Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΟικιακά φωτοβολταϊκά: είναι σωστά προσανατολισμένα τα πάνελ μας;

Οικιακά φωτοβολταϊκά: είναι σωστά προσανατολισμένα τα πάνελ μας;

photovoltaic_panels-300x221Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη μοιάζει να είναι απλή υπόθεση: συνήθως τοποθετούνται με νότιο προσανατολισμό για να λαμβάνουν την ηλιακή ακτινοβολία καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Pecan Street στο Τέξας των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι τόσα χρόνια κάναμε τα πράγματα λάθος.

Μελετώντας τον αντίκτυπο των οικιακών φωτοβολταϊκών στο δίκτυο, οι ερευνητές έφτασαμ σε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα: οι κατοικίες με φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα με δυτικό προσανατολισμό παρήγαν περισσότερη ενέργεια από εκείνα με τον “συμβατικό” νότιο προσανατολισμό.

Ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τα δυτικά φωτοβολταϊκά παρήγαν τουλάχιστον 2% περισσότερη ενέργεια και συχνά ακόμα πιο πολύ.

Στο Βόρειο Ημισφαίριο, αρχιτέκτονες, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και ιδιοκτήτες κατοικιών πίστευαν επί σειρά ετών ότι ο νότιος προσανατολισμός των ηλιακών πάνελ θα μεγιστοποιήσει την έκθεσή τους στον ήλιο καθώς θα εκτίθενται στο φως καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές του Pecan Street μελέτησαν κατοικίες με φωτοβολταϊκά στο Ώστιν του Τέξας διαπίστωσαν ότι τα νότια πάνελ παρήγαν λιγότερη ενέργεια, ενώ το απόγευμα, όταν η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται (καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουν σπίτι από την εργασία τους), τα δυτικά πάνελ παράγουν ακόμα περισσότερη ενέργεια.

Κατά τις ώρες αιχμής, μια τυπική κατοικία με φωτοβολταϊκά επί στέγης στο ‘Ωστιν περιορίζει την εξάρτησή της από το δίκτυο σε ποσοστό που φτάνει το 54%. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 65% για τα δυτικά φωτοβολταϊκά. Πρόκειται για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε μια ώρα που το δίκτυο χρειάζεται ελάφρυνση.

Παρότι δεν πρόκειται παρά για μια ακόμα μελέτη ανάμεσα σε πολλές που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και θα απαιτηθούν περισσότερες δοκιμές για την επιβεβαίωσή της, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μια απλή μετατόπιση της γωνίας των φωτοβολταϊκών στις στέγες μπορεί να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση της παραγωγής.

Πηγή: www.econews.gr

RELATED ARTICLES