Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠάλι στο Ευρωδικαστήριο για τα επικίνδυνα απόβλητα

Πάλι στο Ευρωδικαστήριο για τα επικίνδυνα απόβλητα

καθαρισμός αποβλητων

Δικάζεται εκ νέου η Ελλάδα από το Ευρωδικαστήριο σήμερα για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Σύμφωνα με tanea.gr, αυτή τη φορά, αν η χώρα μας καταδικαστεί, η απόφαση θα συνοδεύεται και από χρηματικό πρόστιμο, καθώς παρότι είχε καταδικαστεί για πρώτη φορά το 2009, ακόμη δεν έχει εκτελέσει την απόφαση του ΔΕΕ (C-286/08) και δεν είχε προβεί σε εγκατάσταση κατάλληλου δικτύου εγκαταστάσεων διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.

Έτσι, η Κομισιόν, η οποία προσέφυγε εκ νέου στο Δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητά από το Δικαστήριο να επιβάλει στην Ελλάδα πρόστιμο τουλάχιστον 17,8 εκατ. ευρώ συν 72.864 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του 2009, από την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση μέχρι την ημέρα που θα έχει εκτελεστεί η απόφαση του 2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 4 Νοεμβρίου 2015, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης βρέθηκαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να απολογηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. Για το ζήτημα των επικίνδυνων αποβλήτων η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, είχε ζητήσει πίστωση χρόνου ώστε να καθυστερήσει η εκδίκαση της νέας υπόθεσης.

Η διαδικασία ελέγχου για την εφαρμογή, από τις ελληνικές αρχές, της κοινοτικής οδηγίας 1999/31 περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων είχε κινηθεί από την Κομισιόν πριν από 13 χρόνια καθώς δεν υφίσταντο στην Ελλάδα κατάλληλες και επαρκείς εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.

 

Πηγή:tee.gr

RELATED ARTICLES