Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΟικοδομή: "Γράψε – σβήσε" οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τις αυξήσεις τιμών στα...

Οικοδομή: “Γράψε – σβήσε” οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τις αυξήσεις τιμών στα υλικά

Προβληματισμός υπάρχει σε αρκετούς ιδιώτες που θέλησαν να προχωρήσουν στην ανέγερση ενός ακινήτου, προκειμένου να ξεφύγουν από τα ενοίκια και να αποκτήσουν το δικό τους «κεραμίδι», καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένους προϋπολογισμούς για το κόστος κατασκευής της οικοδομής, ελέω των διαρκών ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά.

Ιδιοκτήτες που έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να φτιάξουν μία μονοκατοικία, βγήκαν κυριολεκτικά εκτός… προϋπολογισμού, αφού η επιβάρυνση στην τσέπη τους προσεγγίζει το 30%, λόγω αύξησης του κόστους.

Οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά είναι διαρκής. Από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 το κόστος κατασκευής «τραβά την ανηφόρα», ενώ μόνο μέσα στον μήνα Μάρτιο καταγράφηκε νέα αύξηση κατά 8,9%, μολονότι πλέον η πορεία των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και το πετρέλαιο είναι καθοδική.

Διψήφιες ανατιμήσεις σε βασικά οικοδομικά υλικά

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ από τοπικές μάνδρες οικοδομικών υλικών οι οποίες αποτελούν βασικούς προμηθευτές των κατασκευαστικών εταιρειών στις περισσότερες περιπτώσεις οι αυξήσεις στα βασικά οικοδομικά υλικά είναι διψήφιες.

Για παράδειγμα στα τούβλα η αύξηση σε έναν χρόνο κινείται στο 23,8%, στις σωληνώσεις στο 13 %, στα πλακάκια στο 10%, στην ενδοδαπέδια θέρμανση στο 11%, στον σίδηρο οπλισμού στο 13% και στο τσιμέντο στο 7%.

Οι αυξήσεις αυτές όπως είναι φυσικό διαμορφώνουν προς τα πάνω το τελικό κόστος κατασκευής, το οποίο βέβαια είναι αυξημένο σε σχέση με πέρσι.

Φρενάρουν… επιπλέον εργασίες

Υπό το πρίσμα αυτό πολλοί ιδιώτες που είχαν ξεκινήσει την ανέγερση κατοικιών έχουν βάλει πλέον αυτοπεριορισμούς και «φρένο», καθώς υποχρεώνονται να επαναπροσδιορίσουν ακόμη και το ύφος της κατασκευής του σπιτιού, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την επιβάρυνση εξαιτίας της αύξησης των οικοδομικών υλικών.

«Υπήρχαν ιδιοκτήτες που ήθελαν να τοποθετήσουν ενδοδαπέδια θέρμανση ή που είχαν προσανατολιστεί σε συγκεκριμένου τύπου κουφώματα και τώρα επαναπροσδιορίζουν τις επιλογές τους, για να περιορίσουν τον αρχικό προϋπολογισμό», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, έμπειρος εργατοτεχνίτης που αναλαμβάνει νεόδμητες οικοδομές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κόστος κατασκευής ενός σπιτιού δεν είναι μόνο τα οικοδομικά υλικά. Προηγείται το κόστος της οικοδομικής άδειας, η αμοιβή του μηχανικού, οι εισφορές προς το δημόσιο και άλλους φορείς, καθώς επίσης το κόστος της επίβλεψης του έργου

Το 2023, το κόστος της οικοδομικής άδειας κυμαίνεται από 80 έως 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η άδεια ισχύει για 4 χρόνια.  Αν δεν έχουν πληρωθεί οι αμοιβές επίβλεψης του έργου, τότε δεν μπορεί να γίνει ρευματοδότηση της οικοδομής, ενώ επίσης ανά πάσα στιγμή ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει με βαριά «καμπάνα» αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στον ΕΦΚΑ, όπου καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τις εργασίες που πραγματοποιούνται στην οικοδομή.

taxydromos.gr

RELATED ARTICLES