Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΟλοκληρωμένο σχέδιο από την ΕΛΕΤΑΕΝ για τα αιολικά - Δεν ανταποκρίνεται το...

Ολοκληρωμένο σχέδιο από την ΕΛΕΤΑΕΝ για τα αιολικά – Δεν ανταποκρίνεται το ΥΠΑΠΕΝ

aiolikaΠλαίσιο Δράσεων παρουσίασε σήμερα η ΕΛΕΤΑΕΝ  με αφορμή την Ημέρα του Ανέμου, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από το ΥΠΑΠΕΝ στα αιτήματα που προβάλει. Σημειώνεται ότι η Ένωση είχε στείλει το εν λόγω κείμενο στο υπουργείο τον Απρίλιο, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, το Πλαίσιο είναι ένα συνεκτικό κείμενο προτάσεων πολιτικής που στηρίζεται στην ανάλυση της παρούσας κατάστασης και την εμπειρία του επιστημονικού και επιχειρηματικού κλάδου της αιολικής ενέργειας. Το βασικό μήνυμα είναι ότι η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας αποτελεί μια βέλτιστη λύση για την εξυπηρέτηση τριών στόχων ταυτόχρονα:

 1. Περιβαλλοντική προστασία και ποιότητα ζωής
 2. Οικονομική ανάπτυξη και μείωση του ενεργειακού κόστους
 3. Κοινωνική συνοχή και απασχόληση

Οι προτεινόμενες δράσεις οργανώνονται σε 8 άξονες πολιτικής:

 1. Χρηματοδότηση και διαχείριση ταμειακού προβλήματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
 2. Βιωσιμότητα Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε.
 3. Νέα νομοθεσία για το μηχανισμό υποστήριξης των νέων επενδύσεων Α.Π.Ε.
 4. Υποδομές
 5. Κλιματική Πολιτική προς το 2030 και μετά
 6. Μικρές Ανεμογεννήτριες
 7. Η πορεία προς τη νέα οργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς
 8. Καινοτομία και Τεχνολογία

Όπως παρατηρεί η ΕΛΕΤΑΕΝ:

“Δυστυχώς σε αυτές τις προτάσεις, όπως και στις οχλήσεις μας προς την πολιτεία για δημοκρατικό διάλογο, δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση από το ΥΠΑΠΕΝ.

Αυτός ο αποκλεισμός συμπίπτει χρονικά με την αύξηση της αρνητικής δημοσιότητας ενάντια στις «μεγάλες» αιολικές εγκαταστάσεις, τις ΒΑΠΕ όπως αρέσκονται να τις αποκαλούν ορισμένες ομάδες πίεσης.

Η επιλογή της αιολικής ενέργειας και των Α.Π.Ε. είναι ενεργειακός, περιβαλλοντικός και οικονομικός μονόδρομος. Δεκάδες χώρες και επιχειρήσεις κολοσσοί στρέφονται επενδυτικά στην αιολική ενέργεια, δίνοντας σε αυτήν ψήφο εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα απο-επενδύοντας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Στην Ελλάδα φαίνεται να έχουμε άλλη ημερήσια διάταξη.

Καλούμε την νέα Κυβέρνηση να διαβουλευθεί με το κλάδο της αιολικής ενέργειας και να οραματιστεί μαζί του ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον, ώστε να μην ξεμείνει η πατρίδα ουραγός στην ανανεώσιμη κοσμογονία που γίνεται στην Ευρώπη και τον κόσμο”.

Το πλαίσιο δράσεων της ΕΛΕΤΑΕΝ μπορείτε να το βρείτε στα επισυναπτόμενα.

 

energypress.gr

RELATED ARTICLES