Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΝέαΟι θεσμοί ζητούν χρονοδιάγραμμα για τον βιολογικό

Οι θεσμοί ζητούν χρονοδιάγραμμα για τον βιολογικό

waterΣυγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου θα καταθέσει στους θεσμούς μέχρι το τέλος του μήνα η διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής. Στην κατάρτισή του συνδράμει η ΕΥΔΑΠ, η οποία την περίοδο αυτή επανεξετάζει τις μελέτες που είχαν προ εικοσαετίας γίνει για το έργο, ώστε να αποφασιστεί ποιες από αυτές μπορούν να επικαιροποιηθούν.

Ειδικότερα, το κύριο πρόβλημα στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στην περιοχή ήταν οι αντιδράσεις στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων. Προ δεκαημέρου, η Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής αποφάσισε να απορρίψει τη θέση που είχαν προτείνει οι δύο δήμοι για την κατασκευή του έργου (Λακαθέλα – Κήπι) και να προκρίνει το Πλατύ Χωράφι, θέση που είχε εγκριθεί από το 1999. Με δεδομένο ότι το πρόστιμο για την απουσία βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης στην περιοχή έχει επιβληθεί από το Ευρωδικαστήριο, το κουαρτέτο πιέζει για τη δρομολόγηση λύσης. «Ο οδικός χάρτης των ενεργειών βρίσκεται υπό κατάρτιση και είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί», λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Μπενίσης.

Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ περιμένει το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία επικαιροποίησης των μελετών. Οπως εξηγεί ο κ. Μπενίσης, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της περιοχής δεν θα περιλαμβάνει πλέον την Παλλήνη (που έχει αποφασιστεί ότι θα συνδεθεί με την Ψυττάλεια), αλλά ούτε και τις περιοχές της Παιανίας που τα λύματα των οποίων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του 1999, θα κατέληγαν στο Πλατύ Χωράφι. «Εκτός από τα πληθυσμιακά δεδομένα, έχουν αλλάξει και τα τεχνολογικά», αναφέρει ο κ. Μπενίσης. «Λόγω των σύγχρονων τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν, η μονάδα που θα κατασκευαστεί θα είναι κατά 50% μικρότερη από την αρχικά σχεδιαζόμενη. Επομένως θα αλλάξουν οι διαστάσεις του έργου, δίνοντας περισσότερο χώρο για έργα πρασίνου». Μεταξύ των βασικών εκκρεμοτήτων περιλαμβάνεται η απαλλοτρίωση του χώρου.

Η περιοχή έχει κτηματογραφηθεί και η απαλλοτρίωση έκτασης 129,4 στρεμμάτων εγκρίθηκε από το 2003 και μένει να ολοκληρωθεί. Επίσης, πρέπει να επικαιροποιηθούν οι μελέτες των έργων του ΚΕΛ, η προμελέτη και η βασική μελέτη των βασικών συλλεκτήρων και του αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων καθώς και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου (θα κατασκευαστεί με το σύστημα της «μελετοκατασκευής»). Μόλις εγκριθούν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων της Ψυττάλειας ώστε να δεχθεί τις περιοχές του Δήμου Παλλήνης. Ο Δήμος Σαρωνικού είναι πιθανότερο να συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό της Λαυρεωτικής ή κάποιας άλλης γειτονικής περιοχής.

 

πηγή:kathimerini.gr/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

RELATED ARTICLES