Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΜε «παγωμένη» κάθε αναπτυξιακή διαδικασία – Σοβαρός κίνδυνος απώλειας πόρων από το...

Με «παγωμένη» κάθε αναπτυξιακή διαδικασία – Σοβαρός κίνδυνος απώλειας πόρων από το ΣΕΣ

espa2014Σοβαρός είναι ο κίνδυνος απώλειας πόρων από το νέο ΕΣΠΑ καθώς το «πάγωμα» που καταγράφεται στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομών μετά την επιβολή των capital controls και η συνεχόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση τους οδηγεί στην διαδικασία «μεταφοράς» των έργων αυτών στο ΣΕΣ, γεγονός, που σημαίνει μείωση των νέων κονδυλίων και περιορισμό του επικείμενου προγραμματισμού.

Δυστυχώς, μετά την επιβολή των capital controls στην πλειονότητα τους οι εργολάβοι εγκατέλειψαν τα εργοτάξια τους και σχεδόν όλα τα έργα σταμάτησαν.

Το γεγονός αυτό επέφερε σοβαρή τροχοπέδη στην υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου αλλά και των Δήμων, που έχουν βρεθεί στην πολύ δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουν μόνο μειώσεις κονδυλίων, ανυπαρξία πόρων και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μέσα σε ένα περιβάλλον βαθειάς ύφεσης, διάλυσης τους κράτους και κυρίως αβεβαιότητας για το μέλλον.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «κατά το χρονικό διάστημα επιβολής των capital controls η πλειονότητα των έργων «πάγωσε» λόγω της ξαφνικής έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και την αδυναμία συναλλαγών εκτός e-banking. Οι περισσότεροι ανάδοχοι με επιστολές τους γνωστοποίησαν την προσωρινή διακοπή εργασιών λόγω της «ειδικής» και πρωτοφανoύς αυτής κατάστασης που βίωνε η χώρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο αρχικός προγραμματισμός των έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, αλλά και αυτών, που εκτελούν οι Δήμοι με κονδύλια του ΠΕΠ Κρήτης να αλλάξει άρδην. Επιπρόσθετα, η υπογραφή του νέου Μνημονίου (Νόμος του Κράτους) στις 22/07, έφερε νέα δεδομένα, πολύ πιο δυσμενή, με δραματικά μειωμένα κονδύλια χρηματοδότησης για το προηγούμενο ΕΣΠΑ, το οποίο ολοκληρώνεται 31/12/2015, με κονδύλια του οποίου εκτελούνται τα περισσότερα τρέχοντα έργα.»

Σύμφωνα με την ίδια οι μεγάλες καθυστερήσεις και ο κίνδυνος μη έγκαιρης ολοκλήρωσης αφορούν κυρίως στα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών της Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ) των Δήμων, δηλαδή έργα αναπλάσεων ως επί το πλείστον σε τοπικά διαμερίσματα.

Το σοβαρότερο πάντως πρόβλημα που προκύπτει, είναι, ότι όλη αυτή η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων θα επιφέρει σοβαρή μείωση των δυνατοτήτων αξιοποίησης πρόσθετων πόρων από το νέο ΕΣΠΑ, καθώς όσες εργολαβίες δεν ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου, θα «μεταφερθούν» για εξόφληση στο ΣΕΣ, οπότε αυτόματα περιορίζονται οι πόροι για άλλες σημαντικές παρεμβάσεις.

Χαρακτηριστικά η κ. Λιονή δήλωσε στο «Ρέθεμνος» ότι «οι εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και η μετεκλογική περίοδος, που χαρακτηρίστηκε από πολιτική και οικονομική αστάθεια στη χώρα, λόγω της διαπραγμάτευσης του Ελληνικού προγράμματος, είχαν σαν αποτέλεσμα την ανατροπή του έως τότε προγραμματισμού για το ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) που προέβλεπε το «άνοιγμα» των πρώτων προσκλήσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Όλα πάγωσαν, οπότε και οι ημερομηνίες μετατίθενται, αλλά και τα κονδύλια θα είναι πιο περιορισμένα, αφού σημαντικά έργα του ΕΣΠΑ, που δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015, θα μεταφερθούν στο ΣΕΣ, οπότε και θα απορροφήσουν (άρα και δεσμεύσουν) κονδύλια από το νέο πρόγραμμα. Όλοι οι παραπάνω λόγοι, δηλαδή, η επιβολή των capital controls, το νέο Μνημόνιο αλλά και η καθυστέρηση επανεκκίνησης του ΣΕΣ, είναι οι σοβαρότερες αιτίες καθυστέρησης των εκτελούμενων έργων καθώς και δημοπράτησης και συμβασιοποίησης νέων.»

Η κ. Λιονή δήλωσε επιπρόσθετα ότι «η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την πρόοδο εκτέλεσης των έργων και σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης επιδιώκει την πλέον αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών, έτσι να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος» ενώ η ίδια τόνισε ότι «σε συνεννόηση με τους εργολήπτες Δημοσίων Έργων συνεργάζεται στενά για την ταχύτερη δυνατή εκτέλεση των έργων, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι λιγότερες δυνατές απώλειες κονδυλίων.»

Αισιοδοξία και ετοιμότητα

Ωστόσο μέσα σε όλο αυτό τον οριμαγδό των εξελίξεων η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου εμφανίζεται αισιόδοξη για την αντιμετώπιση του αναπτυξιακού ελλείμματος που καταγράφεται και δηλώνει ότι υπάρχει ετοιμότητα για την απορρόφηση των κατά το δυνατό περισσότερων πόρων προς υλοποίηση αναγκαίων υποδομών του Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα δήλωσε στο «Ρέθεμνος» ότι «σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό μας για το μέλλον, θεωρώ ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς έχουμε ήδη ολοκληρώσει και επικαιροποιήσει μελέτες συνολικού προϋπολογισμού, έργων 100 εκατομμυρίων Ευρώ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ο Αμαριώτικος Δρόμος, η καταβολή των αποζημιώσεων της παράκαμψης Αξού, μεγάλο τμήμα του Αγιοβασιλιώτικου Δρόμου, το πολύ σημαντικό έργο της Σχολής Ασωμάτων, αλλά και η μεγάλη μελέτη του τμήματος «Γαράζο – Αξός – Ανώγεια» του Μυλοποτάμου. Επίσης η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης έχει ήδη εκταμιεύσει κονδύλι ύψους 2.000.000 Ευρώ για δημοπρατήσεις έργων συντήρησης και αποκατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού, ενώ 1.000.000 Ευρώ έχει διατεθεί για τη συντήρηση τμημάτων της Παλαιάς Εθνικής Οδού. Ελπίζουμε ότι σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Κεντρική εξουσία θα καταφέρουμε, παρά τη δυσμενή συγκυρία, να αξιοποιήσουμε τους πόρους, που έχουμε ήδη εξασφαλίσει, ώστε ο σχεδιασμός μας να προχωρήσει απρόσκοπτα, και να μην πάνε χαμένες προσπάθειες και κόποι ετών.»

 

Πηγή:rethemnosnews.gr

RELATED ARTICLES