Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΣτο...περίμενε τα φωτοβολταικά με μπαταρίες για ένταξη στο Σύστημα

Στο…περίμενε τα φωτοβολταικά με μπαταρίες για ένταξη στο Σύστημα

fb2

Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε συσσωρευτές, γίνεται όλο και πιο φθηνή όλο και πιο αποδοτική. Για το λόγο αυτό, συστήματα που συνδυάζουν παραγωγή από φωτοβολταϊκά και αποθήκευση σε συσσωρευτές, γίνονται αποδεκτά από τους διαχειριστές δικτύων.

Ωστόσο όπως επισημαίνει  ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, με επιστολή του στον επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ καθηγητή  Νίκο Χατζηαργυρίου, οι υπηρεσίες του Διαχειριστή, δεν δέχονται την ένταξη παρόμοιων συστημάτων, εφόσον λειτουργούν με το καθεστώς του αυτοπαραγωγού με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).

Το πρόβλημα σύμφωνα με το Σύνδεσμο είναι ότι οι υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχουν συντάξει ακόμη τις προδιαγραφές για την παράλληλη λειτουργία του φωτοβολταϊκού με τους συσσωρευτές.

Και ενώ οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, είναι στο περίμενε εδώ και ένα χρόνο, από τότε δηλαδή που ενημέρωσαν σχετικά την ηγεσία του ΔΕΔΔΗΕ, το υπουργείο Ανάπτυξης  προκήρυξε δράση του ΕΣΠΑ, που προβλέπει αυτό ακριβώς: την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων για επενδύσεις, μεταξύ άλλων στην αποθήκευση αλλά και την παραγωγή ενέργειας από φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, όπως φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία, κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα τερατώδη λάθη που έγιναν στην προώθηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, πριν από μια δεκαετία (υψηλότατες ταρίφες για μια ανώριμη και ακριβή τότε τεχνολογία), σήμερα η αυτοπαραγωγή με συμψηφισμό σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας,  προσφέρει τεράστιες προοπτικές, για το συγκεκριμένο κλάδο που έχει σωρεύσει τεχνογνωσία, την επίτευξη των στόχων διείσδυσης της πράσινης ενέργειας, αλλά και για τον ίδιο τον καταναλωτή.

Αρκεί και οι αρμόδιοι φορείς να λειτουργούν με την αρμόζουσα ταχύτητα.

 

energia.gr

RELATED ARTICLES