Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΠαράταση για τους ενεργειακούς επιθεωρητές ζητά το ΤΕΕ Μαγνησίας

Παράταση για τους ενεργειακούς επιθεωρητές ζητά το ΤΕΕ Μαγνησίας

energ

Επιστολή με την οποία ζητά την παράταση των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών, των οποίων οι άδειες λήγουν σε λίγες ημέρες, τονίζοντας παράλληλα την αντίθεσή του με την ισχύ των εξετάσεων τους, απέστειλε το ΤΕΕ Μαγνησίας, προς τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργο Στασινό.

Ειδικότερα στη επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Στις 30.06.2016 λήγουν οι άδειες των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών και ενδεχομένως να βρεθούν σε εκκρεμότητα εκατοντάδες δηλώσεις πολιτών του Νομού Μαγνησίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στο Νομό Μαγνησίας, από τους 400 περίπου προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές που υπήρχαν, μόνο δύο είχαν δικαίωμα να προβαίνουν σε ενεργειακές επιθεωρήσεις και μόνο ο ένας εξ αυτών ήταν εν ενεργεία.

Σας ενημερώνουμε δε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται από το εξεταστικό μας κέντρο στο ΤΕΕ Μαγνησίας, ελάχιστοι, κάτω των 10 ατόμων, έχουν λάβει μέρος στις εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών.

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών προκειμένου να μην δημιουργηθεί αντίστοιχη της προηγούμενης κατάστασης που σας αναφέραμε.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το ΤΕΕ Μαγνησίας με ομόφωνο ψήφισμά του έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του, αναφορικά με τις εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών, τονίζοντας τα εξής:

«Οι εξετάσεις των Ενεργειακών Επιθεωρητών αποτελούν σαφέστατα υποβάθμιση των Πολυτεχνικών Σχολών και μάλιστα σε μια περίοδο που ο κλάδος του επαγγέλματος των Μηχανικών βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική του κατάσταση.

Είμαστε υπέρ της συνεχούς επικαιροποίησης και παρακολούθησης των επιστημονικών εξελίξεων με δωρεάν σεμινάρια από το φορέα μας που είναι το ΤΕΕ.

Η προσπάθεια όμως, μέσω των εξετάσεων, του διαχωρισμού της απόκτησης του διπλώματος από τα δικαιώματα ασκήσεως επαγγέλματος ευτελίζουν στην πράξη την ανώτατη εκπαίδευση και οδηγούν στον οριζόντιο και κάθετο κατακερματισμό της επαγγελματικής δραστηριότητας του μηχανικού, με την ίδρυση μητρώων που θα περιλαμβάνουν τα «ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα» των μηχανικών και τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην άσκηση του επαγγέλματος.

Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις αποτελούν για το ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ «ειδικό επαγγελματικό δικαίωμα»! Εξεταζόμαστε δηλαδή για τις επαγγελματικές και επιστημονικές μας ικανότητες τη στιγμή που σε κανένα άλλο επιστημονικό κλάδο δε γίνεται αυτό.

Ομοίως ανοίγει η «κερκόπορτα» στην επιχείρηση διάσπασης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ενιαία διπλώματα Πολυτεχνικών Σχολών.

Οι μηχανικοί δε μπορούν να βλέπουν αδιάφορα την καταστροφή του επαγγέλματος τους και τον οικονομικό μαρασμό τους, τη στιγμή μάλιστα που σε ό,τι αφορά στο επιστημονικό αντικείμενο δεν υπάρχει τίποτα καινούριο που να διαφοροποιείται μέχρι σήμερα.

Μετά από πέντε χρόνια φοίτησης δεν είναι δυνατό να καλούμαστε να δίνουμε εξετάσεις άσκησης επαγγέλματος για το χειρισμό ενός προγράμματος και για γνώσεις που ήδη εξεταστήκαμε στα Πολυτεχνεία.
Υπενθυμίζουμε ότι οι μηχανικοί είναι οι κύριοι μελετητές των τεχνικών έργων, δεν είναι δυνατό να είναι ανίκανοι να επιθεωρήσουν το ίδιο τους το έργο.

Οι εξετάσεις πρέπει να καταργηθούν και ως προς αυτό καλούμε τα Περιφερειακά Τεχνικά Επιμελητήρια, το ΤΕΕ και τους Συλλόγους σε κοινές ενέργειες στην πράξη.

Τέλος, με βάση τα παραπάνω είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο ώστε να πετύχουμε την κατάργηση των εξετάσεων».

 

magnesianews.gr

RELATED ARTICLES