Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΌνειρο θερινής νυκτός η ανάκαμψη στις κατασκευές

Όνειρο θερινής νυκτός η ανάκαμψη στις κατασκευές

ergotaxio

Εάν το 2014 υπήρχε ελπίδα για τη σταδιακή σταθεροποίηση και την αργή ανάκαμψη του κλάδου των κατασκευών, αυτή το 2015… έφυγε. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που παραθέτει σε αριθμούς την πλήρη κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου κατά την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έχει, ήδη, προηγηθεί η μελέτη της PriceWaterhooseCoopers, σύμφωνα με την οποία η περασμένη χρονιά υπήρξε καταστροφική για τον κλάδο, καθώς ακυρώθηκαν 16 έργα και “πάγωσαν” ακόμη εννέα.

Στο “κόκκινο”
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, το 2015 η πτώση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα σχεδόν τριπλασιάστηκε (-12%), συγκριτικά με το 2014 (-4,3%). Επίσης, σωρευτικά από το 2008 έως και το 2015, ο κατασκευαστικός τομέας παρουσίασε την μεγαλύτερη συρρίκνωση προϊόντος, όπως αυτό  μετράται βάσει των νέων οικοδομικών αναπτύξεων. Ως επακόλουθο, οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 8,6 χιλιάδες ή 5,7%

Επίσης, η βελτίωση στον κλάδο των κατασκευών το 2014 (15,1%), δεν συνεχίστηκε το 2015 καθώς ο δείκτης παραγωγής περιορίσθηκε κατά 2,4%. Σημειώνεται ότι η καλύτερη από το 2014 πορεία του δείκτη κατά το πρώτο μισό του 2015, ανατράπηκε από την εξαιρετικά χαμηλή επίδοσή του κατά το δεύτερο μισό του 2015.

Επίσης, η θετική πορεία -κατά το 2014- του δείκτη παραγωγής πολιτικού μηχανικού (όγκος κατασκευής οδικών αξόνων, αεροδρομίων κτλ) αντιστράφηκε το 2015, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει το έτος με απώλειες 6,1%.

“Μαγική εικόνα”
Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης παραγωγής δομικών έργων κατέγραψε το 2015 οριακή αύξηση, κατά 1,6%, όταν το 2014 είχε περιορισθεί κατά 0,3%. Επίσης, παρότι το 2015 ο αριθμός αδειών στην Ελλάδα περιορίσθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το 2014 και διαμορφώθηκε στις 13.257 άδειες, τόσο ο δείκτης επιφανείας όσο και ο δείκτης όγκου αυξήθηκαν, κατά 7,0% και 27,8% αντίστοιχα σε σχέση με πρόπερσι.

Ωστόσο, πρόκειται για “μαγική εικόνα”, διότι σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αρκεί μια μικρή αύξηση ή μείωση των αδειών σε επιφάνεια και όγκο, ώστε να επηρεασθεί το μέγεθος της οικοδομικής δραστηριότητας ενός περιφερειακού διαμερίσματος αλλά ακόμα και της χώρας. Και αυτό δεδομένου ότι ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αντίστοιχα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές βελτιώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το προηγούμενο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις 68 (από 58,8) μονάδες κατά μέσο όρο. Αυτή η επίδοση βρίσκεται σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (στις 65 μον. κατά μέσο όρο).

Ωστόσο, επ ουδενί δεν μπορεί να συγκριθεί ο δείκτης των προσδοκιών του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς με τον αντίστοιχο του 2014 που είχε ανέλθει στο 81,5. Μάλιστα, είναι μόλις κατά τρεις μονάδες μεγαλύτερος συγκριτικά με τον δείκτη του 2013.

Προοπτικές
Οι προοπτικές για καλύτερες ημέρες στις κατασκευές αποδίδονται, έως ένα βαθμό, στην επανεκκίνηση των οδικών έργων παραχώρησης και του μετρό Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, εάν ο κίνδυνος του Grexit επιστρέψει φέτος ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, τότε η πορεία των συγκεκριμένων έργων θα είναι ανηφορική.

Ταυτόχρονα, κατά τον ΙΟΒΕ, οι δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι από την αρχή του 2016 σαφώς υψηλότερες των αντίστοιχων στο προηγούμενο έτος (+€122 εκατ. ή +51,3% στο αρχικό δίμηνο). Τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο φέτος η επενδυτική δραστηριότητα θα υποστηριχθεί από την πολύ οπισθοβαρή υλοποίηση του ΠΔΕ πέρυσι, με τα 2,7 δισ. ευρώ. εκ των 6,4 δισ. ευρώ των ενισχύσεων να έχουν καταβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Δεδομένου του ελαφρώς υψηλότερου προϋπολογισμού του ΠΔΕ για το τρέχον έτος από τις περυσινές πραγματοποιήσεις (+€344 εκατ. ή +5,4%), η ταχύτερη από ότι το 2015 υλοποίησή του εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, εξέλιξη στην οποία θα συμβάλλει και η εκκίνηση υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης), για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ώθηση αναμένεται να προέλθει από την ανάπτυξη νέων τουριστικών μονάδων ή την επέκταση υφιστάμενων.

 

Πηγή: capital.gr/Του Δημήτρη Δελεβέγκου

RELATED ARTICLES