Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΟλυμπία Οδός: 24,5 εκ.ευρώ δίνει το Υποδομών για να ξεκολλήσει το έργο

Ολυμπία Οδός: 24,5 εκ.ευρώ δίνει το Υποδομών για να ξεκολλήσει το έργο

olympia odosΤην τελευταία μέρα των καθηκόντων του ο αν.Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, τελικά έβγαλε τελικά 2 αποφάσεις με δεσμεύσεις 23,3εκ.ευρώ που αφορούν μέρος των χρημάτων της Δημόσιας Καταβολής για την καταβολή του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Πάτρα της Ολυμπίας Οδού.

Η πρώτη απόφαση εγκρίνει πίστων ποσού 15.737.974,73 ευρώ για την πληρωμεή της 8ης τμηματικής καταβολής της 3ης δόσης της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου.

Με τη δεύτερη απόφαση ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ποσού 7,594.106 ευρώ της 6ης Πιστοποίησης Αποζημιώσεων Παρελθόντος του Κατασκευαστή, ποσό που προήλθε από την επιρροή του πληθωρισμού.

Μία μέρα νωρίτερα υπήρξε ακόμα μία πόαφση έγκρισης δέσμευσης ποσού 1.230.430,90 ευρώ λόγω τροποποίησης σχεδιασμού του αυτοκινητόδρομου από τη ΧΘ 81.600 έως τη ΧΘ 84.100, προκειμένου ο αυτοκινητόδρομος να κατασκευαστεό σε επίχωμα για τη διατήρηση με κατάχωση των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής (στην Αρχαία Κόρινθο). Έτσι συνολικά οι δεσμεύσεις ποσών ανεβαίνουν σε 24,5εκ.ευρώ.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΓΚΟΜΑΧΑ
Από την πλευρά των εργασιών το έργο δεν προχωρά ιδιαίτερα και όπως όλα δείχνουν οι καθυστερήσεις που θα υπάρξουν θα είναι μεγαλύτερες από την αίτηση παράτασης κατά 12 μήνες που ζήτησε η κοινοπραξία κατασκευής.

Μέσα στο 2015 οι ταχύτητες άρχισαν να πέφτουν σταδιακά, μέχρι που φτάσαμε στον Ιούλιο των capital control και το έργο σχεδόν κατέβασε ρολλά.

Η κοινωνία από την άλλη δείχνει να μην κατανοεί πως μετά από τόσα χρόνια δεν έχει κατορθώσει ούτε το Δημόσιο ούτε η κοινοπραξία να αποδωθεί έστω ένα τμήμα και ιδιαίτερα καυστικός ήταν για το θέμα ο Δήμαρχος Πατρών Κώστας Πελετίδης.

Το βέβαιο είναι ότι οι εκλογές δεν θα λειτουργήσουν υπέρ του έργου με την αβεβαιότητα να πλανάται για ακόμα μία φορά στο έργο.

ypodomes.com/Νίκος Καραγιάννης

RELATED ARTICLES