Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΟι μπουλντόζες στην Κρήτη έπιασαν δουλειά

Οι μπουλντόζες στην Κρήτη έπιασαν δουλειά

mpoulntoza

Έπειτα από αρκετά χρόνια εκούσιας απραξίας και φαιδρών δικαιολογιών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Μπορεί τα αποτελέσματα να είναι ακόμα λιγοστά σε σχέση με την έκταση της αυθαιρεσίας σε δάση και αιγιαλούς, ωστόσο πρόκειται για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια στο νησί. Ενδεικτικό πάντως της…αποτελεσματικότητας του νομικού μας συστήματος είναι ότι, παρόλο που οι κατεδαφίσεις αφορούν μόνο περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει, πολλοί αυθαιρετούντες κατάφεραν να ανακόψουν τις μπουλντόζες με δικαστική εντολή.

Το 2013 πραγματοποιήθηκε η μοναδική κατεδάφιση αυθαιρέτου σε κρητικό αιγιαλό: μια ταβέρνα στην παραλία Τομπρούκ. Οταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος επιχείρησαν να συνεχίσουν στις παράνομες εγκαταστάσεις ενός ξενοδοχείου, βρέθηκαν αντιμέτωπες ακόμα και με υπουργούς, που υποστήριξαν ότι η συνέχιση των κατεδαφίσεων… θα έβλαπτε την τουριστική σεζόν. Και η υπόθεση έμεινε εκεί.

Οταν πέρυσι ανέλαβε χρέη γενικού γραμματέα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ο έως τότε αναπλ. γενικός διευθυντής δασών Αναστάσιος Ιωάννου, αποφάσισε να «ξεθάψει» την υπόθεση ή τουλάχιστον να προσπαθήσει. «Τα αυθαίρετα εντός δασών ή αιγιαλού στην Κρήτη είναι περί τα 250», λέει στην «Κ». «Αποφασίσαμε να κατεδαφίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε».

Και σε δασικές εκτάσεις

Οπως αναφέρει στην «Κ» η αναπλ. προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης, Αγγελική Μαρτίνου, οι πρώτες προσπάθειες ξεκίνησαν την άνοιξη του 2015. «Στην περιοχή Μοχλού Λασιθίου επρόκειτο να κατεδαφίσουμε τις εγκαταστάσεις 7-8 ταβερνών. Οι ιδιοκτήτες τους τελικά τις κατεδάφισαν μόνοι τους. Στη Χερσόνησο κατεδαφίσαμε 10 αυθαίρετες κατασκευές στο κύμα από ταβέρνες και καφετέριες. Επίσης, “καθαρίσαμε” από αυθαίρετα τη νησίδα Χρυσή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται κατεδαφίσεις σε δασικές εκτάσεις στον Μπάλο, οι οποίες καθυστερούν λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής». Παράλληλα, με χωριστή εργολαβία, αποξηλώθηκαν περί τις 300 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες από τον βασικό οδικό άξονα του νησιού.

Ομως σε αρκετές περιπτώσεις οι αυθαιρετούντες κατάφεραν να ανακόψουν και πάλι την μπουλντόζα. «Σε 5 περιπτώσεις μεγάλων ξενοδοχείων, οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατεδάφισης και πέτυχαν με δικαστική εντολή την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης, παρότι επρόκειτο για περιπτώσεις που είχαν τελεσιδικήσει. Ομοίως, μας ανέκοψαν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στον Καρτερό Ηρακλείου».

Παρά την απογοητευτική υποστήριξη των τοπικών δικαστικών αρχών στην πολεοδομική αυθαιρεσία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δηλώνει ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα κατεδαφίσεων. «Δώσαμε παράταση στον εργολάβο μέχρι τις αρχές του 2017 και εάν οι πιστώσεις εξαντληθούν, θα αναζητήσουμε νέες», λέει ο κ. Ιωάννου. «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε».

 

πηγή:kathimerini.gr/ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

RELATED ARTICLES