχειρήσεις το επιχειρηματικό ρίσκο της διεθνούς ανάπτυξής τους».
«Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν είναι αποκομμένη από τη συνολικότερη στρατηγική μας στο ΤΕΕ. Επιθυμούμε να συνδράμουμε, να υποστηρίξουμε, τις ελληνικές τεχνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες μηχανικούς, με πρακτικό τρόπο, στο δρόμο της εξωστρέφειας».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε επίσης ότι «η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί ανερχόμενη δύναμη στην παγκόσμια οικονομία και πρέπει να στρέψουμε με προσοχή το βλέμμα μας σε αυτήν την ευρύτερη περιοχή. Πολλές μελέτες επισημαίνουν ότι αρκετές από τις χώρες της περιοχής προσφέρουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Και αυτές οι ευκαιρίες είναι –νομίζω- περισσότερες σε συγκεκριμένους τομείς που αφορούν τους μηχανικούς λόγω των αναγκών για εκσυγχρονισμό υποδομών, τεχνολογική εξέλιξη και γενικότερα, αναβάθμιση βιοτικού επιπέδου».
Επίσης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε: «Ως Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας παλεύουμε σταθερά για να προχωρήσουν γρήγορα και άμεσα από την Πολιτεία δεκάδες συγκεκριμένες υποθέσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να δώσουν ανάσες στην ελληνική αγορά. Αλλά και να φέρουν μία ώρα αρχύτερα την πολυπόθητη ανάπτυξη, μέσα από την οποία θα δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές για τους μηχανικούς της χώρας. Όμως όσα και αν γίνουν, ο δρόμος της εξωστρέφειας είναι μονόδρομος, για να αυξηθεί η «πίτα» που διεκδικούν οι Έλληνες μηχανικοί και οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες. Δεν είναι μόνο η ύφεση που πρέπει να μας οδηγήσει σε αυτόν τον δρόμο. Είναι η βαθιά συνειδητοποίηση όλων μας ότι η ανάπτυξη για να είναι οργανική και στέρεη μακροπρόθεσμα πρέπει να βασίζεται σε διεθνείς συνεργασίες και συμπράξεις, σε αναζήτηση νέων αγορών, στη δημιουργία νέων δρόμων. Έχουμε το δυναμικό και τις ικανότητες να το καταφέρουμε».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Μουσούρης τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι στην Αφρική βαίνουν μειούμενες οι συγκρούσεις, ενώ παράλληλα παρατηρείται πρόοδος σε θέματα διακυβέρνησης (λειτουργία δημόσιου τομέα, δημιουργία σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, βελτίωση στην ασφάλεια κτλ).
«Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά να διεισδύσει επιχειρηματικά στην Αφρική. Ασχοληθήκαμε μόνο με τη διείσδυση στα Βαλκάνια, όχι με τον Νότο…», τόνισε. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόνο το 2,5% των εξαγωγών της χώρας κατευθύνεται στην Αφρική. Ενδεικτικά για το οικονομικό κλίμα που αλλάζει σταδιακά στην Αφρική παρέθεσε τα παρακάτω στοιχεία :
– Στην Αιθιοπία (96 εκατομμυρίων κατοίκων): αυξάνεται το εθνικό εισόδημα κατά 10% ανά έτος, ενώ η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες ταχύτερα αυξανόμενες οικονομικά της Αφρικής. Σε αυτήν, χρειάζονται 19 μέρες για να ιδρύσει κάποιος μια εταιρεία.
– Στην Γκάνα (με 28 εκατ. κατοίκους): αυξάνεται το εθνικό εισόδημα κατά 5% ανά έτος, ολοένα αυξάνονται οι επενδύσεις στην παιδεία (8% ΑΕΠ), ενώ σε αυτήν χρειάζονται 14 μέρες για να ιδρύσει κάποιος μία εταιρεία.
– Στην Κένυα (με 44 εκατ. κατοίκους): αυξάνεται το εθνικό εισόδημα κατά 6,5% ανά έτος, έχει ως δυναμικούς κλάδους τις κατασκευές, τις οικοδομές και την τεχνολογία, ενώ χρειάζονται 30 μέρες για να ιδρύσει κάποιος μια εταιρεία στη συγκεκριμένη χώρα.
– Στη Νιγηρία (με 178 εκατ. κατοίκους): υπάρχει αύξηση 6,5% του εισοδήμα- τος, παρουσιάζονται όμως ανισότητες μεταξύ Βορρά – Νότου και ακόμη, θέματα τρομοκρατίας στο Βορρά. Χρειάζονται 30 μέρες για να ιδρύσει κάποιος μια εταιρεία εκεί.
– Στη Νότιο Αφρική (με 54 εκατ. κατοίκους): υπάρχει 2% αύξηση του εισοδή- ματος, ενώ χρειάζονται 46 ημέρες για την ίδρυση μιας εταιρείας.
Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη χώρα έχουμε μεγάλο αριθμό ομογένειας. – Στη Ζάμπια (με 15 εκατ. κατοίκους): παρουσιάζει 6% αύξηση του εισοδήμα- τος, ενώ χρειάζονται 7 μέρες για να ιδρύσει κάποιος μια εταιρεία στη χώρα. – Στην Ακτή Ελεφαντοστού: γαλλόφωνη χώρα, αυξάνεται το εθνικό εισόδημα κατά 8% ανά έτος, και έχει αναπτυγμένους τους κλάδους της ενέργειας και των κατασκευών. – Στην Μποτσουάνα (με 8 εκατ. κατοίκους): δημοκρατική χώρα, η πιο παλιά δημοκρατία της Ηπείρου. Στη συνέχεια της εκδήλωσης οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην «αναδυόμενη» Αφρική.
Επισημάνθηκε ότι η Ήπειρος αλλάζει, αναπτύσσεται, βελτιώνονται εντυπωσιακά οι επιδόσεις της και αυτό παρατηρείται σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες. Ακόμη παρουσιάστηκε ένα καινοτόμο διαδραστικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο και με το οποίο μπορεί να βοηθηθούν σημαντικά Έλληνες επαγγελματίες που αναζητούν ευκαιρίες στις χώρες της Αφρικής.
Παράλληλα, εκπρόσωποι πολλών εταιρειών από αρκετούς παραγωγικούς κλάδους, με τις εισηγήσεις τους ανέδειξαν τις επαγγελματικές προκλήσεις στην Αφρική, τα προβλήματα δραστηριοποίησης εκεί, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.Τις παρουσιάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αλλά και περισσότερο υλικό από την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο, στην ενότητα ρεπορτάζ έρευνες της ιστοσελίδας του ΤΕΕ καθώς και στην ιστοθέση της Διεύθυνσης Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΕ.
tee.gr