Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΟι ΑΠΕ “θύματα” των τραπεζών – Εκτός εθνικών στόχων η ισχύς

Οι ΑΠΕ “θύματα” των τραπεζών – Εκτός εθνικών στόχων η ισχύς

ape2Σε μια περίοδο όπου μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας “ξεπηδούν” σε όλο τον πλανήτη για να υποκαταστήσουν τον ρυπογόνο άνθρακα και να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, στη χώρα μας η αγορά των ΑΠΕ έχει βαλτώσει.

Τους δέκα πρώτους μήνες του 2014, δηλαδή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είχαν εγκατασταθεί μόλις 100 νέα Μεγαβάτ αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το δεκάμηνο του έτους η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών στο ηπειρωτικό σύστημα ήταν 1.602 μεγαβάτ έναντι 1.520 μεγαβάτ το Δεκέμβριο του 2013, ενώ στα νησιά η εγκατεστημένη ισχύς ανήλθε σε 307,5 μεγαβάτ έναντι 289,6 του περσινού Δεκεμβρίου.

Συνολικά, η ισχύς των μονάδων ΑΠΕ του διασυνδεδεμένου συστήματος στη χώρα μας πλησιάζει τα 4.300 Μεγαβάτ με τα αιολικά (1602 MW) και τα φωτοβολταϊκά, επίγεια και στέγες (2430 MW), να αντιστοιχούν σε ποσοστό 93,7%.

Κι αν στα αιολικά σημειώνεται μικρή κινητικότητα, στα φωτοβολταϊκά και τις άλλες τεχνολογίες, η στασιμότητα είναι πλήρης. Τα μικρά υδροηλεκτρικά μετρούν ισχύ της τάξης των 220 μεγαβάτ από τον Οκτώβριο του 2013, οι μονάδες βιομάζας πρόσθεσαν μόλις ένα Μεγαβάτ από τον προηγούμενο Δεκέμβριο στα 47 Μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος.

Τα επίγεια φωτοβολταϊκά πρόσθεσαν εννέα Μεγαβάτ από τον περασμένο Δεκέμβριο (ηπειρωτικό σύστημα και νησιά), ενώ κατά δύο Μεγαβάτ αυξήθηκε η ισχύς των οικιακών (στέγες).

—Μόνο τα φωτοβολταϊκά ξεπερνούν τους στόχους

Από τα τέλη του 2012, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των  φωτοβολταϊκών στο σύνολο της επικράτειας, περιλαμβανομένων και των στεγών, έχει ξεπεράσει την προβλεπόμενη από την Υ.Α. ισχύ για το τέλος του 2014, αλλά και τον στόχο των 2.200 Μεγαβάτ για το 2020. Αποτέλεσμα της απόκλισης αυτής σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ είναι το σημαντικά αυξημένο μεσοσταθμικό κόστος ενέργειας από ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα για το 2014, ο στόχος των φωτοβολταϊκών ήταν 1.500 μεγαβάτ, την ώρα που τα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά σε διασυνδεδεμένο και μη δίκτυο ανέρχονται σε 2.214 μεγαβάτ συν 373 Μεγαβάτ από τα οικιακά που δεν υπολογίζονται.

Αντίθετα, τα αιολικά είναι εκτός στόχου αφού από τα 4000 Μεγαβάτ που προέβλεπε η ΥΑ μόνο 1909 MW έχουν εγκατασταθεί. Παράλληλα, έχει εγκαταλειφθεί κάθε σχέδιο για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Επίσης, δεν έχουν γίνει εγκαταστάσεις ηλιοθερμικών με τον στόχο να είναι στα 120 Μεγαβάτ, ενώ η βιομάζα υπολείπεται 153 Μεγαβάτ από τον στόχο των 200 MW για το 2014.

Τέλος, τα υδροηλεκτρικά, μικρά και μεγάλα, μετρούν 3.238 MW έναντι 3700 ΜW που ήταν ο στόχος.

Η υστέρηση στην εγκατεστημένο δυναμικό ΑΠΕ, αφορά κυρίως σε τεχνολογίες με υψηλούς συντελεστές φόρτισης, όπως είναι τα μικρά υδροηλεκτρικά, η βιομάζα και τα αιολικά, και οι οποίες προσφέρουν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες στο σύστημα. Αντίθετα οι στόχοι υπερκαλύφθηκαν στα  φωτοβολταϊκών, τα οποία και ακριβότερα είναι και η εισφορά τους είναι περιορισμένη.

—Τα προβλήματα

Το πρόβλημα εστιάζεται στη δυσκολία χρηματοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, καθώς το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να επιβαρύνει τα δάνεια με υψηλά επιτόκια και όρους που θεωρούνται ασύμφοροι για την υλοποίηση επενδυτικών σχέδια.

Από την άλλη πλευρά, 0ι παραγωγοί στα φωτοβολταϊκά πασχίζουν να συνέλθουν από το σοκ των αναδρομικών περικοπών του “new deal” (ενδεικτικά ακόμα και στην συγκριτικά προνομιούχα κατηγορία των αγροτικών φωτοβολταϊκών ιδρύθηκε Πανελλήνιος Σύλλογος Αδικημένων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών), ενώ το net metering, που υποτίθεται θα αναζωογονήσει τον κλάδο δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί εν αναμονή του νομοσχεδίου για το φυσικό αέριο.

Οι υπόλοιπες τεχνολογίες, όπως είναι τα μικρά υδροηλεκτρικά, αντιμετωπίζουν τόσο την προβληματική τραπεζική χρηματοδότηση, αφού πρόκειται για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, όσο και το μακρύ διάστημα ωρίμανσης που επιβάλλει η ισχύουσα γραφειοκρατία.

 

Πηγή: www.econews.gr

RELATED ARTICLES