Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΝέαΠοιες είναι οι πιο «πράσινες» χώρες του κόσμου

Ποιες είναι οι πιο «πράσινες» χώρες του κόσμου

prasini anap

 

Η απειλή της κλιματικής αλλαγής αποτελεί ένα από τα «καυτά σημεία» που απασχολούν τον πλανήτη. Σύμφωνα με τον δείκτη Climate Change Performance Index για το 2015, υπάρχουν ορισμένες χώρες που κατορθώνουν να είναι «πράσινες», διευρύνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την εκπομπή ρυπογόνων αερίων.

Ας δούμε ποιες είναι οι έξι πιο «πράσινες» χώρες του κόσμου και τι κάνουν για να διατηρήσουν αυτόν τον καθ’ όλα θετικό χαρακτηρισμό.

Ισλανδία

Η χώρα φροντίζει να εφαρμόσει προγράμματα που καθιστούν περισσότερο «πράσινες» τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων. Θεωρείται ως μία από τις χώρες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και προσέχει σε υψηλό βαθμό να μη συμβάλει σε ενδεχόμενη κλιματική αλλαγή. Παραμένει κέντρο παραγωγής ενέργειας από γεωθερμία και υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Γαλλία

Η χώρα έχει βελτιώσει αρκετά το σκορ της σε ό,τι αφορά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ κατέχει κορυφαία θέση και ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας.

Ελβετία

Η χώρα βελτιώνει συνεχώς τη θέση της, χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιστοιχεί στο 55% της συνολικής ενέργειας που παράγεται στην Ελβετία, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ενέργειας της χώρας.

Ιρλανδία

Βελτίωσε τη θέση της στην τελική κατάταξη, αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ιρλανδίας υποστηρίζουν ότι έχει καταγραφεί μείωση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Πάντως το μερίδιό της στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα – σε παγκόσμιο επίπεδο – είναι μόλις 0,1%.

Μαρόκο

Είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Βορείου Αφρικής που ακολουθούν καλή πορεία και χρησιμοποιούν περισσότερο “καθαρές” μορφές ενέργειας. Το Μαρόκο κατασκευάζει μεγάλα πάρκα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, με συνολική παραγωγή ικανότητα στα 160MW.

Κύπρος

Η χώρα βελτίωσε εντυπωσιακά τη θέση της στην κατάταξη σε ένα έτος, φθάνοντας στην 8η θέση από την 27η που ήταν το 2014, με το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή διοιξειδίου του άνθρακα να είναι μόλις 0,02%.

Πηγή(+φωτο):newmoney.gr

RELATED ARTICLES