Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΔόμησηΟικοδομική άδεια σε ναό, αλλά σε ξένο οικόπεδο

Οικοδομική άδεια σε ναό, αλλά σε ξένο οικόπεδο

Μια παράξενη ιστορία αποκαλύφθηκε στο Ναύπλιο, έπειτα από καταγγελία στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Οπως προέκυψε, η δημοτική πολεοδομία εξέδωσε οικοδομική άδεια για λογαριασμό ενός ναού, η οποία όμως αφορούσε και οικόπεδο, το οποίο δεν του ανήκε. Περαιτέρω, οι κρατικές υπηρεσίες ουδέποτε αναζήτησαν από τη συγκεκριμένη εκκλησία την οφειλόμενη εισφορά σε χρήμα όταν η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης, με αποτέλεσμα η ζημία για το Δημόσιο να ξεπερνά τις 420.000 ευρώ.

Η υπόθεση κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Ναυπλίου και στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Μια γυναίκα, η οποία κατείχε από κοινού με την οικογένειά της οικόπεδο στην περιοχή Πρόνοιας του Ναυπλίου, ανακάλυψε ότι η πολεοδομία του δήμου είχε εκδώσει οικοδομική άδεια στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για να χτίσει και σε τμήμα του οικοπέδου τους.

Το συγκεκριμένο τμήμα, 200 τ.μ., επρόκειτο μεν να προσκυρωθεί στην εκκλησία, εφόσον όμως ολοκληρωνόταν η σχετική διαδικασία (η εκκλησία να αποζημίωνε τους ιδιοκτήτες βάσει του ποσού που θα όριζε δικαστήριο και εκείνοι να μεταβίβαζαν την έκταση). Οπως σημειωνόταν δε στην καταγγελία, όχι μόνο δεν ελέγχθηκαν οι τίτλοι, αλλά το τοπογραφικό που κατατέθηκε στην πολεοδομία και συμπεριλάμβανε παρανόμως την ιδιοκτησία της καταγγέλλουσας ήταν… ανυπόγραφο.

Εκτός όμως από αυτή την παράλειψη υπήρχε και μια πολύ πιο σοβαρή αμέλεια της διοίκησης. Οπως καταγγελλόταν, κατά την ένταξη της περιοχής Πρόνοιας στο σχέδιο πόλης, ο ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα έπρεπε να καταβάλει (λόγω της μεγάλης έκτασης του οικοπέδου του) εισφορά σε χρήμα περί τις 420.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, όμως, ουδέποτε βεβαιώθηκε και επομένως δεν καταβλήθηκε.

Οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης παρενέβησαν άμεσα. Με έγγραφό του ο γενικός επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιντζής ζήτησε από την πολεοδομία του Δήμου Ναυπλιέων να διενεργήσει έλεγχο τίτλων. Και να διερευνηθεί η καταγγελία για τη «σβησμένη» εισφορά σε χρήμα. «Σε περίπτωση που ο γενικός επιθεωρητής διαπιστώσει ότι έχει λάβει χώρα απώλεια δημοσίων εσόδων μέσω της αμέλειας για την είσπραξη εισφοράς σε χρήμα ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, θα αποστείλει τον σχετικό φάκελο στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών», καταλήγει η επιστολή.

Η «Κ» επικοινώνησε με την πολεοδομία Ναυπλίου σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης. Οπως προέκυψε, και οι δύο καταγγελίες είναι αληθείς. Ετσι, η οικοδομική άδεια ανακλήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου. Τώρα ερευνάται από την ταμειακή υπηρεσία του δήμου κατά πόσο μπορεί η εισφορά σε χρήμα του ναού να αναζητηθεί, έστω και με δεκαετή καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση, αν τα χρήματα εισπραχθούν, τότε ο δήμος θα μπορέσει να αποζημιώσει όσους πολίτες είχαν ακίνητα που ρυμοτομήθηκαν ή δεσμεύτηκαν για κοινόχρηστους χώρους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

πηγή:kathimerini.gr

RELATED ARTICLES