Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠαγώνει η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου;

Παγώνει η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου;

ktimekxaΆλλη μία μεταρρύθμιση κινδυνεύει αυτή την εβδομάδα να παγώσει, προκαλώντας ερωτήματα για όσους διαχειρίζονται θέματα προόδου της χώρας, αλλά και για το πρόβλημα που ανακύπτει πλέον από τη μεριά της κυβέρνησης με αφορμή ενδεχόμενες πρόωρες κάλπες. Μιλάμε για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, ενός έργου που έχει πολυδιαφημιστεί και για το οποίο η Task Force έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε την πρόοδο του Κτηματολογίου ως μεγάλη τομή που ακολουθεί πιστά τις επιταγές των εταίρων μας στην Ε.Ε. Να όμως που την ίδια στιγμή κάποιοι στο υπουργείο του οδηγούν σε ακύρωση το αποτέλεσμα για τις 22 από τις 28 μελέτες του έργου, υπό καθεστώς, όπως φαίνεται, παρεμβάσεων και πιέσεων. Ταυτόχρονα, την περασμένη Τρίτη η συζήτηση για την υλοποίηση του εν λόγω πρότζεκτ πάγωσε, με αποτέλεσμα μεθαύριο να γίνει η τελική (;) κουβέντα στα γραφεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε. Το θέμα όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν θα προχωρήσει και κινδυνεύει να παραπεμφθεί για πολλά χρόνια στις καλένδες.

Ηδη ο σύλλογος των Ελλήνων μελετητών, που ενδιαφέρεται για ένα έργο που θα δώσει δουλειά σε πολύ κόσμο και είναι επιβεβλημένο από τις υποχρεώσεις της χώρας και της κυβέρνησης προς τους δανειστές μας, στρέφεται εναντίον της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) διαβλέποντας την πρόθεσή της να ακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Παράλληλες καταγγελίες που έχουν περιέλθει σε γνώση μας αναφέρονται και σε εξωθεσμική παρέμβαση που φέρονται να πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ και η στενότερη συνεργάτις του Ζωρζέτα Λάλλη.

Οι δυο τους, σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, επισκέφθηκαν το Κτηματολόγιο ζητώντας αλλαγές στις διαδικασίες και τον διαγωνισμό, κάτι που δεν επιτρέπεται, καθώς κανένας δεν εξουσιοδοτεί τους εκπροσώπους της Task Force να μιλάνε υπέρ ενός ή άλλου συμφέροντος. Αξιόπιστες πληροφορίες μας αναφέρονται σε παρέμβαση προσωπικά του κ. Ράιχενμπαχ υπέρ ξένων σχημάτων ζητώντας πάγωμα του διαγωνισμού, καθώς θεωρήθηκε από τη μεριά του ότι οι ελληνικές ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έδωσαν κατά πολύ πιο χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές. Στις αιτιάσεις των Ισπανών ενδιαφερόμενων για τον διαγωνισμό ήταν ότι οι ελληνικές εταιρείες συνέπραξαν σε λογική καρτέλ. Ωστόσο μια διερεύνηση τέτοιων πρακτικών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να οδηγήσει ουσιαστικά σε τελική ακύρωση του έργου, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η ανεξάρτητη αρχή για να μελετήσει και να κρίνει τέτοιες υποθέσεις κάνει ακόμα και πέντε με οκτώ χρόνια. Χρόνος που δεν υπάρχει, καθώς η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει τις αλλαγές για τις οποίες δεσμεύτηκε.

Κύκλοι της αγοράς, λοιπόν, μιλούν για καθυστέρηση της ΕΚΧΑ να υπογράψει νέες συμβάσεις κτηματογράφησης, καθώς και για έλλειψη πόρων για τη συνέχιση του έργου. Όπως και να έχει, όμως, το να βγαίνει δημοσίως κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού ο αρμόδιος υπουργός και να υπερηφανεύεται για έργο που δύο εβδομάδες μετά βαίνει προς ακύρωση είναι περίεργο και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις στην αγορά και τους ξένους συμβούλους της χώρας μας.

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

 

Πηγή: newmoney.gr

RELATED ARTICLES