Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΠειράματα Φυσικής από επιστήμονες του CERN στα Χανιά

Πειράματα Φυσικής από επιστήμονες του CERN στα Χανιά

chaniaΠειράματα Φυσικής από επιστήμονες του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Φυσικής), του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου Κρήτης θα γίνουν στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο)!

Η εκδήλωση που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Αυγούστου στις 10 το πρωί.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Ιστιοπλοϊκός όμιλος Χανίων προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει «στα απλά πειράματα Φυσικής που θα γίνουν από διακεκριμένους επιστήμονες του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Φυσικής), του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου Κρήτης» και προσθέτει: «Μοναδική προϋπόθεση να είστε από 9 έως 99 ετών».

Ως προς το χαρακτήρα και το νόημα των πειραμάτων, επισημαίνει:

«Τι είναι η σκοτεινή ύλη, τι συνεβη στην αντι-υλη, τί μας λένε τα νετρίνα; Οι μοριακοί φυσικοί μελετούν την ύλη την ενέργεια τον χώρο και τον χρόνο. Ανακαλύψτε τον επιστήμονα μέσα σας! Δοκιμάστείτε σε διαφορες δραστηριότητες που αναπαριστούν τον τρόπο με τον οποιο οι επιστήμονες εξερευνούν την φύση. Επεξεργαστείτε αληθινά δεδομένα που έχουν συλεχθεί απο το πείραμα ATLAS στον μεγαλύτερο επιταχυντή προτονίων του κόσμου, τον LHC (μεγάλο επιταχυντή αδρονίω) στο CERN , Γενέβη, Ελβετία. Η ανάλυση των δεδομένων οδήγησε στην βραβευμένη με Νόμπελ ανακάλυψη του μποζονίου Ηiggs. Δείτε πως διαφορετικά σωματίδια αλληλεπιδρουν σε έναν άλλο ανιχνευτή του CERN, τον CMS. Μελετηστε τις διατάξεις που δημιουργούν τα σωματίδια αναγνωρίζοντας τις υπογραφες Higgs. Δείτε τις διατάξεις των W+ και W- μποζονιων. Τις παράγει ο LHC στους ίδιους αριθμούς;Έχουμε παζλ, αντικείμενα κρυμμένα σε πηλό, ατσάλινους βόλους που συγκρούονται σε τροχιές και μια πρόκληση για όλους ώστε να βοηθήσουν να μετρηθεί το μέγεθος ενός στόχου χωρίς να χρησιμοποιηθεί χάρακας. Οποιοσδήποτε από 9 ως 99 χρονών μπορεί να διασκεδάσει εξερευνώντας αυτές τις δραστηριότητες».

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Γιάννης Λυβιάκης

Πηγή: haniotika-nea.gr

RELATED ARTICLES