Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΠ. Σκουρλέτης: Αναζητείται τρόπος ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης

Π. Σκουρλέτης: Αναζητείται τρόπος ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης

aerof

Εντός του μήνα αναμένεται ρύθμιση για το Κτηματολόγιο

Άλυτη «σπαζοκεφαλιά» παραμένει για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη σε ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού, «αναζητείται ο τρόπος που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στο πλαίσιο της νομιμότητας, της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας».

Εντός του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται ρύθμιση ώστε να βελτιωθεί η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του φορέα υλοποίησης του έργου, δηλαδή της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ).

Ο διαγωνισμός «ΚΤΙΜΑ 13», που αφορούσε τις υπολειπόμενες μη κτηματογραφημένες περιοχές της χώρας (το 42% των δικαιωμάτων της χώρας), προκηρύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και είχε στόχο, αφού γίνει η ανάθεση, να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση σε χρονοδιάγραμμα έξι ετών. Ωστόσο, παραμένει «μπλοκαρισμένος» με κίνδυνο να μην καταφέρει η ΕΚΧΑ να ολοκληρώσει το έργο ως το 2020, όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα.

Για τη συμβασιοποίηση των εν λόγω έργων απαραίτητη προϋπόθεση ήταν και είναι η διασφάλιση χρηματοδότησης, μέρος της οποίας, λόγω της τρέχουσας δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, πρέπει να προέλθει από κοινοτική συγχρηματοδότηση. «Οι συνεννοήσεις με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και έχει γίνει σχετική πρόβλεψη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία” της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Απομένει να συμφωνηθούν οι όροι συγχρηματοδότησης του έργου» επισημαίνει ο κ. Σκουρλέτης.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές κκ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Γιώργος Αμυράς και η κυρία Κατερίνα Μάρκου αναφέρουν ότι η διαδικασία υπογραφής των σχετικών συμβάσεων έχει μπλοκάρει, με το Κτηματολόγιο να επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος.

«Ενώ στις έξι από τις 28 μελέτες – συμβάσεις έγιναν εκπτώσεις από 20% έως 35% από τις εταιρείες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, για τις υπόλοιπες 22 οι εκπτώσεις ήταν της τάξεως του 1,5%. Παράλληλα, ισπανική εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό προχώρησε σε καταγγελία προς την ΕΚΧΑ για προσυμφωνημένες προσφορές μεταξύ των μειοδοτριών εταιρειών με σκοπό να θέσουν την ίδια εκτός, οδηγώντας σε πάγωμα τη διαδικασία της συμβασιοποίησης των συγκεκριμένων μελετών» τονίζουν οι βουλευτές.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση που αποφασιστεί η ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης στην απάντησή του υποστηρίζει ότι «παρόλη τη εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, παραμένει στόχος της κυβέρνησης η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ως το 2020 και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συντονίζει όλες τις προσπάθειες για την υλοποίησή του».

 

Πηγή:tovima.gr/Μάχη Τράτσα

RELATED ARTICLES