Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΟι μηχανικοί προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα

Οι μηχανικοί προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα

Το βλέπουμε συχνά. Το αναγνωρίζει και ο πρόεδρος του τμήματος TEE Aνατολικής Μακεδονίας κ. Σωτήρης Λαζαρίδης. Περιγράφει μια κατάσταση όπου οι νέοι μηχανικοί προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις για να απασχοληθούν- προσλήφθούν στο δημόσιο!

Η συνέντευξη Σωτήρη Λαζαρίδη

Ερ: Πως ήταν το 2023 για τους μηχανικούς, ειδικότερα για αυτούς του ιδιωτικού τομέα;

Απ: Όχι μόνο το 2023. Και τα προηγούμενα 2 με 3 χρόνια -κυρίως με αιχμή του δόρατος τα προγράμματα «Εξοικονομώ»- οι μηχανικοί έχουν αρκετή ύλη. Ικανοποιητική θα έλεγα. Δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα και προς εμάς που ασχολούμαστε με τα θέματα των μηχανικών αλλά και προς τα έξω στην κοινωνία. Πρέπει να σας πω το εξής. Βγαίνουν στον αέρα αρκετές αγγελίες που προσφέρουν δουλειά στους μηχανικούς από διάφορες εταιρείες. Δεν έχουν ανταπόκριση. Αυτό σημαίνει ότι οι μηχανικοί ασχολούνται με το ελεύθερο επάγγελμα και δε θέλουν να γίνουν υπάλληλοι. Ούτε θέλουν να πάνε στο δημόσιο, γιατί εκεί οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές. Προσλαμβάνονται στο δημόσιο και αποχωρούν λόγω ειδικών αναγκών. Ιδιωτεύουν διότι έχουν ακριβώς επαγγελματική ύλη. Το 2024 και πιο πέρα, τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα για τους μηχανικούς που εξασκούν το ελεύθερο επάγγελμα.

Ερ: Να προσθέσουμε στο «Εξοικονομώ» που βοηθά, τα τουριστικά καταλύματα και τις τουριστικές επενδύσεις;

Απ: Ακριβώς. Αρχές Φεβρουαρίου θα ανοίξει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις. Έχει τρία σκέλη, τρία ειδικότερα προγράμματα. Είναι το «Εξοικονομώ» επιχειρώ, το ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή και τα φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης. Αυτά τα τρία προγράμματα αφορούν καθαρά επιχειρήσεις. Παντός είδους. Ο προϋπολογισμός είναι περίπου 450 εκ. Κατά αναλογία με τους ιδιώτες γιατί ανάλογα προγράμματα εκτελούνται από τους ιδιώτες για τα ευάλωτα νοικοκυριά, όλο αυτό το αντικείμενο δίνει πολλή δουλειά στους μηχανικούς. Αν μάλιστα προσθέσουμε και την τουριστική ανάπτυξη τότε ακόμη καλύτερα.

Ερ: Ο κλάδος της οικοδομής είναι στην ίδια κατάσταση ή αυτά που μας είπατε αφορούν τους μηχανικούς συγκεκριμένα;

Απ: Και ο κλάδος της οικοδομής έχει ξεφύγει από το τέλμα που υπήρχε στα χρόνια των μνημονίων. Τοπικά έχουμε το πρόβλημα της Πολεοδομίας Θάσου (ΥΔΟΜ). Αν δεν υπήρχε αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα δε θα μιλούσαμε για το πρόβλημα αυτό που μας ταλανίζει εδώ και αρκετούς μήνες. Με τη δυσκολία της Θάσου. Εκεί έχουμε αρκετές άδειες που αφορούν οικόπεδα κάτω από τα 4 στρέμματα. Προβλέπεται να εκδοθεί κατά παρέκκλιση άδεια. Άδειες που καθυστερούν. Πρέπει μέχρι 31 Μαρτίου του 2024 όλες αυτές οι άδειες να εκδοθούν, είτε έχουν βεβαίωση δόμησης είτε όχι.

Ερ: Υπάρχει η Πολεοδομία Θάσου;

Απ: Κοιτάξτε, ασχολούνται αυτήν τη στιγμή οι υφιστάμενοι συνάδελφοι της Πολεοδομίας Θάσου με την έκδοση όρων βεβαίωσης και με την κατηγορία αδειών 3 . Δηλαδή άδειες με ευθύνη μηχανικού. Έχει γίνει η προγραμματική σύμβαση της Πολεοδομίας Θάσου με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Νέστου. Απομένει να γίνουν οι προσλήψεις τεσσάρων μηχανικών για να αρχίσουν και αυτοί να εξετάζουν τις άδειες και να προχωρούν και σ’ αυτές τις περιπτώσεις με τα συγκεκριμένα οικόπεδα (κάτω των 4 στρεμμάτων). Βιαζόμαστε πάνω σ’ αυτό. Η παράταση είναι μέχρι τις 31 Μαρτίου και μέχρι τότε πρέπει αυτά τα οικόπεδα να ιδωθούν. Υπάρχουν πολλά τέτοια στη Θάσο.

Ερ: Πως πάει το έργο του φυσικού αερίου;

Απ: Εκτός από το ξενοδοχείο Lucy που έχει συνδεθεί, η επόμενη μεγάλη κατανάλωση θα είναι το εμπορικό κέντρο στην πλατεία Καπνεργάτη. Έχω επικοινωνήσει με του συνάδελφους μηχανικούς που εργάζονται στο έργο και υπάρχει ενδιαφέρον και από ιδιώτες. Υπάρχει κάποιος αριθμός αιτήσεων έτοιμες προς εγκατάσταση. Σιγά-σιγά από τη νέα σεζόν ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Ερ: Έτσι όπως μας τα λέτε, «χαμογελούν» οι μηχανικοί της Καβάλας και της Δράμας για τη σεζόν του 2024. Αισιοδοξούν.

Απ: Βεβαίως αισιοδοξούν. Υπάρχει επαγγελματική ύλη για όποιον θέλει να ασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το δημόσιο δεν είναι πια ελκυστικό, όλες αυτές οι προκηρύξεις – προσλήψεις που γίνονται κατά καιρούς και αφορούν διπλωματούχους μηχανικούς, προσέρχονται οι μηχανικοί και βλέπουν ότι ο πρώτος μισθός είναι κάτω από 1.000 ευρώ και νομίζω ότι δεν αρμόζει στο πολιτικό αντικείμενο και τις σπουδές ενός Μηχανικού. Αποχωρούν έτσι και προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα.

proininews.gr

RELATED ARTICLES