Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠαρατηρητήριο Παράκτιας Ζώνης στην Καβάλα

Παρατηρητήριο Παράκτιας Ζώνης στην Καβάλα

kavala1

Η ολοκλήρωση του έργου «Παρατηρητήριο Παράκτιας Ζώνης» στο δήμο Καβάλας, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Mare Nostrum παρουσιάζεται τη Δευτέρα 30 Μαΐου, από τις 09:30 έως 13:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, (Ερυθρού Σταυρού & Βότση 2).

Η πεντάμηνη παράταση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο έργο Mare Nostrum, έως 31-5-2016, επέτρεψε τον δήμο Καβάλας να τροφοδοτήσει το Παρατηρητήριο Παράκτιας Ζώνης με πληθώρα τεχνικών και διοικητικών πληροφοριών που καλύπτουν κρίσιμες πτυχές της καθημερινότητας του δημότη.

Στο διάστημα αυτό ο δήμος τελειοποίησε την διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία έχουν ήδη αναρτηθεί τα βασικά χωροταξικά δεδομένα της Παράκτιας Ζώνης, όπως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Χρήσεις Γης, Αποφάσεις χωροθέτησης αιγιαλού και Περιβαλλοντικά δεδομένα. Παράλληλα, καταχωρήθηκαν οι πλήρεις φάκελοι των ιδιωτικών οικοδομικών αδειών της τελευταίας πενταετίας, καθώς και οι άδειες όλων των δημοτικών κτηρίων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η μέχρι τώρα επιτευχθείσα πρόοδος του Παρατηρητηρίου Παράκτιας Ζώνης και θα συζητηθούν, με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, οι τρόποι συνεργασίας και εμπλουτισμού του Παρατηρητηρίου, που θα επιτρέψουν την συνέχιση και ενδυνάμωση της λειτουργίας του, με στόχο την προσφορά ολοκληρωμένης ενημέρωσης και την αξιοποίησή του, επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας.

«Η συνεργασία του δήμου με την τοπική κοινωνία, και τους αρμόδιους φορείς, είναι το βασικό συστατικό που θα μετατρέψει το καινοτόμο αυτό εγχείρημα σε εργαλείο αειφόρου και συμμετοχικής ανάπτυξης.

Η συγκέντρωση και η δημοσίευση επικαιροποιημένων δεδομένων από κάθε αρμόδιο φορέα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών διαβούλευσης, οι οποίες θα υποστηρίζουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε θέματα που αφορούν την παράκτια ζώνη, αποτελούν απτά βήματα προς την υλοποίηση του στρατηγικού οράματος για μία βιώσιμη ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην προστασία φυσικών πόρων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου.

 

Η ταυτότητα του Mare Nostrum

Πρωταρχικός στόχος του έργου Mare Nostrum είναι να συμβάλει στη βελτίωση των διαδικασιών εφαρμογής και υλοποίησης της πολιτικής που αναφέρεται στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης σε τοπικό, εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των πολιτικών της παράκτιας ζώνης στις ευρύτερες κοινωνικό-οικονομικές και χωροταξικές πολιτικές.

Επικεφαλής Εταίρος είναι το Πανεπιστήμιο Technion (Ισραήλ). Το Εταιρικό σχήμα αποτελείται από συνολικά 11 Εταίρους από Ισραήλ, Ισπανία, Ιορδανία, Μάλτα και Ελλάδα (Δήμος Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Δήμος Καβάλας).Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 90% από το Πρόγραμμα Λεκάνης της Μεσογείου και κατά 10% από Εθνικούς Πόρους, και ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου 2016.

 

localit.gr

RELATED ARTICLES