Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΝέαΟι επιπτώσεις του ασφαλιστικού στον κλάδο των Μηχανικών

Οι επιπτώσεις του ασφαλιστικού στον κλάδο των Μηχανικών

eng

Εκδήλωση με θέμα τις επιπτώσεις που θα έχει στον κλάδο των Μηχανικών η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, διαργανώνει την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Την εκδήλωση οργανώνουν η Ενωτική Πρωτοβουλία φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων Πολυτεχνείου Κρήτης Μαχόμενοι Μηχανικοί του ΤΕΕ- τμήματος Δυτικής Κρήτης.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Πιαγκαλάκης Γιώργος, πολιτικός μηχανικός-μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης και η κ. Τσιλίκη Δέσποινα, μηχανολόγος μηχανικός.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Στην τελική ευθεία της διαδικασίας ψήφισης της αντιασφαλιστικής αναδιάρθρωσης έχει μπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συμπόρευση με ΕΕ-­ΔΝΤ-­ΕΚΤ, που συμφωνούν στην κατεύθυνση των κυβερνητικών αλλαγών, ζητώντας την επιβολή παραπέρα περικοπών. Με την στήριξη των εργοδοτικών οργανώσεων, που συμφώνησαν, σε περιορισμένη αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς (1%) προκειμένου στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και να φορτώσουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους. Με το σχέδιο νόμου γενικεύεται και εντείνεται η εκμετάλλευση του συνόλου των εργαζομένων, καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και τα μικρομεσαία στρώματα. Επιβάλλεται ένας απίστευτος “ρατσισμός” απέναντι στη νέα γενιά με συντάξεις των 170 ?, μισθούς των 300?, δουλειά σε συνθήκες γαλέρας μέσα στην ασφυξία της ανεργίας και της μετανάστευσης.

Από το 2017 οι εισφορές διαμορφώνονται στο 38,45% επί του φορολογητέου εισοδήματος ως εξής: Κύρια Σύνταξη 20%, εφάπαξ 4%, επικουρική 7.5%, υγεία 6.95%. Προβλέπεται επίσης εισφορά 120 ? το χρόνο υπέρ κάποιου ανύπαρκτου ταμείου ανεργίας. Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται φόρος εισοδήματος 26%, τέλος επιτηδεύματος 650­1000 ?, εισφορά αλληλεγγύης 0,7­6% και η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρήση 75% και 100% από του χρόνου! Από την ληστρική μανία της κυβέρνησης δεν γλιτώνουν ούτε οι άνεργοι ή όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Η κυβέρνηση, αντί να τους δώσει επίδομα ανεργίας, τους φορτώνει υποχρεωτικά ελάχιστο ετήσιο ποσό εισφορών 2823 ? με αντάλλαγμα ένα επίδομα κηδείας. Το ποσό αυτό θα καταβάλλουν και όσοι έχουν κάνει αναστολή του επαγγέλματος. Ακόμα, καταργείται η έκπτωση για τους νεοεισερχόμενους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ κάτω της 5ετίας. Οι (πρώην) ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ θα καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές μηνιαίως.

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές καθιστούν αδύνατη την παραμονή στο επάγγελμα για χιλιάδες μηχανικούς και τεχνικούς και τους οδηγούν στον αφανισμό και την μετανάστευση. Ειδικοί κλάδοι εισφορών με συνεισφορά μόνο των ασφαλισμένων, που εξασφάλιζαν έως και το 50% των υφιστάμενων συντάξεων, καταργούνται (πχ η Ειδική Προσαύξηση στο ΤΣΜΕΔΕ) και οι ως τώρα καταβεβλημένες εισφορές εξαφανίζονται. Έτσι, παρότι οι υπόλοιπες εισφορές διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται, οι συντάξεις κόβονται στο μισό.

Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό όπως θέλει η κυβέρνηση να μας κάνει να πιστέψουμε! Έρχεται για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, τα «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, η υποταγή στο δημοσιονομικό σφαγείο της ευρωζώνης και της ΕΕ. Δεν είναι ένα απλό προαπαιτούμενο, αλλά μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην κρίση.

Ο νέος νόμος-έκτρωμα πλήττει συνολικά τα συμφέροντα των εργαζομένων και ειδικά της νέας γενιάς. Τώρα είναι η ώρα νεολαία και εργαζόμενοι να βγουν μαζί στο προσκήνιο και να απαιτήσουν να μην κατατεθεί καν ο αντιασφαλιστικός νόμος που η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει”.

 

Πηγή: ekriti.gr

RELATED ARTICLES