Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΠ. Καρύδης (καθ. αντισεισμικών κατασκευών): Να οργανωθεί η δόμηση και να ...

Π. Καρύδης (καθ. αντισεισμικών κατασκευών): Να οργανωθεί η δόμηση και να ξεχωρίσει η κατοικία από την αγροτική γη

«Δυστυχώς, ήρθε ο καιρός να πληρώσουμε πλέον τα σφάλματα του παρελθόντος των τελευταίων 70 ετών», δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Newsroom» ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών. Μιλώντας για το φόβο ότι τα νερά που έχουν κατακλύσει για μέρες τεράστιες περιοχές σε Θεσσαλία, Μαγνησία, Καρδίτσα και Τρίκαλα μπορεί να επηρεάζουν τα θεμέλια των σπιτιών που άντεξαν στην κακοκαιρία Daniel, ήταν αποκαλυπτικός κάνοντας λόγο για άναρχη δόμηση.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom, ο κ. Καρύδης έκανε λόγο «για άναρχη, πρόχειρη και σαθρή ανάπτυξη χωρίς σωστό προγραμματισμό, σωστό σχεδιασμό και ό,τι αφορά στα κτήρια».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας Daniel στις υποδομές τόνισε ότι το νερό, σε αυτές τις ποσότητες, δημιουργεί, υπερπιέσεις και κάτω από τα θεμέλια των κτηρίων με συνέπεια τα οικήματα ή οι τσιμεντένιες κατασκευές να γέρνουν και τα κτίρια να μετακινούνται και να πέφτουν.

Π. Καρύδης, καθ. αντισεισμικών κατασκευών για καταστροφές: Να γίνει οργανωμένη δόμηση – Να ξεχωρίσει η κατοικία από την αγροτική γηΤο κτίριο στις εγκαταστάσεις του διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος της πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, πλημμύρισε ως την στέγη καταστρέφοντας ολοσχερώς τον εξοπλισμό και τα ερευνητικά αρχεία του Πανεπιστημίου.

Με το σύστημα της πιλοτής τα νέα κτήρια

«Τα αφανή στοιχεία αυτού του προβλήματος είναι τα δύσκολα» επισήμανε ο κ. Καρύδης αναφέροντας ότι με ειδικές μεθόδους οι επιστήμονες θα πρέπει να διαπιστώσουν τι υποσκαφή έχει γίνει σε άλλα σημεία των κατασκευών, τα οποία με την πρώτη ματιά δεν παρουσιάζουν εμφανές πρόβλημα.

«Θα πρέπει να συμμαζευτούν κατά περιοχές και να μετακομίσουν οικισμοί σε σταθερά εδάφη. Τα κτήρια πρέπει να γίνουν με το σύστημα της πιλοτής» πρόσθεσε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών.

Όπως είπε «θα πρέπει γίνει οργανωμένη δόμηση και να ξεχωρίσει η κατοικία από την αγροτική γη» προσθέτοντας ότι η μόνιμη κατοικία δεν πρέπει να είναι μέσα στο δάσος ή μέσα στα χωράφια.

Π. Καρύδης, καθ. αντισεισμικών κατασκευών για καταστροφές: Να γίνει οργανωμένη δόμηση – Να ξεχωρίσει η κατοικία από την αγροτική γηΕικόνες καταστροφής σε περιοχή του Βόλου μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel που προκάλεσε κατάρρευση πτέρυγας του Γηροκομείου.

Να ξεχάσουμε την περιοχή αυτή

Αναλύοντας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το νερό στα πλημμυρισμένα σπίτια αναφέρθηκε στην συμπεριφορά της αργίλου στις κατασκευές. «Η άργιλος όταν είναι στεγνή είναι ισχυρή καλό συνδετικό υλικό και αποδίδει και στον σεισμό γιατί απορροφά τις δονήσεις και έτσι στέκει το κτίριο μια χαρά. Όταν όμως βραχεί έρχεται η άργιλος γίνεται ολισθηρή», αποκάλυψε.

Όσον αφορά τις καταστροφές σε γέφυρες τόνισε ότι είναι μελετημένες και κατασκευασμένες ώστε να δέχονται κατακόρυφα φορτία. Όταν δέχονται πιέσεις οριζοντίως τόσο από νερό όσο και από φερτά υλικά δέχονται τεράστιες πιέσεις και δεν μπορούν να αντισταθούν.

Ο ίδιος πρότεινε να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξοδέψουμε λεφτά είτε για επισκευές είτε για ανακατασκευές και να μεταφερθούν οι οικισμοί σε άλλα πιο ασφαλή σημεία.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

RELATED ARTICLES