“Παράθυρο” αυτοεξαίρεσης επαγγελματικών ομάδων από το νέο ενιαίο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης “άνοιξε” ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος προτείνοντας, από το βήμα του οικονομικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων (χωρίς την υποχρεωτικότητα των εισφορών για επικουρική και εφάπαξ και χωρίς την…εγγύηση του ύψους των παροχών, όπως για παράδειγμα της εθνικής σύνταξης, από το κράτος).
Τη “λύση” των επαγγελματικών ταμείων έχουν, κατά καιρούς, υποστηρίξει στελέχη της αγοράς και ο Γ. Κατρούγκαλος την επανέφερε για να “καμφθούν” οι αντιδράσεις, κυρίως, των επιστημονικών φορέων στο νέο Ασφαλιστικό και στις αυξημένες εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν με βάση το δηλούμενο φορολογητέο εισόδημα.
Η ηγεσία του υπουργείου, αν και παραδέχεται ότι θα προκύψει πρόβλημα χρηματοδότησης για την καταβολή των σημερινών συνταξιούχων, τονίζει ότι “το θέμα θα συζητηθεί αν και εφόσον οι ενδιαφερόμενοι φορείς το…ζητήσουν”.
Η πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομενων στα ασφαλιστικά ταμεία, με ανακοίνωση που εξέδωσε, δήλωσε την αντίθεσή της στην απαλλαγή ομάδων ασφαλισμένων από την υποχρεωτική ασφάλιση στο νέο ενιαίο Ταμείο υπογραμμίζοντας ότι θα λείψουν εισφορές από το διανεμητικό μηχανισμό της κοινωνικής ασφάλισης και, έτσι, θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο οι μελλοντικές συντάξεις.
Η ΠΟΠΟΠΚ υπολογίζει, μάλιστα, ότι η “πίτα” των αναλογικών συντάξεων, αν εξαιρεθούν οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορεί να συρρικνωθεί κατά 70% οδηγώντας, με μαθηματική ακρίβεια, τους ασφαλισμένους στην ιδιωτική ασφάλιση.
Πηγή:imerisia.gr