Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΕνέργειαΟικιακά φωτοβολταϊκά: δεν αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ για το “κούρεμα” – Οι προθέσεις

Οικιακά φωτοβολταϊκά: δεν αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ για το “κούρεμα” – Οι προθέσεις

FB3Συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου πραγματοποίησε την Τετάρτη 18 Ιουνίου ο σύνδεσμος “Στέγη” που εκπροσωπεί ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ εκτός κ. Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού κ. Νικόλαος Μενδρινός και ο κ. Γιώργος Δουμούρος, από τη Γραμματεία Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ.

Τη “Στέγη” εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Μάριος Δράμαλης και ο γραμματέας του συνδέσμου κ. Γιάννης Μινάκης.

Ποιος φταίει για τις μειώσεις στα οικιακά φωτοβολταϊκά

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση οι αναδρομικές περικοπές στις εγγυημένες τιμές των οικιακών φωτοβολταϊκών δεν ήταν απόφαση του ΥΠΕΚΑ, το οποίο αναγνωρίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα των ηλιακών συστημάτων ως 10 Κιλοβάτ, αλλά επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας με τον όρο State Aid, ο οποίος ρυθμίζει τις “παράνομες κρατικές επιδοτήσεις” και προέβλεπε “κούρεμα” για όλους ειδάλλως κατάρρευση του συστήματος πληρωμών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ο κ. Παπαγεωργίου έχει δεσμευθεί να μην αλλάξει τίποτε μέχρι το τέλος του 2014, έως ότου μηδενιστεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, στόχος που αποτελεί άλλωστε και μνημονιακή δέσμευση της χώρας.

Εφόσον αυτός επιτευχθεί, άφησε ανοιχτό το παράθυρο για διορθωτικές κινήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο θα οριστεί ειδική επιτροπή με επικεφαλής τον Διευθυντή γραφείου ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ, κ. Τσαλέμη στην οποία θα συμμετάσχει και η “Στέγη”.

Net Metering

Όσον αφορά στον ενεργειακό συμψηφισμό, ο κ. Παπαγεωργίου δεσμεύθηκε να εκδώσει τη σχετική Υπουργική Απόφαση μέχρι τέλος Ιουλίου αφού δοθεί απάντηση από την ΡΑΕ και τον Διαχειριστή συστήματος.

Επίσης, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει τη λύση της εξεύρεσης πόρων για το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και με εμπλοκή των τραπεζών.

Ο κ. Παπαγεωργίου γνωστοποίησε επίσης ότι το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε διάλογο με τις τράπεζες που χορήγησαν φωτοβολταϊκά δάνεια προκειμένου να προταθούν αλλαγές στους όρους των συμβάσεων προς όφελος των παραγωγών, χωρίς όμως να θίξει το βασικό αίτημα για μείωση των επιτοκίων δανεισμού αναλογικά με το “κούρεμα”.

Τι ζητά η Στέγη

*Το οριστικό ύψος των περικοπών που θα συναποφασιστούν με την επιτροπή του ΥΠΕΚΑ να γίνει με βάση την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης συμψηφισμού και όχι με την ημερομηνία σύνδεσης, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων σύνδεσης με υπαιτιότητα της ΔΕΗ.

*Να πιεστούν οι τράπεζες να αλλάξουν τους όρους των δανείων.

*Να διορθωθούν άμεσα οι αδικίες σε οικιακούς παραγωγούς ηλιακής ενέργειας που για μερικές μέρες ή εβδομάδες χάνουν το 40% των εσόδων τους σύμφωνα με το new deal.

*Να γίνει δίκαιη αναπροσαρμογή των περικοπών με βάση αλγόριθμο και όχι με βάση τον Εσωτερικό Βαθμό Πληρωμής (IRR) των επενδύσεων έως ότου εκδικαστούν τα αιτήματα του συνδέσμου.

Πηγή:econews.gr

RELATED ARTICLES